Je elke dag gelukkig voelen

Je elke dag gelukkig voelen Geluk is iets waar iedereen naar op zoek is. Maar hoe kun je gelukkig worden, hoe kun je je elke dag gelukkig voelen? Het is belangrijk om te beseffen dat je je geluksgevoel voor een groot deel zelf in de hand hebt. Door bijvoorbeeld veel te lachen en je favoriete muziek te luisteren kun je je humeur verbeteren. Je emoties volledig onder controle krijgen is vrijwel onmogelijk en waarschijnlijk ook niet gezond; je kunt er echter wel invloed op uitoefenen. Muziek, voldoende rust, huisdieren, beweging en het stellen van doelen kunnen daarbij helpen.

Geluk heb je zelf in de hand

Wees je er van bewust dat een gelukkig gevoel niet van buiten komt, maar van binnen. Je zult het zelf op moeten wekken. Situaties, materiële zaken en andere mensen hebben uiteraard een grote invloed op jouw geluksgevoel, maar uiteindelijk is het de manier waarop jij hiermee omgaat die bepaalt of jij je wel of niet gelukkig voelt.

Dat betekent niet dat je je schuldig moet voelen wanneer jij je regelmatig ongelukkig voelt. Het kan namelijk heel goed zijn dat jouw persoonlijke situatie moeilijker en complexer is dan die van andere mensen of dat jouw emoties wat minder gunstig functioneren dan bij de meeste mensen. Probeer uit dit idee van eigen invloed wel een zekere motivatie te halen. Jij hebt invloed op je eigen geluksgevoel. Door je hier van bewust te zijn en wat tijd en energie te steken in gelukkig worden, kun je je ook daadwerkelijk gelukkiger gaan voelen, zodat je een leuker en beter functionerend mens wordt.

Geluk en rust

Probeer in alle situaties rustig te blijven, ook als het even niet mee zit. Wanneer je je bus mist moet je proberen daar niet opgefokt over te doen, maar in plaats daarvan wachten op de volgende bus en in de tussentijd aan iets leuks denken.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan een grote invloed hebben op hoe je je voelt. Als je moe bent, zul je je eerder lusteloos, prikkelbaar en chagrijnig voelen dan gelukkig. Zeker bij langdurige vermoeidheid is het daarom belangrijk om de oorzaken van vermoeidheid aan te pakken.

Humeur en muziek

Verbeter je humeur door naar je favoriete muziek te luisteren. Wanneer je op weg bent naar je werk kun je prima de autoradio aandoen of een mp3-speler opzetten. Muziek stimuleert de aanmaak enodorfine: een stof die er voor zorgt dat je je relaxter en gelukkiger voelt.

Geluk met andere mensen

Spendeer je tijd met mensen die je dierbaar zijn. Probeer regelmatig iets leuks te doen met je partner, kinderen, familie en vrienden. Een avond of een dagje samen iets doen (en dat kan ook prima in en om het huis) levert over het algemeen veel meer geluk op dan wanneer je dezelfde tijd doorbrengt achter de computer of televisie.

Gelukkig zijn met huisdieren

Niet alleen omgang met mensen kan je gelukkig maken; ook huisdieren kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Knuffelen met of praten tegen je huisdier is zeker geen zinloze bezigheid, maar vaak juist een uitwisseling van positieve energie tussen mensen en dier.

Lachen en vrolijk zijn

Probeer te lachen en vrolijk te zijn. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag met een grote glimlach op je gezicht rond te lopen, maar je kunt wel proberen de positieve kanten van situaties in te zien, vriendelijke te glimlachen naar mensen die je niet kent of een grap te vertellen aan een collega of studiegenoot. In het begin zul je met dit soort dingen heel bewust bezig moeten, maar naarmate je er meer energie en tijd in steekt, zal het steeds vaker automatisch gaan. Je wordt een vrolijker en gelukkiger mens. Doordat je dat ook naar anderen toe uitstraalt, zullen zij ook eerder vrolijk, lollig of behulpzaam reageren, wat ook weer bij kan dragen aan je persoonlijke geluksgevoel.

Positief denken heeft overigens niet alleen effect op je geluksgevoel. Er zijn meer voordelen van optimisme.

Geluk zoeken in kleine dingen

Zoek geluk niet alleen in grote dingen, maar juist ook in de kleine. Probeer elke avond voordat je gaat slapen een aantal leuke momenten en situaties terug te halen van de afgelopen dag. Door er bewust bij stil te staan kun je opeens veel meer waardering opbrengen voor je partner, je kinderen of je vrienden, maar ook voor bepaalde verworvenheden of bezittingen. Je kunt wel van alles willen, maar om je heen heb je al van alles dat van waarde is. Probeer daar dan ook van te genieten!

