Enquête NOC*NSF: wat heb je eigenlijk aan sporten?

Enquête NOC*NSF: wat heb je eigenlijk aan sporten? Sporten maakt fit en helpt bij het afvallen. Dat weten we nu wel. Maar sporten heeft ook voordelen op psychische en sociaal gebied. Bovendien blijkt - verrassend genoeg - uit een rondvraag onder sporters door het NOC*SCF dat deze voordelen hoger bij mensen scoren dan de lichamelijke voordelen. Sport brengt bijvoorbeeld vriendschappelijke contacten, en doorzettingsvermogen dat ook van pas komt in werk of studie. Hoe, wie, wat en waarom? Lees verder. Sporten. Dat je er fitter van wordt en dat het helpt bij afvallen, dat wisten we wel. Maar nu is er ook informeel onderzoek gedaan onder sporters naar de vraag, wat je verder hebt aan sporten. Denk aan psychische en sociale voordelen. Wat blijkt? Mensen in Nederland die sporten, vinden dat ze er vooral veel vriendschap en plezier aan overhouden. Maar sporten blijkt ook een boost te geven aan zelfvertrouwen, gevoel van vrijheid en doorzettingsvermogen. Verrassend is dat het voordeel van sporten voor je fysieke toestand pas op plek nummer zes verschijnt, dus na deze psychische en sociale voordelen.

Het publieksonderzoek: wie, wat en hoe?

Het genoemde informele publieksonderzoek maakt deel uit van de campagne 'Wat win jij met sport?' van NOC*NSF. Er werd aan sporters gevraagd om via sociale media een foto en een tekst in te sturen om mee aan te geven wat sport voor voordelen heeft in het dagelijkse bestaan. Het publieksonderzoek werd een aardig succes. Net geen duizend inzendingen mocht NOC*NSF noteren, afkomstig uit allerlei kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en YouTube.

Wat betekent het allemaal?

Als mensen aangaven dat sporten vooral voordelen bracht rondom vriendschap, brachten ze dit vooral in verband met het samen sporten. De vriendschap betreft het eigen team of de clubgenoten, maar ook vrienden of vriendinnen met wie mensen sporten. Waarom was zelfvertrouwen zo'n belangrijk voordeel? Dat ging vooral om het trots op zichzelf kunnen zijn na een sportieve prestatie. Dat hoeft niet alleen een medaille te zijn, het kan ook het verbeteren van je eigen sportieve prestaties tot nu toe betreffen.

Olympisch bobsleester Esmé Kamphuis: “Sport heeft mij leren doorzetten om doelen te bereiken en grenzen te verleggen, ook buiten de sport om. Zonder sport had ik het misschien wel nooit tot arts geschopt.”

Vrijheid door sporten

Vrijheid is nog zo'n wat vaag maar hoog scorend voordeel van sporten. Hoezo dat? Het ging dan vooral om mensen die niet in teamverband sporten maar individueel, al kon daar natuurlijk ook wel een kennis, vriend of vriendin bij zijn. Denk dan aan sporten in de sneeuw of op het water, het steeds populairdere hardlopen, maar ook paardrijden of fietsen. Doorzettingsvermogen werd genoemd als een de sport zelf overstijgend voordeel. Wie leert doorzetten in het bereiken van sportief resultaat, kan dat sterker ontwikkelde vermogen immers ook doortrekken naar school, studie of werk.

Jong geleerd, oud gedaan

Algemeen directeur Gerard Dielessen zegt namens het NOC*SCF dat de organisatie heel enthousiast is over de resultaten van de rondvraag. Maar ook over het aantal jongeren bij wie sport zo blijkt te leven. Hij geeft aan dat onderzoek uitwijst dat kinderen die sporten, liefst 3,5 keer meer kans hebben om die gezonde gewoonte ook als volwassene te hebben. Dielessen: "De inzenders geven aan dat sport hen al op jonge leeftijd veel brengt aan vriendschap, gezondheid en doorzettingsvermogen. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat zij ook de rest van hun leven de vruchten van de sport zullen plukken.”

Wat win jij met sport? Top 20 antwoorden

 • 1. Vriendschap
 • 2. Plezier
 • 3. (Zelf)vertrouwen
 • 4. Vrijheid
 • 5. Doorzettingsvermogen
 • 6. Energie / fitheid / conditie
 • 7. Ontspanning / rust
 • 8. Grenzen verleggen
 • 9. Samenwerken
 • 10. Genot / voldoening
 • 11. Geluk / genot
 • 12. Nieuwe uitdagingen
 • 13. Fitheid / conditie
 • 14. Onvergetelijke momenten
 • 15. Betere omgang met tegenslagen
 • 16. Inspirerend
 • 17. Vooruitgang / verbetering
 • 18. Passie
 • 19. Gezelligheid
 • 20. Dromen

De sportdroom van NOC*NSF

NOC*NSF gelooft in sport, en heeft als doel dat iedereen aan sport doet, ervan geniet en er voordelen van heeft. De organisatie zet zich in voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Er wordt ook benadrukt dat we bij sport kunnen winnen. Niet alleen via medailles maar maar ook door individueel én als samenleving gezonder, socialer en vervulder door het leven te gaan. Waar we NOC*NSF toch nog het meest van kennen: als Olympisch comité is NOC*NSF de organisatie die Nederlandse Olympische en Paralympische teams uitzendt naar evenementen wereldwijd.
© 2014 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Hoe houd je het sporten vol?Hoe houd je het sporten vol?Wil je meer gaan sporten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen? Dan is de kans aanwezig dat je heel enthousiast begint, m…
Voordelen van SportenVeel voordelen van sporten zijn heel bekend: een betere gezondheid, hulp bij afvallen. Maar sporten levert je ook extra…
Vind binnen een jaar je favoriete sport!Vind binnen een jaar je favoriete sport!Wil je schaatsen? Wandklimmen? Paaldansen? Soms is het lastig in te schatten wat nu de sport is die bij jou past. Daarbi…

Veel vocht in de lucht kan betekenen veel zwetenVeel vocht in de lucht kan betekenen veel zwetenOp vakantie in Zuid-Europa was de warmte te dragen. Aangenaam zelfs. Dan kom je terug in Nederland en met mindere temper…
De basale principes van schematherapieSchematherapie is een therapievorm die onder andere veel wordt toegepast bij persoonlijkheidsproblematiek. Dit artikel z…
Bronnen en referenties
 • Persinformatie NOC*NSF
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.