Hoe overleef je een ramp, crisis of noodsituatie?

Hoe overleef je een ramp, crisis of noodsituatie? In Nederland is alles goed geregeld, maar toch kan er een situatie ontstaan waarin er langere tijd geen water meer uit de kraan komt of dat de stroom langere tijd uitvalt en het gas afgesloten is. Hij lijkt misschien ondenkbaar, maar in onze hoogtechnologische samenleving zijn we toch kwetsbaar en afhankelijk van de bestaande systemen. Alles wordt geregeld door elektriciteit en via internet. Er zijn meerdere situaties denkbaar waarin de stroom of het internet voor lange of korte tijd uitvalt. Denk bijvoorbeeld aan een overstroming, een natuurramp of een terroristische aanslag. Het kan dan enige tijd duren voordat de hulpverlening op gang komt en dan is het fijn dat je je jezelf enige tijd kan redden. In het nu volgende stukje kun je lezen wat dan handig is om in huis te hebben en wat verstandig is om nu al te regelen.

Radio op batterijen of een opwindbare radio

Een radio is nodig om je van informatie te voorzien in geval van nood. Deze radio stem je alvast af op de rampenzender. Via deze zender geeft de overheid informatie aan de burgers over de ramp, crisis of noodsituatie. Voor een nationale ramp stem je de radio af op radio 1. Voor een ramp in je omgeving stem je de radio af op de regionale omroep. Zoek via internet nu vast uit wat de etherfrequenties zijn voor jou omgeving.

EHBO doos met boekje of instructies

In een noodsituatie of tijdens een nationale ramp kun je niet zomaar even de dokter of de ambulance bellen. De hulpdiensten zijn in dit soort situaties waarschijnlijk overbelast. Zorg dan dat je je in eerste instantie kan redden met een EHBO doos met instructies. Het is ook verstandig om je daar nu alvast in te verdiepen of een cursus te volgen zodat je in geval van nood direct kunt handelen. Zorg ook voor een voorraadje zelfzorg medicijnen zoals pijnstillers, diarreeremmers, keelpastilles en dergelijke. Als je medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt zorg dan ook voor voldoende voorraad. Denk ook aan voorbehoedsmiddelen.

Gereedschapsset

Een gereedschapsset is altijd handig om dingen te maken of te repareren. Zorg wel voor gereedschap op handkracht zoals een handzaag, handboor, handschroevendraaier enzovoort. Als de stroom uitgevallen is heb je niets aan een luxe elektrische boor.
Je hebt ook handige multi tools die voor verschillende doeleinden te gebruiken zijn. Denk ook aan bandenplak sets voor de fiets en dergelijke.

Waarschuwingsfluitje, regenpocho's en warmhouddekens

Een fluitje voor ieder gezinslid is handig om hulpverleners te alarmeren. Het kost veel minder kracht om op een fluitje te blazen dan te schreeuwen. Het geluid van een fluitje draagt ook veel verder. Zorg verder dat je voor iedereen een regenpocho en warmhouddeken hebt om je te beschermen tegen de weersinvloeden.

Contant geld

Als voor langere tijd de stroom uitvalt kun je niet even pinnen bij de winkel of geldautomaat. Het is handig om in ieder geval voor een maand contant geld in huis te hebben. Zorg voor geld in munten en briefgeld van 5 en 10 euro. Een briefje van 200 euro is moeilijk te wisselen in tijden van nood. Wil je heel goed voorbereid zijn zorg dan ook voor gouden en zilveren munten. Deze houden hun waarde in tijden van crisis. Hiermee zul je altijd kunnen betalen.

Kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren en reservesleutels

In een noodsituatie moet je snel je belangrijke spullen bij elkaar kunnen pakken. Als je kopieën van van je belangrijke papieren op een vaste plaats legt kun je nooit misgrijpen en heb je belangrijke gegevens altijd bij de hand.
In een noodsituatie kan paniek ontstaan. Misschien moet je snel vertrekken. Het is dan belangrijk dat je niet om je sleutels hoeft te zoeken maar die op een vaste plaats klaar hebt liggen.

Plattegrond van de omgeving en lijst van mogelijke opvangadressen

In een noodsituatie kun je misschien geen gebruik van van moderne navigatie. De wegen die je bekend zijn, zijn misschien afgesloten. Het is dan handig dat je met behulp van een kaart je route kan uitstippelen.
Zorg dat je een lijst hebt van mensen en instanties waar je terecht kunt in geval van nood. Bijvoorbeeld ook van familieleden aan de andere kant van het land waar op dat moment geen noodsituatie aan de hand is.

