7 tips om beter te slapen met warm weer
Elke zomer kijken de meeste Nederlanders reikhalzend uit naar de weersvoorspellingen. Hoge temperaturen worden met gejuich ontvangen. De verkoop van barbecuevlees stijgt naar grote hoogte en mensen kunnen lekker lang buiten zitten. Het wordt anders bij extreem hoge temperaturen van (ver) boven de dertig graden. De slaapkamer is veranderd in een sauna en dat slaapt niet prettig. Er zijn een aantal maatregelen die genomen kunnen worden om de nachtrust te bevorderen.
Een hittegolf komt in Nederland niet zo vaak voor. In plaats van permanente maatregelen om het huis of de slaapkamer te verkoelen, zoals een airco, zijn er een aantal maatregelen die genomen kunnen worden om de slaapkamer te verkoelen.
Ventilator
Is er een ventilator in huis? Maak hier dan optimaal gebruik van. Plaats de ventilator bij een koele bron, zoals bijvoorbeeld het slaapkamerraam. In de nacht is de lucht buiten over het algemeen koeler dan binnen.
Mocht het om wat voor een reden niet lukken om de ventilator bij een raam te plaatsen? Een alternatief is om flessen met koud (bevroren) water voor de ventilator te plaatsen. Houd hierbij de slaapkamerdeur open. De warme lucht verdwijnt via de deuropening en wordt vervangen door de aangenamere koele lucht.
Lauwe douche
Neem een koele/lauwe douche vlak voor het slapen gaan. Hiermee koelt het lichaam af en blijft dit een tijdje koel waarna het weer langzaam opwarmt. Hopelijk duurt het net lang genoeg om in slaap te vallen. Het water moet wel lauw zijn en niet koud anders gaat het lichaam ‘aan het werk’ om weer op te warmen.
Douchen teveel van het goede? Maak dan de polsen en nek even nat onder een koude/lauwe kraan. Hier koelt het lichaam ook van af.
Koel ’s avonds de woning
’s Avonds is het al minder warm dan overdag. Door zoveel mogelijk ramen en deuren tegen elkaar open te zetten wordt het huis gekoeld met buitenlucht. Omdat warme lucht omhoog gaat is het vooral belangrijk om, wanneer er boven wordt geslapen, de bovenste verdieping te koelen.
Omdat ‘familie mug’ open ramen en duren ook erg interessant vinden is het misschien verstandig om een aantal horretjes aan te schaffen of zelf te maken.
Overdag is het juist beter om ramen, deuren en (rol) zoveel mogelijk dicht te houden. Zo blijft het koeler in huis, dus ook in de slaapkamer.
Koude flessen water in bed
Leg flessen water in de vriezer om deze vervolgens te gebruiken als een soort ‘koude kruik’. Doe hier wel een handdoek of theedoek omheen om een waterballet te voorkomen.
Slaapmiddel bij drogist
Bij de drogist zijn verschillende slaapmiddeltjes (kruiden of homeopathische middelen) te koop. Hiervan wordt gezegd dat ze een positief effect op slaap kunnen hebben. Voor chronische slaapproblemen zijn slaapmiddelen overigens geen oplossing.
Gebruik het juiste dekbed of laken
Een synthetisch dekbed laat geen lucht door en houdt lichaamswarmte vast. Gebruik dus een dun zomerdekbed van katoen of dons. Wanneer het de gehele nacht erg warm blijft is het slapen onder een laken te overwegen. Hou in ieder geval een dekbed bij de hand omdat het in de vroege ochtend soms onaangenaam koel kan zijn.
Middagslaapje
In bijvoorbeeld de warme landen rond de Middellandse zee is het heel gebruikelijk om op het warmst van de dag een middagdutje te houden vlak na de lunch. Nu zit een siësta van een half uurtje er natuurlijk niet voor iedereen in. Onderzoek heeft echter wel aangetoond dat een middagslaapje gezond is. Zeker als er ’s nachts vanwege de warmte korter wordt geslapen.
Elfstedentocht
Probeer niet toe te geven aan de warmte. Denk, liggend in bed, bijvoorbeeld eens terug aan 18 januari 1963. Haal de beelden van de allerkoudste en zwaarste Elfstedentocht ooit naar voren. Friesland lag bedekt onder een pak sneeuw van wel 20 centimeter. Bij de start vroor het -18° graden. Uiteindelijk kwam Reinier Paping na 10 uur en 59 minuten als eerste aan bij de finish. Achter hem voltrok zich een waar drama. Van de 10.000 toerrijders haalden slechts 69 de finish. Vele rijders hadden bevroren ledematen. Het was die winter zo koud dat het IJsselmeer al was dichtgevroren voordat Kerstmis was begonnen.
Wat je vooral niet moet doen:
Vermijd het gebruik van overmatig veel alcohol. Je valt, ondanks de hoge temperaturen, misschien wel snel in slaap, maar alcohol droogt het lichaam uit. Met alle gevolgen van dien.
Er zijn mensen (ja, echt waar) die een tijdje voor een open koelkast of diepvriezer gaan staan. Dit is niet alleen te koud voor het lichaam, maar bovendien ook nog eens ontzettend slecht voor de apparatuur.
Een (mobiele) airco aanschaffen. Dit is niet alleen duur in aanschaf, maar verbruikt ook nog eens ontzettend veel stroom. Daarnaast kun je verkouden raken van een slecht onderhouden of verkeerd ingestelde airco.