Wat doet een psychiater?

Wat doet een psychiater? Een psychiater behandelt mensen die psychische stoornissen of andere problemen hebben. Voorbeelden hiervan zijn stemmingsstoornissen (depressies), persoonlijkheidsstoornissen en psychotische stoornissen. Als je naar een psychiater wil, zul je eerst naar de huisarts moeten, die je vervolgens zal doorverwijzen.

Hoe word je psychiater?

Als je psychiater wilt worden heb je wat opleiding betreft een lange weg te gaan. Eerst volg je de opleiding geneeskunde, die zes jaar duurt. Daarna kun je je specialiseren tot psychiater, dit duurt ongeveer vierenhalf jaar. In deze vierenhalf jaar krijg je al wel betaald, door een soort combinatie van werken en leren.

Het werk van een psychiater

Zoals gezegd helpt een psychiater mensen met psychische stoornissen, en andere problemen. Hierbij zal er niet alleen contact met de patiënt zelf zijn, maar vaak ook met de familie en andere belangrijke mensen in de omgeving. Je onderzoekt wat er in de hersenen gebeurt en welke invloed dat heeft op de stemmingen. Op deze manier probeer je te verklaren wat de oorzaak is van psychische problemen. Een behandelplan wordt samengesteld aan de hand van gesprekken, lichamelijke onderzoeken en laboratoriumonderzoek. Als psychiater ben je nauwer betrokken bij je patiënten dan andere specialisten. Dit, omdat veel psychische aandoeningen chronisch zijn. Dit betekent dat er wel medicijnen zijn om de klachten te verminderen, maar niet om de ziekte zelf te genezen. Deze patiënten zullen soms jaren bij je in therapie blijven. Een psychiater kan werkzaam zijn bij bijvoorbeeld het RIAGG, de jeugdzorg of in een psychiatrisch ziekenhuis, maar je kan ook een eigen praktijk beginnen. Binnen de psychiatrie kun je je op verschillende gebieden specialiseren. Zo is er bijvoorbeeld kinder- en jeugd psychiatrie, volwassenenpsychiatrie, en forensische psychiatrie.

Het verschil tussen een psychiater en een psycholoog.

Er bestaat vaak onduidelijkheid over wat nou precies het verschil is tussen een psychiater en een psycholoog. Het voornaamste verschil is dat een psychiater de opleiding tot arts heeft gevolgd. Dit betekent dat een psychiater bevoegd is om medicijnen uit te schrijven, in tegenstelling tot een psycholoog. Een psycholoog overlegt vaak met de psychiater. Een ander verschil is dat een psychiater uitsluitend mentale stoornissen behandelt en vooral geïnteresseerd is in het behandelen van geestesziekten, terwijl een psycholoog het volledige gedrag van een mens wil verklaren, op verschillende niveaus, verschillende domeinen en via verschillende invalshoeken.

Enkele bekende psychiaters

  • Sigmund Freud. Dit is zo'n beetje de bekendste psychiater uit de geschiedenis. Freud werd in 1856 geboren in Oostenrijk. De methoden en theorieën van Freud zijn tegenwoordig nog steeds omstreden, maar toch wordt hij gezien als een van de meest invloedrijke denkers en psychiaters uit de 20e eeuw.
  • Carl Gustav Jung. Deze psychiater werd geboren in 1875 in Zwitserland. Hij was de grondlegger van de zogenaamde analytische psychologie.
  • Alois Alzeimer. Deze man werd geboren in 1884, in Duitsland. Hij is vooral bekend geworden door het onderzoeken en beschrijven van de ziekte van Alzheimer, die naar hem vernoemd is.
© 2009 - 2024 Rosan86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transseksualiteit: genderteamsTransseksualiteit: genderteamsEr zijn twee genderteams in Nederland. Het grootste genderteam vindt u in Amsterdam, in het VUMC. Daarnaast is er nog ee…
Psychiater of Psycholoog worden? De verschillenHet verschil tussen een psychiater en een psycholoog is voor mensen vaak niet duidelijk. In tegenstelling tot een psycho…
Transseksualiteit: gesprekken met genderteamIndien iemand denkt transseksueel te zijn, kan er een intake-gesprek met het genderteam aangevraagd worden. Mocht bij he…
Depressie of burn out: wie helpt?Depressie of burn out: wie helpt?Depressies worden, ondanks de bewustmakingscampagnes, in Vlaanderen nog steeds aanzien als een teken van zwakte. Ook bur…
Het belang van bewegenHet belang van bewegenHet zal voor niemand iets nieuws zijn dat beweging een vast onderdeel van ons leefpatroon moet zijn. We willen immers al…
Rosan86 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.