Water

Water is natuurlijk levensbehoefte nummer één. Je kunt behoorlijk lang zonder eten, maar water hebben je echt nodig.
De Nederlandse overheid adviseert om voor drie dagen water per persoon in huis te hebben. Ik zou per gezinslid minimaal op drie liter water per dag rekenen. Twee om te drinken maar ook nog wat om te koken of jezelf te wassen. Dit water kun je bewaren in de vorm van flessen of pakken. Op flessen of pakken staat vaak wel een houdbaarheidsdatum, dus vernieuw dat regelmatig.
Je kunt ook zorgen dat je een aantal jerrycans in huis hebt waar je water in bewaard. Je zou dit dan wel elke week moeten vervangen om het vers te houden. Wil je overal op voorbereid zijn dan kun je ook nog een waterfilter aanschaffen. Hiermee kun je oud water uit de jerrycans filteren, of zelfs water uit de regenton of uit de sloot.

Verlichting

Hang in ieder geval een zaklamp in je meterkast. Als de stroom uitvalt kun je gelijk zien wat er aan de hand is. Misschien is er alleen een stop doorgeslagen. Een zaklamp met hoofdband is ook handig. Deze kun je op je hoofd dragen en dan heb je je handen vrij om andere dingen te doen of te zoeken. Zorg wel voor een voorraadje batterijen.

Leg daarnaast ook een behoorlijk voorraad kaarsen en waxinelichtjes aan. Naast licht geven deze ook warmte af. In een kleine ruimte wordt het met een paar kaarsen na een tijdje al een paar graden warmer. Zorg hierbij voor voldoende waterdicht verpakte lucifers of andere aanstekers! Daarnaast is een dynamo lamp erg handig. Even aan de slinger draaien en je hebt een paar minuten licht. En je hebt geen batterijen nodig! Olielampjes zijn ook een optie. In combinatie met een paar flessen lampolie heb je dagen licht. Denk wel om de veiligheid!

Verwarming

Heb je een houtkachel of open haard in huis met een flinke voorraad hout dan kun je je huis goed warm stoken. Het is misschien een idee om in je huis te kijken of er een mogelijkheid voor is. Veel huizen hebben een verborgen rookkanaal. Woon je in een nieuwer huis of een flat zonder rookkanaal dan is een oliekachel een optie. Een kachel die brandt op petroleum zoals een Zibro Kamin. Je hebt ook kampeerkacheltjes of kacheltje voor in boot die op petroleum branden. Je zou er ook over kunnen denken om die aan te schaffen. Met daarbij een voorraad petroleum. Schaf hierbij wel een koolmonoxidemelder aan! En ventileer goed.
Zorg ook voor voldoende warme dekens, kruiken en eventueel handwarmers om warm te blijven.

Koken

Misschien heb je op zolder nog een campinggas stelletje staan wat je in een noodsituatie zou kunnen gebruiken. Zorg wel voor voldoende gasvullingen. Een andere optie is om naar de kringloopwinkel of rommelmarkt te gaan een een oud petroleumstelletje te kopen. Vanaf 12,50 kun je al een aanschaffen. Zorg voor een paar flessen zuivere petroleum of eventueel lampolie en een voorraadje nieuwe lonten en je kunt ook koken. Een gourmet of fonduestel op spiritus kan ook dienst doen als nood kooktoestel.
Zorg hierbij wel voor voldoende flessen spiritus. Ventileer goed bij deze vormen van koken!

Buiten kan een barbecue op gebruikt worden op te koken. Ook een vuurkorf of vuurschaal in combinatie met een grote gietijzeren pan kan als buitenkeuken gebruikt worden. Ook een esbit brandertje is handig. Dit is een zeer compacte brander met vaste brandstof, esbit blokjes, waarop je water of voedsel kunt verwarmen.

Echte buitenmensen hebben misschien wel eens gehoord van een rocket stove. Een rocket stove is een geavanceerd compact oventje dat met heel weinig hout of droog materiaal gebruikt kan worden. Je kunt een ook een rocket stove bouwen van een aantal bakstenen of een paar blikjes. Op internet zijn hier vele voorbeelden van te vinden. Als je zoiets wilt gebruiken zoek dat nu dan vast uit. Als er een ramp of crisis is ben je te laat want dan is er misschien geen stroom of internet meer.