Je goed voelen door lichamelijke beweging

Door voldoende te bewegen houdt je je lijf gezond en voel je je fitter. Gezondheid en fitheid kunnen beide behoorlijk bijdragen aan je gevoel van geluk. Daarnaast maakt je lichaam tijdens het bewegen verschillende chemische stoffen aan die ervoor zorgen dat jij je lekkerder gaat voelen; ook na het sporten. Genoeg redenen dus om te gaan fietsen, wandelen, hardlopen of om naar de sportschool te gaan.

Doelen stellen om gelukkig te worden

Stel een doel voor jezelf en streef er vervolgens serieus naar dat te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld het bij elkaar sparen van een bepaald bedrag zijn om daarmee iets te kopen dat je graag wilt hebben. Wanneer dat lukt zul je je gelukkiger voelen. Doelen hoeven uiteraard niets met geld te maken te hebben. Het is wel belangrijk dat je doelen enigszins concreet zijn en dat je ze op redelijk korte termijn kunt behalen. Door vooraf gestelde doelen te bereiken, zul je een prettig gevoel krijgen dat - afhankelijk van het doel - soms nog lang kan blijven hangen.

Je gelukkig voelen door iets voor anderen te doen

Probeer van tijd tot tijd iets voor anderen te doen. Door vrijwilligerswerk te doen kun je anderen gelukkiger maken, maar zul je zelf ook snel een voldaan gevoel krijgen. Wanneer je geen tijd (of zin) hebt voor vrijwilligerswerk, zoek het dan in kleinere dingen. Wanneer je bijvoorbeeld oude kleren hebt die je niet meer draagt, gooi ze dan niet weg, maar schenk ze aan een goed doel.

Geluk door simpele gewoontes

Geluk is soms iets heel tijdelijks, maar een geluksgevoel kan soms ook lang aanhouden. Om langdurig geluk na te streven moeten we onderzoeken welke dingen ons gelukkig maken en hoe we onze gewoontes daarop kunnen aanpassen, zodat we gelukkiger worden. Je moet dit vooral zoeken in dagelijkse gewoontes die gelukkig maken. Voorbeelden daarvan staan hierboven beschreven. Denk aan muziek, beweging en de juiste mensen om je heen.

Niet altijd gelukkig

Voor niemand is het mogelijk om je daadwerkelijk elke dag gelukkig te voelen, maar dat hoeft ook niet. Het is geen probleem wanneer je een keer verdrietig, boos, chagrijnig, depressief of eenzaam bent. Om werkelijk gelukkig te zijn, heb je ook mindere periodes nodig: ze houden elkaar in evenwicht. Door van tijd tot tijd ongelukkig te zijn, hebben de periodes met geluk meer waarde. En door je over het algemeen gelukkig te voelen, kun je de ongelukkige momenten beter aan.

Geluk heb je zelf in de hand, maar niet altijd. Het leven kent pieken en dalen en wat je nog te wachten staat is eigenlijk altijd een verrassing. Dat maakt het leven tot een onzeker geheel, maar ook tot een grote uitdaging. Geluk moet je daarin zelf zoeken en maken. De mogelijkheden daarin zijn eindeloos. Gelukkig maar!

Lees verder

© 2009 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…
Geld en geluk gaan niet altijd samenGeld en geluk gaan niet altijd samenGeld maakt niet gelukkig, maar zonder geld bent u wel ongelukkig. In onze samenleving kunt u niet zonder geld. Wij moete…
Tips om gelukkiger te wordenTips om gelukkiger te wordenBijna iedereen ervaart het gevoel wel eens gelukkig te zijn. Net zoals allerlei andere emoties zoals boosheid of verdrie…
Hoe word je gelukkig? Geluksgevoel positief beïnvloedenHoe word je gelukkig? Geluksgevoel positief beïnvloedenGelukkig zijn en gelukkig worden willen we allemaal. Dat is toch één van de dingen die we allemaal nastreven in ons leve…

Beter slapen: enkele tipsEr zijn veel theorieën die proberen te verklaren waarom we slapen. Sommige wetenschappers wijzen op het evolutionaire vo…
Je zestien beste slechte voornemens voor het nieuwe jaarJe zestien beste slechte voornemens voor het nieuwe jaarEen keer per jaar komt het eraan: goede-voornemenstijd. Dat we dit jaar echt moeten stoppen met roken, nagelbijten en vi…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 19-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.