Je zestien beste slechte voornemens voor het nieuwe jaar

Je zestien beste slechte voornemens voor het nieuwe jaar Een keer per jaar komt het eraan: goede-voornemenstijd. Dat we dit jaar echt moeten stoppen met roken, nagelbijten en vier dagen achter elkaar leven op patat-met is overbekend. Maar laten we het voor de variatie eens hebben over de goede kanten van je slechte voornemens. Want die zíjn er. Shoppen, de diva uithangen, niet naar de sportschool gaan… het heeft onverwachte voordelen! Dit zijn ze, je 16 beste slechte voornemens voor het nieuwe jaar.

1. Ga vooral niet sporten vanavond

Soms een keer niét gaan sporten kan erg goed zijn voor je gezondheid. Je hebt namelijk geen kans een softbal in je oog te krijgen, van een paard te vallen of een spier te scheuren met snowboarden. Per jaar raken zo’n drie miljoen mensen geblesseerd bij het sporten. Zeker weten dat je ware rampen hebt voorkomen, door één doodenkele keer voor de tv te blijven hangen. Volgende keer ga je weer, echt. Toch?

2. Of ga maar een klein beetje sporten

De prettige uitkomst van een Amerikaans onderzoek is, dat matig sporten waarschijnlijk net zo goed voor je is als een keiharde Venus Williams-tennis-sessie. Dus, relax! Drie tot vijf keer per week een halfuur met jouw/andermans hond wandelen, aquarobics doen of naar de uitverkoop fietsen, en het komt helemaal goed met je.

3. Werk eens niet

Soms moet je even helemaal niets doen. Ook op je werk. Hoe meer tijd je jezelf achter elkaar aan je toetsenbord vastzuigt, mega-gestrest en liefst helemaal zonder pauzeren, des te meer kans op beroepsziektes als RSI. Reuters kwam met onderzoeksresultaten onder 2000 werkende mensen. Bleek dat de ergste stresskippen veel vaker RSI-achtige klachten hadden dan de rest. En, volgens het National Heart, Lung and Blood Institute is stress een factor bij menstruatieproblemen. Waarschijnlijk ga je namelijk minder vrouwelijke hormonen aanmaken, en dat is ook nog eens –zelfs vóór je 35e! – slecht voor je aderen.

4. Bestel lekker een wijntje in de kroeg

Overdrijven is nooit goed, maar alcohol met mate is prima volgens Amerikaanse wetenschappers. Als je gemiddeld een glas wijn per dag drinkt, zou je minder kans hebben op hartziekten én langer leven dan niet-drinkers. Nog meer redenen nodig? Volgens de laatste berichten beschermt een wijntje tegen cholesterolproblemen en bloedstolsels. Banzai!

5. Hang de diva uit

Het leven is al saai genoeg, en binnenvetters gaan eerder dood. En geef toe, je bént toch ook geweldig? Leef je leven alsof je alles kunt zijn wat je wilt. Kietel je ego. Wees bijvoorbeeld een sexymbool, en luister naar vrouwen die het weten kunnen. Zoals Kathleen Turner zei: “Een sexsymbool zijn heeft te maken met houding, niet met uiterlijk”. En, Sophia Loren weet het ook: “Sexappeal is voor 50% wat je echt hebt, en voor 50% wat mensen dénken dat je hebt”. Ha!

6. Denk eerst aan jezelf in je relatie

Dit is echt een veel beter voornemen dan het lijkt, vooral in de relatiesfeer. Kevin Todeschi, schrijver van boeken over spiritualiteit en relaties als ‘Ideals Workbook, Taking Control of Your Life’: “Zorg eerst voor jezelf, dan voor die ander. Een van de geheimen van een succesvolle relatie is, van jezelf houden.” En surprise, als jij blij en gelukkig bent, word je vanzelf veel guller voor hém.

7. Geef wat jij wilt voorrang

Laat je eigen wensen voorgaan, in elk geval als het nodig is. Adam Khan, schrijver van ‘Self-Help Stuff that Works”, benadrukt dat je ook te ver kunt gaan met je inleven in andermans wensen. Want dan geloof je al gauw dat wat in hun straatje past, ook goed is voor jou - terwijl dat helemaal niet gezegd is. Adam: “Je moet gewoon weten wat je wilt, wat er moet gebeuren en wat je gaat doen om het te laten gebeuren. Zelfs als het een ander niet aanstaat. Weet wat je wilt, en zég het.”

