Wat gebeurt er tijdens je slaap?

Iedereen slaapt zo'n beetje 30% van zijn leven, of je nou wil of niet. Het is een eerste levensbehoefte. Slapen is een zeer normale bezigheid waar je gewoon niet zonder kunt. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je hersenen, je lichaam, als je slaapt? Lees hier verder in mijn artikel om hier achter te komen.

Wat gebeurt er tijdens de slaap?

De slaap is een periode waarin het lichaam tot rust komt.

  • De spieren ontspannen zich.
  • De hartslag en ademhaling worden langzamer.
  • De hersenen blokkeren prikkels van buiten.
  • Er is een vertraagd bewustzijn. Een deel van de hersenen blijft echter wel actief.

Vlak voor het inslapen heb je moeite met het openhouden van je ogen, de hersenactiviteit neemt af. Dit inslapen en de periode hierna wordt de lichte slaap genoemd. Als je om wat voor reden dan ook wakker wordt tijdens deze periode geeft dat weinig problemen; je snapt al snel waar je bent en wat er aan de hand is (lichte slaap = ongeveer 50% van de hele nachtrust).

Na verloop van tijd wordt de slaap steeds dieper, dit wordt dan ook de diepe slaap genoemd. Het lichaam is totaal ontspannen, prikkels van buiten worden nauwelijks waargenomen. (diepe slaap = ongeveer 30% van de hele nachtrust)
Ongeveer 20% van de nachtrust dromen we. Dit wordt de droomslaap genoemd. Er is sprake van grote hersenactiviteit, de ogen maken snelle bewegingen. Indien we tijdens die periode wakker worden gemaakt (of wakker worden) kan dit aanleiding geven tot behoorlijk 'in de war' zijn. Droom en werkelijkheid worden dan door elkaar gehaald.

Tijdens de nachtrust komen alle drie soorten slaap meerdere keren voor. We dromen allemaal meestal zo'n 5 keer per nacht. Heel bijzonder is het dat er 2 soorten dromens zijn. Er zijn mensen die hun dromen na het wakker worden nog goed kunnen herinneren. Anderen herinneren zich weinig tot niets van hun dromen.

Vrouwen en slaap

Vrouwen zijn vaak slechtere slapers dan mannen. Tijdens de menstruatiecyclus veranderen de hoeveelheden oestrogeen en porgesteron, deze schommelingen kunnen slaapstoornissen veroorzaken. Maar ook een zwangerschap en later de overgang kunnen ernstige slaapproblemen veroorzaken.

Slaapgebrek

Wanneer iemand om wat voor reden dan ook te weinig slaapt noemen we dat slaapgebrek. Iedereen heeft ongeveer 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Dit verschilt per persoon. Wanneer je te weinig slaap hebt gehad of regelmatig krijgt, zul je dit snel al gaan merken.

Aangetoont is dat door slaapgebrek de hersenfuncties tijdelijk worden aangetast:
  • Het geheugen wordt minder.
  • Het concentratievermogen neemt af (wegdromen).
  • Het spraakvermogen neemt af (denk aan slaapdronken).
  • De reactiesnelheid neemt af (gevaarlijk in het verkeer!).
  • Het wordt moeilijker om besluiten te nemen (wat sta je nou te dromen?).
© 2010 - 2024 Melaniewalker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende fasen in de slaapOnderzoek heeft uitgewezen dat slaap wel degelijk essentieel is voor bepaalde leerprocessen en mensen al slapend slimmer…
Wat gebeurt er in je lichaam tijdens je slaap?Wat gebeurt er in je lichaam tijdens je slaap?Tijdens je slaap komt je lichaam tot rust. Mensen slapen ongeveer een kwart van hun leven, in de meeste gevallen is dat…
Slaap: wat gebeurt er?Slaap: wat gebeurt er?Iedereen doet het maar veel mensen weten niet wat er tijdens hun slaap gebeurt. Slaap is een fysiologisch periodiek teru…
Rem-slaap; de fase waarin we dromenRem-slaap; de fase waarin we dromenTijdens het slapen gebeurt er veel met de hersenen. We rusten uit, we dromen, we verwerken alle gebeurtenissen die zich…

Tips tegen de winterbluesZie jij ook zo op tegen de winter? Veel mensen voelen zich neerslachtig als de winter nadert. Door het gebrek aan zonlic…
Melaniewalker (43 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.