Tips tegen de winterblues

Zie jij ook zo op tegen de winter? Veel mensen voelen zich neerslachtig als de winter nadert. Door het gebrek aan zonlicht en de dalende temperatuur word je futloos en somber. In het ergste geval kan dat zelfs tot een depressie lijden. Wij geven je tips om de winterblues te bestrijden!

Herken je de symptomen?

Als de dagen korter worden, wordt opstaan ‘s morgens een hele opgave en voel je je de hele dag door moe. Niets kan je nog enthousiast maken en je energie lijkt totaal verdwenen. Bovendien lijk je wel de hele dag op zoek naar ongezonde tussendoortjes, waardoor je gewicht toeneemt, wat je nog neerslachtiger maakt. Je hebt last van de winterblues, ook wel de winterdip genoemd.

Niemand weet precies wat de oorzaak van de winterblues is, maar waarschijnlijk lijdt onze biologische klok onder de kleinere hoeveelheid licht. Zonlicht is belangrijk om je goed te voelen. Door een gebrek aan zonlicht zou de aanmaak van bepaalde hormonen verstoord worden, zoals melatonine, dat je slaap/waakritme regelt, en serotonine, dat je stemming en eetlust, maar ook je zelfvertrouwen beïnvloedt.

De winterblues komt vooral voor bij vrouwen en uit zich in symptomen als futloosheid, moedeloosheid, prikkelbaarheid en teruggetrokkenheid. Ook fundamentele behoeften als eten en slapen vaak verstoord. Sommige mensen die aan de winterblues lijden, slapen te weinig, anderen dan weer te veel, maar overdag blijven ze zich moe voelen. En door een grotere behoefte aan koolhydraten neemt je gewicht toe, maar blijf je eten en snoepen.

Als je weet dat je gevoelig bent voor de winterblues, blijf dan niet bij de pakken zitten, maar begin hem te bestrijden bij de eerste tekens. Zorg voor jezelf!

Slaap voldoende, maar niet te veel

Als je last hebt van de winterblues, heb je vaak zin om de hele dag te slapen. Of omgekeerd, misschien slaap je juist te weinig. Evenwicht is hier belangrijk. Zorg dat je voldoende slaapt, maar geef niet toe aan je behoefte om meer te slapen, want dat kan tot depressie leiden. Acht uur slaap per nacht is een gezonde regel.

Eet gezond

Een gezond en uitgebalanceerd eetpatroon is een uitstekende manier om wintermoeheid te bestrijden. Eet veel groenten en fruit. Vermijd suiker en cafeïnehoudende dranken en eet minder zetmeel, dus minder aardappelen, brood, rijst en pasta. Eet meer bananen, kalkoen, zuivel, schaaldieren, granen, noten en kaas, want die bevatten de vitaminen en mineralen die belangrijk zijn om een depressie tegen te gaan. Je kunt ook overwegen om extra ijzer, zink en magnesium en vitamine B te nemen.

Neem voldoende lichaamsbeweging

Bewegen is de beste manier om dat futloze gevoel tegen te gaan. Neem bijvoorbeeld een fitnessabonnement in de winter. Ben je niet erg sportief, maak dan ten minste twee keer per dag een wandeling. Zo hou je niet alleen je algemene gezondheid op peil, maar verbetert ook je humeur.

Ga naar buiten

We komen tegenwoordig niet vaak meer buiten: na een hele dag op kantoor zitten we ’s avonds voor de televisie. En waarschijnlijk blijf je in de koude wintermaanden liever warm binnen zitten. Maar sluit jezelf niet op! Een wandeling doet je herleven. Kleed je warm aan en geniet van het winterlandschap. Of maak eens een uitstap met vrienden of familie.

Zoek gezelschap op

Nog een nadeel van binnen zitten: je zit vaak alleen. Eenzaamheid en depressie gaan vaak hand in hand. Hoe moeilijk het ook lijkt om met andere mensen om te gaan als je je somber voelt, het is belangrijk om sociale contacten te onderhouden. Je voelt je beter als je deel uitmaakt van een groep en als je met anderen kunt praten. Ga sporten, volg een cursus. Ook je vrienden kunnen je helpen. Een gezellige babbel of je hart uitstorten kunnen wonderen doen.

Ga er even tussenuit

Een vakantie in de zon is uiteraard een aanrader, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Blijf echter niet tussen dezelfde vier muren zitten en ga eens een weekendje weg of maak er een gewoonte van om op zondag een uitstap te maken.

Zorg voor licht in je leven

Lichttherapie wordt door artsen als een effectieve behandeling tegen winterdepressie beschouwd. De patiënt zit een half uur of een uur per dag voor een speciale lamp of een lichtbak. Door het speciale licht daalt het melatoninegehalte in zijn bloed. Er zijn ook speciale lampen in de handel verkrijgbaar, die natuurlijk licht nabootsen. Lichttherapie is echter niet voor iedereen geschikt en kan bijwerkingen veroorzaken, ga er dus niet mee experimenteren. Zorg dat je voldoende licht ziet in de winter door regelmatig buiten te komen en door je huis of kantoor voldoende te verlichten. En misschien heb jij wel baat bij een zonnebankkuur in de winter.

Raadpleeg je dokter

In zijn ergste vorm kan winterblues leiden tot depressie. In dat geval kunnen geneesmiddelen en/of psychotherapie uitkomst brengen. Raadpleeg dus je arts en houd je aan de behandeling en neem je geneesmiddelen in zoals voorgeschreven. Let ook op dat je voeding voldoende vitaminen en mineralen bevat als je antidepressiva neemt, want die kunnen de opname van bepaalde stoffen uit je voeding verminderen.

Denk aan de lente

Na de winter komt de lente. Gegarandeerd.
© 2010 - 2024 Schrijver1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een winterdepressie?Wat is een winterdepressie?Zodra de dagen korter worden tijdens de Herfst, beginnen bij een hoop mensen klachten van onrust, neerslachtigheid en ve…
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…

Minder last van angst en onzekerheid met ACTMinder last van angst en onzekerheid met ACTIeder mens heeft op zijn tijd wel eens last van angst en onzekerheid. Beide emoties zijn in feite waarschuwingssignalen…
Wat gebeurt er tijdens je slaap?Iedereen slaapt zo'n beetje 30% van zijn leven, of je nou wil of niet. Het is een eerste levensbehoefte. Slapen is een z…
Bronnen en referenties
  • http://gezondheidsnet.rnews.be/relatie/artikelen/1846/tips-tegen-een-winterdip http://www.winterdip.nl/ http://gezondheidsnet.rnews.be/relatie/artikelen/1413/hulp-bij-de-winterdip
Schrijver1 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.