Vermoeidheid: hoe komt het en hoe kom je er van af?
Voel je je heel vaak moe, futloos of lusteloos? Zou je altijd wel willen slapen, en heb je overdag eigenlijk nergens energie meer voor? Deze vermoeidheid kan allerlei redenen hebben, die te maken kunnen hebben met je gezondheid, je voeding, je slaapritme of slaapomgeving. Vaak kun je zelf al een aantal dingen doen om je een stuk energieker te gaan voelen.
Hoe komt het?
Dat je vaak vermoeid bent kan allerlei uiteenlopende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met je slaapritme, de voeding die je binnenkrijgt of met je gezondheid. Hieronder vindt je een aantal veel voorkomende oorzaken van vermoeidheid. Als je geen verklaring kunt vinden voor je vermoeidheid, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Te weinig slaap
De meest voor de hand liggende oorzaak van vermoeidheid is natuurlijk te weinig slaap. Als je 's nachts niet genoeg uur slaapt, heeft je lichaam te weinig tijd om bij te tanken en merk je overdag de gevolgen hiervan. Niet voor iedereen is acht uur slaap per nacht genoeg, sommige mensen hebben een paar uur meer nodig. Als je denkt dat je iedere nacht te weinig slaapt, probeer dan echt meer uur te gaan slapen. Vaak is dit lastig door een druk schema overdag en 's avonds, maar toch is dit heel belangrijk.
Je lichaam heeft te weinig brandstof
Als je lichaam niet genoeg brandstof binnenkrijgt, is het moeilijker om optimaal te functioneren. Zorg dat je altijd voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en als je dit moeilijk vindt, mijd dan met name vet en suikers. Goede dingen om te eten voor voldoende brandstof zijn vezels, groente en fruit. Zorg ook altijd dat je goed ontbijt, want hierdoor kun je de dag vol energie beginnen.
Bloedarmoede
Een andere oorzaak van vermoeidheid is bloedarmoede. Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen in je lichaam. In rode bloedcellen zit hemoglobine, deze stof zorgt ervoor dat de zuurstof door je lichaam wordt vervoerd waardoor je optimaal kunt functioneren. Als je hier te weinig van hebt, zul je je dus vermoeid gaan voelen. Bloedarmoede komt in veel gevallen door een tekort aan ijzer, om dit op te lossen kun je producten gaan eten die veel ijzer bevatten, zoals spinazie of appelstroop. Of je last hebt van bloedarmoede, kun je laten testen door middel van een bloedonderzoek bij de dokter.
Cafeïne
Drink twee uur voor het slapen geen cafeïne meer. Veel mensen drinken 's avonds na het eten een kopje koffie, maar als je je vaak moe voelt kun je dit beter niet doen. Ook al denk je dat de cafeïne op een gegeven moment is uitgewerkt, in je lichaam is het nog actief. Het zal dan langer duren voordat je in slaap valt en ook zul je minder diep slapen, waardoor je je de volgende ochtend moe voelt.
Je lichaam heeft te weinig vocht
Als je je vaak moe voelt, kan dit een teken zijn dat je lichaam uitgedroogd is. Als je je vaak moe voelt en je drinkt ook nog stelselmatig te weinig, is er een grote kans dat de vermoeidheid hierdoor komt. Zorg dat je iedere dag minimaal 1,5 liter vocht binnenkrijgt, maar het liefst iedere dag 2,5 liter.
Slaapomgeving
Het kan zijn dat de slaapkamer waarin je slaapt, niet geschikt is voor een goede nachtrust. Te warm, te koud, te vochtig, te licht; al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je onrustig slaapt en dus niet uitgerust wakker wordt.
Wat kun je er aan doen?
Vermoeidheid is vaak lastig op te lossen probleem. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf al kunt doen om je overdag fitter te voelen.
Regelmaat
Zorg indien mogelijk voor een vast slaapritme. Ga altijd op dezelfde tijd naar bed en sta op een vast tijdstip op. Met name als je vermoeid bent doordat je moeilijk inslaapt, kan dit goed helpen. Je lichaam went aan je vaste slaapritme en zal zich hierop gaan instellen.
Slaapkamer
Zorg voor een donkere, goed geventileerde slaapkamer. Zorg dat je het niet te warm of te koud hebt. Al deze dingen bij elkaar zorgen ervoor dat je sneller inslaapt en dieper zult slapen, waardoor je uitgeruster wakker wordt.
Apparaten
Het blauwe licht in de schermen van elektrische apparaten zorgen ervoor dat je hersens actief blijven. Gebruik één uur voordat je in slaap wil vallen deze apparaten niet meer. Op deze manier komen je hersens alvast tot rust en zul je sneller inslapen en uitgeruster wakker worden.
Ontbijt
Begin je dag met een voedzaam ontbijt. Op deze manier heeft je lichaam genoeg brandstof om de dag energiek te beginnen en ook genoeg energie om optimaal te functioneren. Als je lichaam 's ochtends al de reserves moet gaan aanspreken, zul je je al snel futloos gaan voelen.
Voeding
Vermijd teveel vet en suiker, en zorg je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Als je genoeg vezels, koolhydraten en vitamines binnenkrijgt heeft je lichaam de hele dag genoeg energie om optimaal te kunnen functioneren.