Voedsel

De winkels in Nederland hebben maar beperkte voorraad. Elke dag rijden vrachtauto's af en aan op de winkels te bevoorraden.
Dus al dat niet meer mogelijk is raken de winkels snel leeg. Het is dus zaak om ook voldoende houdbaar voedsel in huis te hebben. Het is fijn dat je diepvries vol ligt met eten, maar als de stroom uitvalt heb je daar niet zo lang wat aan. Dus daarnaast ook een voorraad aan van rijst, pasta en aardappelpuree. Blikjes tomaten en tomatenblokjes en kruiden om pastasaus te maken. Kruiden en pindasaus om een rijstmaaltijd te maken. Daarnaast kun je een voorraad aanleggen van potten en blikken groeten.
Ook blikjes vis zoals zalm tonijn en makreel zijn erg voedzaam. Rookworst, knakworstjes en dergelijke kun je ook lang bewaren. Bij de slager verkopen ze ook vaak ingeblikt vlees dat je lang kunt bewaren voor de vakantie. Misschien handig om hier ook een paar blikken van aan te schaffen. Vergeet ook niet wat olijfolie of kokosolie in te slaan om in de bakken.

Verder beschuit, roggebrood, crackers, en andere broodvervangers. En beleg zoals pindakaas en honing. Energierijk en lang houdbaar. In kampeerzaken kun je ook instant maaltijden kopen die heel lang houdbaar zijn. Hierbij hoef je alleen wat kokend water te voegen. Denk bij kleine kinderen ook aan genoeg babyvoeding en vergeet het voedsel voor je huisdieren niet!
Wil je helemaal goed voorbereid zijn leg dan een eigen moestuintje aan. In een vierkante meter moestuinbak kun je al heel wat verbouwen. Je bent dan niet helemaal afhankelijke van de winkels. Ook in vensterbank kun je sla kweken of tuinkers zodat je toch nog wat vers voedsel binnen je bereik hebt.

Persoonlijke hygiëne

Omdat er in winkels waarschijnlijk weinig meer te krijgen is kun je zorgen voor een voorraad artikelen voor persoonlijke hygiëne.
Je kunt hierbij denken aan zeep, tandpasta, tandenborstels, scheermesjes, deodorant wc papier en maandverband. Denk bij kleine kinderen ook aan voldoende luiers. Zorg ook voor een behoorlijk voorraad vochtige doekjes en wegwerpwashandjes, zodat je je toch kunt wassen ondanks dat er weinig water is. Wat ook handig is handgel om je handen te wassen zonder water en zeep.

Een toiletemmer met deksel in ook handig voor als de wc niet meer doorspoelt en of de riolering buiten werking is. Als je in die emmer een biologisch afbreekbare zak doet met daarin wat biologisch afbreekbare kattenbakvulling of zand of iets dergelijks dan ruik je nauwelijks iets en kun je de inhoudt van je nood wc zo composteren! Als je urine in een aparte emmer opvangt hoef je je nood wc minder vaak te legen

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak kun je altijd in je eigen stroombehoefte voorzien, vooral als deze niet aangesloten is op het net. Je kunt portable zonnepanelen aanschaffen die geschikt zijn voor een camper of thuishuisje en daarmee je eigen stroom opwekken en die stroom opslaan in een accu. Dit zal niet genoeg zijn om je hele huis van stroom te voorzien, maar je kunt bijvoorbeeld wel een telefoon of batterijen voor je zaklamp of radio opladen. Zo ben je niet helemaal afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Zo, dit zijn heeft wat tips om een ramp, crisis of noodsituatie te kunnen overleven. Kies er zelf een aantal uit die jij nodig vindt om je goed voorbereid te voelen! Succes!
© 2014 - 2024 Jellieroorda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik ben veilig na een ramp of noodsituatieIk ben veilig na een ramp of noodsituatieJe moet er niet aan denken, maar stel: jij krijgt te maken met een ramp, een natuurramp of met een noodsituatie. Of een…
De ramp in TsjernobylDe ramp in TsjernobylHet dorpje Tsjernobyl was een dorpje aan de rivier de Prypjat in het noorden van Oekraïne met ongeveer 15.000 inwoner, m…
Bent u voorbereid op een ramp?Bent u voorbereid op een ramp?Nederland is een relatief veilig land. Rampen, crises en oorlogen gebeuren nauwelijks. Toch kan het gebeuren dat de stro…
Waterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWaterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWanneer u een vijver is het belangrijk om ook een waterfilter te hebben. Dat dient om de vijver schoon te houden. U kunt…
Een begrafenis in SpanjeIn Spanje begraven worden? Sommige gepensioneerden geven er de voorkeur aan om zich te laten begraven in het land waar z…
Bronnen en referenties
  • Hoe overleef ik een crisis van Dick Berts
  • www.denkvooruit.nl
  • www.rijksoverheid.nl
Jellieroorda (2 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.