Altijd moe en geen energie - Mogelijke redenen

Altijd moe en geen energie - Mogelijke redenen Voel je je altijd moe en futloos? Heb je een constant gebrek aan energie? Doordat je je niet fit voelt merk je dat het moeilijker wordt om dingen die je normaal deed te blijven doen. Door het gebrek aan energie wil je liever gaan slapen dan je met andere activiteiten bezig te houden. Als dit je dagelijkse leven beïnvloedt is het tijd om een oplossing te zoeken. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van langdurige moeheid en er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om dit probleem op te lossen.

Te weinig slaap

Als je altijd moe bent, kan het zijn dat je gewoon te weinig slaapt. Niet iedereen heeft acht uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Elke persoon heeft een andere slaapbehoefte, maar iedereen moet wel genoeg slapen. Als je niet genoeg slaapt, zal je dat zeker overdag merken. Je hebt moeite om je te concentreren en je bent moe. Door op een vast tijdstip weer op te staan, kun je dit probleem oplossen. Het helpt ook om in je slaapkamer geen televisie te kijken en ook geen telefoons en laptops te gebruiken. Je zal ook beter slapen als je ervoor zorgt dat je slaapkamer donker is.

Slaapapneu

Er zijn mensen die hun best doen om voldoende te slapen, maar omdat ze apneu hebben worden ze ’s nachts vaak wakker. Bij slaapapneu ontwaak je automatisch omdat je adem telkens even stokt. Meestal merk je niet eens dat je ontwaakt, doordat je meteen weer indommelt. Het resultaat is dat je de halve nacht wakker bent. Overdag ben je dan slaperig en moe. Minder alcohol drinken, stoppen met roken en afvallen kunnen helpen. Het gebruik van kalmerings- en slaapmiddelen verergert apneu. Een antisnurkbeugel of neusmasker kan uitkomst bieden bij ernstige slaapapneu.

Hartproblemen

Als je merkt dat je tijdens je normale bezigheden van elke dag snel moe wordt, kan het een teken zijn dat je hart niet goed functioneert. Het is verstandig om naar je huisarts te gaan als je ineens moeite hebt met dingen die je voorheen gemakkelijk kon doen. Door een aantal testen te doen kan je te weten komen of je hartproblemen hebt.

Bloedarmoede

Zuurstof wordt door onze lichaam vervoerd door de hemoglobine die in rode bloedcellen zit. We spreken van bloedarmoede als er te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of als ze niet goed werken. Doordat er minder zuurstof wordt vervoerd ga je je slap voelen, word je sneller moe en kan je last hebben van duizeligheid. Er kunnen veel oorzaken zijn van bloedarmoede. Een vaak voorkomende oorzaak is ijzergebrek. Andere mogelijke oorzaken van bloedarmoede zijn: een verhoogde afbraak van rode bloedcellen, hevig bloedverlies of aandoeningen die de aanmaak van rode bloedcellen tegenwerken. Hoe bloedarmoede medisch behandeld wordt is afhankelijk van de oorzaak.

Depressie

Depressie is een psychische ziekte, maar het zorgt ook voor een aantal lichamelijke problemen. Enkele lichamelijke klachten bij mensen die depressief zijn zijn bijvoorbeeld een verminderde eetlust, hoofdpijn en vermoeidheid. Als je je enkele weken lang vermoeid en somber voelt, is depressie misschien de oorzaak daarvan. Depressieve klachten kunnen soms vanzelf weggaan. Maar als je er last van blijft houden, is de volgende stap medicatie, psychologische hulp of een combinatie daarvan.

Onregelmatige werktijden

Mensen die nachtdiensten draaien of op onregelmatige tijden werken, verstoren hun biologische klok. Bij sommige mensen lukt het niet om hun slaap overdag in te halen, met het gevolg dat ze moe zijn wanneer ze weer moeten werken. Supplementen met melatonine kunnen helpen om goed uit te rusten. Om overdag makkelijker in slaap te vallen moet je ervoor zorgen dat je slaapkamer donker, stil en koel is.

