Tips tegen vermoeidheid

In tijden van lichamelijke en geestelijke spanningen kunnen al snel situaties ontstaan waarin mensen hun fysieke of psychische grenzen overschrijden. Door spanningen, zowel thuis, op het werk of binnen de relatie, kunnen de problemen steeds groter worden. Het gevolg van dit slijtageproces is dat de energie om vitaal en krachtig in het leven te staan afneemt wat ertoe leidt dat de problemen, die juist de oorzaak van dit conflict waren, in kracht toenemen. Zijn er adviezen om die vicieuze cirkel te doorbreken? Welke tips zijn er om op zowel lichamelijk als geestelijk niveau de energie weer te herstellen?

De juiste voeding

Zorg altijd dat je voorzichtig bent met suikerhoudende producten. Die zorgen namelijk voor een stimulering van het glucoseverbruik wat er toe leidt dat je sneller vermoeid raakt. Beter is het om vis, fruit, groente, eieren, noten en vetten als olijfolie en kokosvet te gebruiken. Gebruik in ieder geval na acht uur in de avond geen suikerhoudende producten meer en ook geen suikervervangers.

Om te voorkomen dat je suikers binnenkrijgt via frisdranken is het beter om water te drinken. Nu moeten de meeste mensen er niet aan denken om 5 of 10 glazen water per dag te drinken. Toch zijn er enkele tips om dit aantrekkelijk te maken. Volg die tips en je zal zien dat je op den duur vanzelf zin krijgt om water te drinken. Zit je bijvoorbeeld voor de televisie, aan je bureau of in een stoel met een boek, zet dan een glas water naast je neer en drink daarvan als je eraan denkt. Je kan je ook voornemen dat het glas leeg moet zijn als je opstaat. Je kan een flesje water meenemen in de auto en daarvan een slok nemen als je in de file of voor het stoplicht staat. Op het werk kan je een glas naast je neerzetten en dat regelmatig bijvullen.

Een goede ademhaling

Een tweede advies dat te geven valt is letten op de juiste ademhaling. Een onjuiste ademhaling, in combinatie met een verhoogde hartslag, leidt ertoe dat de disharmonie binnen het lichaam in stand wordt gehouden. De ademhaling kan te snel zijn, te kort of te langzaam. In een stress-situatie, waarin de ademhaling oppervlakkiger en minder diep is geworden, ontvangt het lichaam minder zuurstof en daalt vervolgens het energieniveau. Het beste is jezelf te oefenen in een goede en ontspannende ademhaling. De beste tip is de volgende: plaats je hand op je buik, voel dat je buik mee beweegt tijdens het ademen en vertraag je ademhaling. Laat vervolgens je schouders zakken en ontspan de spieren in je gezicht. Ontspan jezelf op deze wijze gedurende enkele minuten en je zult zien dat je aanmerkelijk beter voelt.

Zorg voor beweging

Zelfs in die gevallen dat je vermoeid bent is het raadzaam om te bewegen. Bouw een (eenvoudig) schema op om te bewegen maar houdt je wel aan de met jezelf overeengekomen tijden. Start bijvoorbeeld met één minuut fietsen, breidt dat langzaam uit en sluit af door enkele minuten eerdergenoemde ademhalingsoefening te doen. Een hartslag- en bloeddrukmeter kan je vervolgens gebruiken om te zien wat beweging met je lichaam doet.

Stel jezelf een levensdoel

Denk aan de dromen die je had in je jeugd. Welke zijn daarvan uitgekomen? Welke zijn nog altijd haalbaar? Denk daaraan als je jezelf één van die levensdoelen voor ogen stelt. Laat je niet afleiden door je eigen cynische gedachten: vaak zijn dit soort negatieve gedachten voor-geprogrammeerd in je jeugd, zij werken alleen maar contra-productief. Onthou dat elke lange tocht begint met het zetten van de eerste stap. Elk moment van de dag kan die eerste stap gezet worden. Begin eraan. Vandaag nog. Je zult zien dat je nieuwe energie krijgt zodra je weer een einddoel voor ogen hebt. Succes!
© 2014 - 2024 Kennisbox, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te moe om te sportenTe moe om te sportenOp sommige dagen is het makkelijk om ervoor te kiezen om te gaan sporten. Je voelt je uitgerust, gemotiveerd en je barst…
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Sporten en rustmomentenSporten en rustmomentenDat op een verantwoorde manier sporten goed is, is niet nieuws. Verantwoord is een woord wat wel toegevoegd moet worden,…
Vermoeidheid bij afvallen: een moe gevoel voorkomenVermoeidheid bij afvallen: een moe gevoel voorkomenVermoeidheid bij afvallen komt vaak voor. Afvallen betekent meestal dat je minder energie binnen krijgt. En dat leidt er…

Depressie of burn out: wie helpt?Depressie of burn out: wie helpt?Depressies worden, ondanks de bewustmakingscampagnes, in Vlaanderen nog steeds aanzien als een teken van zwakte. Ook bur…
Bewustwording door jezelf te observerenIn onze drukke bezigheden van alledag zijn wij over het algemeen gewend om vooral vanuit ons hoofd te denken. We denken…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsraad.nl
  • www.voedingscentrum.nl
Kennisbox (28 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.