Depressie of burn out: wie helpt?

Depressie of burn out: wie helpt? Depressies worden, ondanks de bewustmakingscampagnes, in Vlaanderen nog steeds aanzien als een teken van zwakte. Ook burnouts lijken voor de patiënt een stigma op te leveren. Deze mentaliteit zorgt ervoor dat de Vlaamse zelfmoordcijfers boven het Europese gemiddelde stijgen en dat de Belg meer dan ooit naar antidepressiva grijpt. Toch is het voor Belgen moeilijk om de stap te zetten naar een psycholoog, een psychotherapeut of een psychiater. Een klinisch psycholoog kan door middel van gesprekken psychologisch leed voorkomen en verzachten. Om je diepste gedachten te kunnen verwoorden, is vertrouwen essentieel. Hoe kies je een psycholoog die bij je past? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen een psycholoog, een klinisch psycholoog, een psychotherapeut of een psychiater?

Psycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut of psychiater?

Een psycholoog heeft een universitaire studie van minstens vier jaar achter de rug. Een van de afstudeerrichtingen is klinische psychologie. De klinisch psycholoog kan zich als zelfstandige vestigen en een eigen praktijk openen. De hoofdtaak van de klinisch psycholoog is jou door middel van gesprekken inzicht te doen krijgen in je denken en in je handelen. Hij/zij kan geen medicijnen voorschrijven en geen attesten afleveren voor ADD, dyslexie, …

Wie dat wel kan, is de psychiater. De psychiater heeft eerst een studie geneeskunde afgerond en heeft daarna een opleiding tot psychiater gevolgd. Hij/zij mag medicijnen voorschrijven en diagnoses stellen. Je hoeft geen zware problemen te hebben om een consultatie bij een psychiater te hebben. Ook wie bij zichzelf bijvoorbeeld ADHD, Tourette, autisme, … vermoedt, kan bij een psychiater terecht.

In België kan eenieder een praktijk openen als zelfstandig psychotherapeut. Je hoeft daar op dit moment geen bijzonder diploma voor te hebben. Het gebrek aan een wettelijke regeling laat de deur open voor kwakzalverij. Er zijn echter ook zeer goede psychotherapeuten. Als je voor een psychotherapeut kiest, informeer je vooraf dan goed over zijn/haar werking.

De psycholoog onder supervisie

De meeste psychologen werken na hun studies nog verder aan hun professionele ontwikkeling. Ze volgen congressen en studiedagen, wisselen ervaringen en expertise uit met collega’s of lezen nieuwsbrieven en vakliteratuur. Vaak zie je bij een psycholoog de term “supervisor” staat. Supervisie is een vorm van ondersteuning die gegeven wordt aan beginnende collega-psychologen. Ze bekijken samen casussen, bespreken hoe het werk verloopt en hoe de persoon er zich bij voelt.

Hoe kies ik een klinisch psycholoog?

Om een sessie bij een klinisch psycholoog te doen slagen, is het belangrijk dat er een sterk gevoel van vertrouwen is. Om inzicht te krijgen in je denken en handelen, is het belangrijk dat je de diepste en donkerste gedachten kan uitspreken. Het is daarom niet abnormaal dat de zoektocht naar de juiste persoon langs meerdere psychologen gaat.

Een eerste criterium kan het geslacht en de leeftijd van de psycholoog zijn. Sommigen voelen zich meer op hun gemak bij een man of een vrouw, bij een jongere of een oudere psycholoog of bij iemand van de eigen leeftijd.

Je huisarts heeft vaak al een goed zicht op een psycholoog die bij je past. Verder hebben de meeste psychologen hun gegevens op het internet staan. Sommigen hebben ook een eigen website waarop hun kwalificaties en hun werkmethoden te vinden zijn.
Na het eerste gesprek zal de psycholoog je vragen hoe het geweest is. Het is belangrijk om op dat moment eerlijk te zijn. Als de juiste klik er niet was, is dit het moment om de zoektocht naar de geschikte persoon verder te zetten.

Erkenning en terugbetaling

Naar aanleiding van de zorgwekkende cijfers omtrent psychologische problemen in België heeft de overheid een aantal campagnes opgezet om de problemen uit de taboesfeer te halen zoals bijvoorbeeld www.fintinjehoofd.be .

Verder wordt er ook aan de erkenning en terugbetaling gesleuteld. Ten laatste op 1 januari 2016 moeten psychologen en psychotherapeuten een officiële erkenning hebben vooraleer zij mensen mogen behandelen. Op die manier komt ook de weg open voor terugbetaling en zullen meer mensen hun weg vinden naar de hulpverlening.
© 2014 - 2024 Juftania, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transseksualiteit: genderteamsTransseksualiteit: genderteamsEr zijn twee genderteams in Nederland. Het grootste genderteam vindt u in Amsterdam, in het VUMC. Daarnaast is er nog ee…
Wat doet een psychiater?Wat doet een psychiater?Een psychiater behandelt mensen die psychische stoornissen of andere problemen hebben. Voorbeelden hiervan zijn stemming…
Psychiater of Psycholoog worden? De verschillenHet verschil tussen een psychiater en een psycholoog is voor mensen vaak niet duidelijk. In tegenstelling tot een psycho…

Een oefening in waarnemenEen oefening in waarnemenJe ogen zien meer dan je denkt. Het is zoveel informatie, dat je die niet bewust kunt verwerken. Gelukkig wordt een groo…
Tips tegen vermoeidheidIn tijden van lichamelijke en geestelijke spanningen kunnen al snel situaties ontstaan waarin mensen hun fysieke of psyc…
Bronnen en referenties
  • www.klinisch-psycholoog.be
  • www.bfp-fbp.be
  • www.fitinjehoofd.be
Juftania (7 artikelen)
Laatste update: 23-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.