Gebrek aan brandstof

Om goed te kunnen functioneren heeft ons lichaam genoeg brandstof nodig. Je zal er niet fitter op worden als je te weinig eet of niet voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Gezonde voeding is dus heel belangrijk. Zorg ervoor dat je elke dag ontbijt en genoeg koolhydraten en eiwitten eet. Houd je energie gedurende de dag op peil door gezonde tussendoortjes te eten.

Teveel cafeïne

Veel mensen drinken koffie om alert en wakker te blijven. Maar als je teveel koffie drinkt kan dat ervoor zorgen dat je juist moe wordt. Dan is er sprake van een overdosis cafeïne. Als je ineens stopt met koffiedrinken zal je ontwenningsverschijnselen krijgen. Het beste is om je inname van cafeïne langzamerhand af te bouwen door minder koffie en cola te gaan drinken.

Een trage schildklier

Door het aanmaken van hormonen regelt je schildklier je stofwisseling. Er worden te weinig hormonen geproduceerd als je schildklier te traag werkt. Dat heet hypothyreoïdie. Mensen met een trage schildklier worden snel moe en voelen zich sloom. Ze kunnen ook aankomen en ze hebben het snel koud. Je kunt te weten komen of je schildklier traag werkt door een bloedonderzoek te laten doen. Het tekort aan schildklierhormonen kan aangevuld worden door medicijnen.

Urineweginfectie

Het meest voorkomende symptoom van urineweginfectie is het vaak moeten plassen dat gepaard gaat met een branderig gevoel. Soms zijn er echter geen duidelijke symptomen aanwezig. Vermoeidheid kan ook een verschijnsel zijn dat zich voordoet bij urineweginfectie. Om te weten of je urineweginfectie hebt, moet je een urinetest laten doen. Deze infectie wordt behandeld met antibiotica.

Diabetes

Bij diabetici blijven de suikers in het bloed zitten en worden ze dus niet in energie omgezet in de cellen. Er ontstaat dan een te hoog bloedsuikergehalte in het bloed. Je lichaam komt hierdoor zonder energie te zitten. Mensen die diabetes hebben zullen zich daarom vaak moe voelen.

Uitdroging

Om goed te werken en om jezelf af te koelen heeft je lichaam genoeg vocht nodig. Als je vaak vermoeid bent is het mogelijk dat je bent uitgedroogd. Zorg ervoor dat je de hele dag door water drinkt. Wacht dus niet tot je dorst hebt. Ongeveer 1,5 tot 2 liter water drinken per dag is voldoende.
© 2016 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik meer energie?Hoe krijg ik meer energie?Meer energie als je opstaat, energieker op je werk, en geen futloos gevoel als je 's avonds thuiskomt: dat wil iedereen…
Alcohol, de kater komt later: antikatertipsAlcohol, de kater komt later: antikatertipsEen kater, een hangover, een kegel, brak, strontziek, iedereen heeft zo zijn eigen benaming voor die vervelende dag na e…
Symptomen van diabetesIn ons land zijn er veel mensen die kampen met diabetes, ook wel bekend als suikerziekte. Maar hoe weet je wanneer je aa…

Meditatie helpt bij angstMeditatie helpt bij angstEen op de vijf mensen (2015) heeft in zijn leven een periode waarin angst het leven voor een groot deel beheerst. Sympto…
Schadelijke stoffen in tamponsVeel vrouwen in de vruchtbare leeftijd gebruiken maandelijks tampons tijdens hun menstruatie. De gemiddelde vrouw gebrui…
Bronnen en referenties
  • http://www.webmd.com/women/guide/why-so-tired-10-causes-fatigue
  • http://www.health.com/health/gallery/0,,20818045,00.html
  • http://www.herworldplus.com/lifestyle/health-fitness/expert-advice-on-fatigue
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.