8. Eet chocolade

Chocola is instant satisfaction. Je lichaam gaat endorfines afscheiden, te vergelijken met het euforische gevoel dat je krijgt als je heel heftig gesport hebt, mocht je je dat nog kunnen herinneren (zie slecht voornemen 1). Daarbij bevat chocola serotine (tegen depressies), stimulerende stoffen, vitamine B1, B2, D en E, en anti-oxidanten die beschermen tegen allerlei ziektes. Helaas zitten er in chocola wel veel verzadigde vetten, dus houd het een béétje binnen de perken.

“Een doos goede chocola is beter dan sex”.
(Chocoholic/actrice Alicia Silverstone kent haar prioriteiten)

9. Denk niet goed na

Aan de Universiteit van Californië hebben ze achterhaald dat mensen die tobben meer kans lopen ziek te worden. En het NIPO weet te melden dat niet minder dan 350.000 Nederlanders ‘overmatig bezorgd’ zijn. Dat wil zeggen dat veel te veel mensen piekeren en tobben over dingen die doodnormaal zijn en dus dat getob niet waard zijn. Dit leidt tot thuisblijven van je werk, minder zin in sex en te veel drinken. Dus doe je baas, je vriend en jezelf een lol en neem de zaken waar je niet veel aan kunt veranderen lekker luchtig op. Dat is veel gezonder.

10. glimlach eens niet

Altijd maar suikerzoet en aardig zijn op je werk is een onmogelijke eis aan jezelf, en werkt zelfs averechts. Kate White, voormalig hoofdredacteur van o.a. Working Woman en schrijfster van het onbetaalbare boek met de onmogelijke titel ‘Snelle meiden komen ver’: “Als je altijd glimlacht, is kramp in je kaken niet je ergste probleem. De echte ellende is, dat een lieve-meisjes-imago je weerhoudt van succes. Precies doen wat je wordt gezegd, lief en bescheiden zijn, dat werkte thuis en op school - maar op je werk gelden andere regels. Natuurlijk, je kunt best ijverig zijn, hard werken en aardig zijn tegen je collega’s. Maar neem ook risico’s, ga je eigen weg, zeg wat je wilt en probeer niet altijd iedereen tevreden te stellen”.

11. Laat de afwas staan

In tegenstelling tot mannen, moeten wij heel veel van onszelf. Kijk naar je vriend: hij laat rustig het huishouden versloffen tijdens een belangrijk project voor zijn werk. Het is soms een hele opluchting als je de afwas mag laten staan van jezelf. Plus, het is erg goed voor je relatie. Relatie- en psychologie-boekenschrijver Kevin Todeschi: “Het is verleidelijk allerlei dingen, zoals werk, voorrang te geven boven je relatie. Maar het is juist heel belangrijk dat je tijd samen neemt, zonder de druk van het dagelijkse leven”. Kortom, vergeet dat je nog moet stofzuigen, dat er drie centimeter mos op je balkon staat en dat een berg strijkwerk zachtjes om je aandacht krijst, wanneer jij bezig bent met belangrijkere dingen. Luister naar romanschrijfster Shirley Conran: “Het leven is te kort om champignons te gaan staan vullen”.

12. Doe iets nutteloos

Terwijl jij naar de intellectuele film ‘The Green Thing from Mars’ kijkt of drie m2 spaghetti eet met je om het hardst lanterfantende vriendinnen, werk je eigenlijk keihard aan je gezondheid. Een stel onderzoekers heeft vastgesteld, dat iets leuks doen een boost aan je immuunsysteem geeft die wel drie dagen kan nawerken. Tip: met vriend of vriendin een 'Nutteloze-lol-dag' instellen. Of een avond. Of desnoods een uur.

13. vergeet dat dieet

Het is een bewezen feit dat de meeste vrouwen die in de spiegel kijken, een vertekend beeld zien. Je denkt bijna altijd, dat je dikker bent dan in werkelijkheid. Bovendien is de rekenmethode ‘je lengte min een meter en dan tien procent eraf = je ideale gewicht’ door de nieuwe generatie doktoren allang vervangen door de veel vriendelijkere BMI-index. Ofwel, je gewicht in kilo’s delen door je lengte in meters maal je lengte in meters. Bijvoorbeeld: 65 kg gedeeld door (1.70 x 1.70 m = 2.89) = 22,5. Een index tussen 20 en 25 is prachtig. De problemen beginnen pas boven de 25. En waarom zou je jezelf het leven zuur maken? De kans dat een vrouw het figuur van een barbiepop heeft, is een op de 100.000 (echt waar).

