Het belang van bewegen

Het belang van bewegen Het zal voor niemand iets nieuws zijn dat beweging een vast onderdeel van ons leefpatroon moet zijn. We willen immers allemaal gezond oud worden en hoewel we dat helaas niet helemaal zelf in de hand hebben, kunnen we wel ons steentje bijdragen. Bijdragen in de vorm van gezonde voeding en voldoende beweging.

Algemeen

Ons leefpatroon is tegenwoordig over het algemeen van dien aard dat er veel gemotoriseerd plaatsvindt in plaats van de benen te gebruiken. De auto staat voor de deur om ons overal naar toe te brengen, shoppen doen we via internet en als we al de winkel in lopen pakken we eerder de lift dan de trap. Kortom, wat in het verleden lopend werd gedaan is (deels) weggevallen en moet dus gecompenseerd worden.

Waarom bewegen?

Spieren die niet veel gebruikt worden, worden zwak. Een goed voorbeeld is een arm of been die in het gips gezeten heeft, is even niet gebruikt. Je moet aan de oefeningen als het gips er af gaat om de betreffende spieren weer sterker en krachtiger te maken.
Verder is regelmatig bewegen sowieso ook goed voor de geestelijke gezondheid. Het kan de stress van de dag deels wegnemen als je regelmatig beweegt. De persoonlijke invulling hiervan is aan jezelf, je moet je er immers prettig bij voelen.

Wat kan je zoal doen?

Natuurlijk is een sport uitzoeken die je aanspreekt en deze in ieder geval 2x per week uitoefenen, zondermeer goed. Maar denk ook eens aan de dagelijkse situatie, wel bekend maar we doen het niet consequent. Enkele voorbeelden die nauwelijks extra moeite kosten:
  • Neem de trap i.p.v. de lift op je werk
  • Maak dagelijks (in je middagpauze) een wandeling
  • Je boodschappen lopend of met de fiets halen
  • Als je niet te ver van je werk woont, neemt de fiets
  • De tuin onder handen nemen of het huis schoon houden
  • Kinderen van school halen, neem de fiets of ga lopen

Een stappenteller dragen helpt om je dagelijkse loopbewegingen in kaart te brengen. Handig apparaatje en zijn vrij goedkoop in aanschaf.

Wanneer beweeg je voldoende?

Men hanteert de norm een half uur per dag goed bewegen, maar als je in een sportschool op bij een club sport, dan is minimaal 2 maar bij voorkeur 3 of 4 keer per week (30 tot 45 minuten) sporten goed. Zo krijgt het lichaam ook de kans na het sporten goed te herstellen.

Bewegen om af te vallen

Bewegen is altijd goed, maar wil je bewegen om af te vallen dan zijn er sporten waar je meer calorieën verbruikt. Hardlopen en fietsen als sport staan ver bovenaan als het gaat om het verbruik van calorieën, daarna volgt aerobics, maar dat neemt niet weg dat dagelijks een half uurtje wandelen of rustig een tochtje op de fiets maken natuurlijk ook goed is.

Heb je beweging nodig om bepaalde spieren weer sterker te maken, ga dan niet zelf zomaar wat doen. Bijvoorbeeld met buikspieroefeningen kan de rug verkeerd belast worden als je niet de juiste oefeningen doet. Zorg dat je de juiste oefeningen ergens vandaan haalt (er zijn talloze websites die plaatjes hebben bij de oefeningen) of laat je adviseren in de sportschool.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Gezonder bewegen!Gezonder bewegen!Gezond bewegen is belangrijk voor ieder mens om zodoende zonder al te veel lichamelijk klachten door het leven te gaan.…
Hardlopen: voordelen voor de mentale gezondheidVeel mensen die ervaring hebben met een langere periode regelmatig hardlopen geven aan dat ze zich sterker voelen, minde…
Ga toch fietsen! Of toch maar hardlopen?Ga toch fietsen! Of toch maar hardlopen?Je wilt meer bewegen en denkt eraan te gaan hardlopen of fietsen. Beide sporten zijn populair en mogen zich verheugen in…

Wat doet een psychiater?Wat doet een psychiater?Een psychiater behandelt mensen die psychische stoornissen of andere problemen hebben. Voorbeelden hiervan zijn stemming…
Ingegroeide schaamharen en baardharen, een hinderlijke kwaalIngegroeide schaamharen en baardharen, een hinderlijke kwaalPukkels, zweren, puisten, bulten en andere, al dan niet jeukende huiduitslag, i.v.m. ongewenste haargroei, veroorzaken b…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.