Moe en futloos zijn: wat kun je eraan doen?

Moe en futloos zijn: wat kun je eraan doen? Heb je chronisch een gebrek aan energie? Ben je altijd moe en futloos? Het is belangrijk om hier niet mee rond te blijven lopen, maar er iets aan te doen. Probeer deze tips uit en voor je het weet bruis je weer van de energie.

Zorg voor genoeg ontspanning

Werk je veel? Heb je kinderen waar je het druk mee hebt? Probeer dan echt rustmomenten in de week in te plannen. Plan de momenten in en hou je er ook echt aan. Probeer niet teveel hooi op je vork te nemen. Het werk dat je vandaag opneemt, is er morgen ook nog wel. En zo niet, dan ligt er wel weer nieuw werk voor je klaar. Denk erover wat jou ècht laat ontspannen. Dat kan zijn, een lekkere wandeling, een uurtje in de zon zitten, een tijdschrift lezen, een filmpje kijken of heerlijk in bad zitten. Neem hier ook echt 1 à 2 keer per week goed de tijd voor. Ren jezelf niet voorbij, maar gun jezelf een beetje aandacht.

Leer 'nee' zeggen

Veel mensen hebben moeite met 'nee' zeggen tegen anderen. Hierdoor doen ze extra werk dat eigenlijk helemaal niet op hun bord hoeft te liggen. Als je hierdoor overwerkt wordt, kun je beter leren om nee te zeggen. Hoe doe je dat? In stapjes. Durf je nog niet direct in iemands' gezicht nee te zeggen? Zeg dan dat je er even over nadenkt en stuur later een whatsapp, sms of mailtje waarin je vriendelijk uitlegt dat het niet gaat.

Sport

Sporten kost in het begin veel energie. Mensen zien vaak op tegen sporten, en het is waar, het kost energie, maar alleen lichamelijk. Geestelijk kun je totaal ontspannen en je gedachten op 0 zetten. Bovendien kost sporten je in het begin misschien energie, maar als je wat langer sport geeft het je nog veel meer energie. Dokters raden vaak aan depressieve mensen aan om te gaan sporten. Je wordt er namelijk blijer van, en na zo'n twee weekjes waarin het alleen energie kòst, geeft het je ook energie. Sporten maakt een stofje in je hersenen vrij, waardoor je vrolijk wordt. Ook kan het verslavend zijn, en zul je dus na zo'n twee weekjes doorbijten zìn krijgen om te gaan bewegen!

Eet gezond

Als je weinig tijd hebt en weinig energie, heb je vaak geen zin om uitgebreid te koken. Een gemakkelijke maaltijd is dan snel gemaakt. Maar je moet bedenken: het is een vicieuze cirkel die nooit doorbroken zal worden als je je patroon nooit verandert. Daarom is het zo belangrijk om te gaan sporten en gezonder te eten. Je zult je er ècht beter door voelen! Door gezonder en gevarieerd te eten zul je meer energie krijgen en meer zin hebben om te bewegen.

Slaap voldoende

Zorg dat je voldoende slaap krijgt per nacht. Voor de meeste mensen ligt dit tussen de 6-8 uur per nacht. Niet iedereen slaapt even gemakkelijk of snel. Hierbij kan het helpen om je ritme gedurende de dag qua activiteit af te bouwen en de lichtintensiteit om je heen af te bouwen. Ook kun je het beste redelijk vaste tijden aanhouden om te gaan slapen, anders raakt je biologische klok in de war.

Drink voldoende

Een tekort aan vocht kan ervoor zorgen dat je je moe en futloos voelt. 's Morgens is de ideale tijd om even je vochtbalans aan te vullen. Op dit tijdstip van de dag is je vochtgehalte het laagst. Maar wat drinken veel mensen 's morgens? Juist. Koffie. En koffie droogt je alleen maar uit. Als je dus een echte koffiedrinker bent, zorg dan dat je voldoende water binnen krijgt naast de koffie. Op het moment dat je vochtbalans aan de lage kant zit, zul je je moe blijven voelen. Drink dus vooral voldoende water als je veel cafeïne binnen krijgt, dan vul je je balans weer een beetje aan.
© 2013 - 2024 Romkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik meer energie?Hoe krijg ik meer energie?Meer energie als je opstaat, energieker op je werk, en geen futloos gevoel als je 's avonds thuiskomt: dat wil iedereen…
Altijd moe en geen energie - Mogelijke redenenAltijd moe en geen energie - Mogelijke redenenVoel je je altijd moe en futloos? Heb je een constant gebrek aan energie? Doordat je je niet fit voelt merk je dat het m…
Vermoeidheid: hoe komt het en hoe kom je er van af?Vermoeidheid: hoe komt het en hoe kom je er van af?Voel je je heel vaak moe, futloos of lusteloos? Zou je altijd wel willen slapen, en heb je overdag eigenlijk nergens ene…
Tips tegen de winterbluesZie jij ook zo op tegen de winter? Veel mensen voelen zich neerslachtig als de winter nadert. Door het gebrek aan zonlic…

De invloed die stress heeft op de mensDe invloed die stress heeft op de mensStress, iedereen heeft er last van, het is eigenlijk iets heel normaals. Het is iets wat je eigenlijk overal tegenkomt,…
Romkes (19 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.