“Echt hoor, dat is nou niet iets waar ik ook maar ene f**ck om kan geven”
(Kate Winslet over haar gewicht , in de Engelse Elle)

14. blijf de hele dag in bed

Er zijn veel goede redenen om de hele zondag in bed te blijven met je vriend of je lieve zelf, plus alles wat je verder maar wilt (een megastapel boeken, dvd's, mobieltje). Ten eerste is het lekker, ten tweede kun je ook in bed veel nuttigs doen: liefdesbrieven schrijven op je laptop, eindelijk de nieuwste Nicci French lezen of het intellectuele wonder Mark Wahlberg bestuderen – op een sappige dvd. En je bed is een aardige plek voor seks, natuurlijk, ook heel gezond en belangrijk voor jezelf en je eventuele relatie. Dit zegt sexpert Nancy Friday, die al twintig jaar schrijft over vrouwen en seksualiteit (o.a. Verboden Vruchten), in een interview: “Seksualiteit voedt je, maakt je gezond en interessant voor jezelf én anderen”. Dus, laat iedereen het vandaag bekijken en duik terug tussen die lakens!

15. Neem een voorschot op je vakantiedagen

Boek hem, nú, die vakantie die je absoluut verdiend hebt. Heb je de afgelopen maanden niet roodgestaan, heb je koffie gehaald voor al je collega’s of niet voorgedrongen bij de supermarkt? Elke reden om jezelf te trakteren op een week(end)je weg is goed. Dr. Brooks B. Gump van de New Yorkse State University geeft de doorslag in Psychosomatic Medicine: “Hoe het precies werkt, is nog niet duidelijk, maar ons onderzoek wijst erop dat vakantie houden een herstellend effect heeft op je gezondheid”. Wat voor redenen wil je nog meer?

16. zwelg in dat véél te dure badschuim

Jij die dacht dat al die waanzinnig lekkere spulletjes van Donatella, Coco, Giorgio en Nina overbodige luxe en verspilling waren, think again! Psychologe Anouk Barteling: “Niets is beter dan jezelf af en toe eens te verwennen. Door wat meer fijne, luxe dingen voor jezelf te doen geef je jezelf eigenlijk een teken dat je het waard bent. In mijn praktijk merk ik dat mensen zich eerder dingen ontzeggen dan gunnen. Ook met Oud en Nieuw heb je vooral voornemens in de trant van ‘dit doe ik niet goed, dat moet minder/anders/beter’. Maar jezelf positief bekijken, je voornemen om jezelf meer ontspanning en plezier te gunnen is juist ontzettend belangrijk”.

Als je met al deze wijze woorden nóg niet in staat bent dit jaar eindelijk een indrukwekkend lijstje échte goede voornemens te maken....
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. M…
Hoe maak je je goede voornemens waar met visualisatie?Elk jaar op 1 januari begint iedereen vol goede moed te werken aan zijn of haar nieuwe voornemens. Gebruikelijke goede v…
Veranderen, hoe moeilijk is dat?Veranderen, hoe moeilijk is dat?Hoe houd je gedragsverandering vol? Hoe moeilijk is het om te veranderen? Hoe moeilijk is een verandering in je leven vo…
Niet een dieet volgenNiet een dieet volgenOvergewicht is voor veel mensen een groot probleem, een gezond eet/leefpatroon (dieet) ook langere tijd echt na leven is…

Je elke dag gelukkig voelenJe elke dag gelukkig voelenGeluk is iets waar iedereen naar op zoek is. Maar hoe kun je gelukkig worden, hoe kun je je elke dag gelukkig voelen? He…
Oorzaken en oplossingen voor slaapproblemenEen groot percentage van de wereldbevolking heeft last van slaapstoornissen. Massaal slikken we elke avond opnieuw slaap…
Bronnen en referenties
  • "Snelle meiden komen ver", Kate White CBS NIPO www.cijfers.net Reuters www.healthgate.com
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.