Een gezond hart voor een goede gezondheid

Een gezond hart voor een goede gezondheid Een gezond hart is heel belangrijk voor de algemene gezondheid. Het hart pompt voortdurend bloed door het lichaam zonder dat je je hiervan bewust bent. Het hart moet het bloed immers door de kleine en grote bloedsomloop pompen. Indien je hart niet naar behoren werkt, dan spreken we van een hartziekte of hartaandoening. De gezondheid van je hart dien je nauwkeurig in het oog te houden. Gezond leven met voldoende beweging is een echte noodzaak. Bij ernstige aandoeningen zijn de hartspecialisten al zo ver gevorderd dat vele hartziekten goed behandeld kunnen worden.

De functie van het hart

Het hart is een grote spier die zich ter hoogte van het midden van de borstkas bevindt. Het hart heeft als taak om permanent bloed in het lichaam rond te pompen. Het rondpompen van het bloed in het lichaam gebeurt vanzelf. In het bloed zitten allerlei belangrijke stoffen die op bepaalde plaatsen in het lichaam nodig zijn. Voorbeelden hiervan zijn zuurstof in de longen en bouwstoffen in je darmen. Ook worden stoffen die het lichaam niet nodig heeft, afgevoerd via het bloed. Al vanaf de zevende week in de baarmoeder van de moeder begint het hartje al te kloppen, en dit permanent tot aan de dood. Hartaandoeningen – of afwijkingen ontstaan wanneer de structuur van het hart niet volledig normaal is, of de werking van het hart niet vlot verloopt.

Hart- en vaatziekten

Indien de werking van het hart niet vlot verloopt, dan kan een hart-of vaatziekte de oorzaak zijn. Er kunnen verschillende ziekten worden onderscheiden. Ook kunnen er aangeboren hartafwijkingen vastgesteld worden.

  • Hartinfarct: In de kransslagaders kunnen zich na verloop van tijd bloedstolsels of vetpropjes vormen. Indien die stolsels de kransslagaders volledig gaan afsluiten, dan kan het hart door zuurstoftekort en celsterfte niet goed meer functioneren, met een hartinfarct als gevolg.
  • Vaatvernauwing: vaatvernauwing is zeer gekend in de perifere vaten zoals in de benen. Men spreekt af en toe ook wel eens over etalagebenen.
  • Verstoring hartritme: indien de stimulatie van de hartspier wordt verstoord, dan kan dit leiden tot hartritmestoornissen die op zijn beurt weer kunnen leiden tot een hartstilstand
  • Daarnaast kan er sprake zijn van aangeboren hartafwijkingen door een gestoorde ontwikkeling van de hart- en bloedvaten. Voorbeelden hiervan zijn gaten tussen de hartkamers of hartboezems, afwijkingen aan de hartkleppen of vernauwingen aan de hartslagader of de aorta.

Tips voor een gezond hart

Een gezond hart en gezonde bloedvaten zijn van groot belang voor de algemene gezondheid. Zij zorgen er immers voor dat het menselijk lichaam wordt voorzien van bouwstoffen en zuurstof. Er bestaan allerhande manieren om je hart in topconditie te brengen en te houden. Het is aan jou zelf om te waken over de gezondheid van je hart- en bloedvaten.

Gezonde voeding is van groot belang

Gezonde vetten, omega-3 vetzuren, vitaminen, mineralen en vezels zijn onontbeerlijk voor de goede werking van het hart. Zij beschermen het hart en houden het weefsel errond in topconditie. Gezonde voedingsmiddelen zijn zalm, walnoten, havermout enzovoort. Ook is het belangrijk om veel fruit en groenten te eten. De perfecte groenten zijn broccoli, spinazie, tomaten. Qua fruitsoorten gaat de voorkeur naar citrusvruchten en bosbessen.

Slaap voldoende voor een gezond hart

Heel wat activiteiten naast je beroep maken je leven vermoeiend. Toch is voldoende slaap een must. Er wordt aangeraden om acht uur slaap na te streven per nacht. Te weinig slaap is een goede voedingsbodem voor problemen met de spijsvertering en het hart. Deze kunnen dan weer de voorbode zijn van nog meer ziekten zoals diabetes en depressie.

Bron: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jonathan Steffen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jonathan Steffen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Beweging, beweging, beweging

Om het hart gezond te houden moet je veel bewegen. Twee à drie uur per week bewegen verkleint de kans op potentiële hart- en vaatziekten. Bewegen aan lagere intensiteit is zelfs beter dan zeer intensief te sporten. Atleten die zeer intensief trainen ontwikkelen meer littekens rond het hart dan mensen die minder hard trainen.

Stress is een echte boosdoener

Een gezond hart en stress gaan absoluut niet samen. Om stress te vermijden kan je yoga beoefenen, diep ademen en trachten jezelf te verbinden met de natuur. Een buitenactiviteit verlaagt het aantal stresshormonen in je lichaam en verlaagt de bloeddruk. Stress vermijden zal ook een positief effect hebben op je humeur.

Wat als gezond leven niet helpt?

Ondanks alle pogingen om gezond te leven, kan het in enkele gevallen onvoldoende zijn om hart –en vaatziekten te vermijden. Je huisarts of specialist zal dan beslissen op welke manier je nu het best behandeld zal worden. Hij kan dan beslissen om je bloeddrukverlagende of andere geneesmiddelen voorschrijven. In sommige gevallen zal medicatie niet volstaan en is een operatieve ingreep nodig om erger te voorkomen. Hartspecialisten zijn al zo ver gevorderd dat vele hartziekten goed behandeld kunnen worden. De hartchirurgie staat in de Lage Landen heel goed aangeschreven. Het Onze-Lieve-Vrouw ziekenhuis te Aalst (België) behoort tot de wereldtop in hartchirurgie.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenOntstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenDiverse risicofactoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn inmiddels algemeen bekend. Dit zijn bijvoorbeeld d…
Wat is het gezondste eten voor een sterk hart?Gezond eten en voldoende bewegen zijn onmisbaar voor om levensbedreigende hart- en vaatziekten te voorkomen. Samen met k…
Hart-en vaatziektenHart-en vaatziektenSymptomen, vrouwen, doodsoorzaak, cijfers, behandeling. Hart-en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1. Vooral mensen va…
Hoge bloeddruk medicatie bij risico patiënten (HVZ)Hoge bloeddruk medicatie bij risico patiënten (HVZ)Het gaat hier om patiënten met een hoger risico op complicaties door hoge bloeddruk. Een complicatie van hoge bloeddruk…

Leven met een stofwisselingsziekte: De ziekte van CanavanLeven met een stofwisselingsziekte: De ziekte van CanavanSlechts weinig mensen zullen ervan gehoord hebben: de ziekte van Canavan. De ziekte van Canavan is een recessief overerf…
Sneeuwblindheid (lasoog), symptomen en behandelingSneeuwblindheid (lasoog), symptomen en behandelingJe staat er niet zo snel bij stil: op wintersport gaan en last krijgen van zonverbranding. De ogen zijn extra gevoelig v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • HLN.be, http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/2178029/2015/01/11/Het-geheim-van-een-gezond-hart-Optimisme.dhtml, 15 juli 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Hart, 15 juli 2015
  • Zorg-en-gezondheid.be, https://www.zorg-en-gezondheid.be/Ziektes/Ziektelijst-A-Z/Hart--en-vaatziekten/, 15 juli 2015
  • Becel.be, http://www.becel.be/nl/artikelen/meer-bewegen-voor-een-gezond-hart/, 15 juli 2015
  • Afbeelding bron 1: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jonathan Steffen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.