Happy tips voor als je chronisch ziek bent

Happy tips voor als je chronisch ziek bent Chronisch ziek zijn gaat meestal gepaard met gevoelens van pijn, verdriet, angst, machteloosheid, onbegrip. Veel negatieve emoties dus, wat begrijpelijk is aangezien een chronische ziekte veel impact heeft op je leven en af en toe overweldigend is. Dat betekent echter niet dat je niet meer vrolijk, enthousiast en hoopvol kunt of mag zijn, het kost alleen een stuk meer moeite. Om positief te kunnen blijven heb je soms even een oppepper nodig. Enkele tips om jezelf weer in een goede stemming te krijgen lees je hier onder.

Muziek

Hoor je weleens een nummer waar je direct vrolijk van wordt en waarvan je zin krijgt om door de kamer te dansen? Muziek kan enorm bepalend zijn voor je stemming. Als je je een beetje down voelt, luister dan naar jouw favoriete nummer. Zowel vrolijke melodieën als krachtige songteksten kunnen je een gevoel van hoop en kracht geven. Zing lekker mee, zodat je weer een lach op je gezicht krijgt en je je wat opgewekter voelt. Het kan goed werken om de ochtend te beginnen met jouw favoriete, blije liedje, zodat je zin krijgt in de dag. Het liefst maak je een afspeellijst van alle nummers die jou in een vrolijke stemming krijgen, waar je lekker naar kunt luisteren als het je niet mee zit. Zelfs als je denkt ik heb geen zin in die vrolijke muziek, zul je merken dat het écht effect heeft. Behalve positieve muziek, kan gevoelige muziek ook een nuttig effect hebben. Mooie, emotionele nummers, waar je jezelf misschien in herkent en je verdriet in kwijt kunt. Of harde nummers om je frustratie kwijt te raken. Soms helpt muziek om je emoties te kunnen uiten, zodat je ze van je af kunt zetten en er weer ruimte komt voor blijheid.

Tekenen, kleuren, schilderen

Met je handen bezig zijn, het liefst creatief, leidt af van het ziek zijn. Door je te focussen op een tekening, op lijnen, kleuren etc. dwalen je gedachten even af van de pijn, vermoeidheid of waar je op dat moment dan ook mee zit. Ook andere handwerkjes (zoals haken, borduren, scrapbooken, loomen) kunnen goed helpen om je gedachten even op nul te zetten. Met je handen bezig zijn werkt ontspannend. Zet op de achtergrond wat rustgevende muziek aan en laat negatieve gevoelens en gedachten van je af glijden.

Favoriete boeken, films of series

Lachen is het beste medicijn (hoe cliché dan ook), dus komedies zijn altijd goed. Evenals feel good films en boeken, die afleiding bieden, jou even meenemen naar een andere wereld en je een goed gevoel geven. Hou je meer van spanning, dan werken spannende films, boeken en series ook goed als afleiding van het ziek zijn en je niet goed voelen. Laat je meenemen in het verhaal en denk even nergens aan. Net als met muziek geldt dat ook emotionele boeken, films of series goed kunnen helpen, als je op die manier je negatieve gevoelens zoals verdriet kwijt kunt door helemaal in het verhaal op te gaan. Even goed huilen bijvoorbeeld kan erg opluchten, zodat je daarna weer vrolijk kunt zijn. Voor je stemming werken positieve en blije films, boeken en series met humor uiteraard het beste.

Verwen jezelf

Voor vrouwen: lak je nagels in een vrolijke kleur, maak jezelf mooi op en experimenteer met je haar. Hierdoor voel je je extra vrouwelijk en verzorgd, waardoor je je beter voelt over jezelf en minder ziek. Deels omdat je er letterlijk minder ziek uit zult zien, maar vooral door de extra aandacht die je aan jezelf geeft. Jezelf verwennen kan ook met bijvoorbeeld lekker eten, een uitgebreid bad of een cadeautje voor jezelf waar je blij van wordt.

Inspirerende quotes

Positieve, hoopvolle uitspraken kunnen je stemming verbeteren. Ze kunnen je moed geven, je laten inzien hoe sterk je bent, dat je niet op moet geven of simpelweg dat je van elke dag moet genieten en met een lach door het leven moet gaan. Zoek op internet enkele inspirerende quotes die jou aanspreken en print die uit. Vervolgens plak je ze bijvoorbeeld op een spiegel of de koelkast, zodat je ze elke dag ziet. Lees de quotes het liefst hardop voor, als een soort mantra. Herhaal ze voor jezelf als je in een niet zo goede stemming bent, om jezelf eraan te herinneren dat niet elke dag of elk moment slecht is; je gaat je weer beter voelen. Je hebt elke dag dat beetje hoop en vertrouwen nodig. Quotes kunnen goed helpen om jezelf daaraan te herinneren. Inspirerende verhalen of gedichten kunnen ook kracht geven, bewaar die voor de momenten dat je wat extra hoop en positiviteit nodig hebt.

Ga naar buiten, zoek contact

Zodra het even kan: ga naar buiten en geniet van het weer, van de omgeving, van de natuur. Als je veel aan huis gekluisterd bent, kunnen 10 minuten buiten al wonderen doen. Voel de zon op je gezicht, snuif de frisse lucht op. De wereld is mooi, je moet alleen wat meer moeite doen om het te zien als je je niet goed voelt. Ook fijn is het gezelschap van huisdieren, om mee te spelen, knuffelen en te aaien. Als je zelf geen huisdieren hebt kun je misschien eens op een huisdier van een bekende passen. Tot slot kan contact met lotgenoten helpen als je er even doorheen zit. Zij begrijpen hoe je je voelt en kunnen je dat steuntje in de rug geven dat je soms nodig hebt. Zoek contact via bijvoorbeeld een forum of patiëntenvereniging. Soms helpt het om je weer even te beseffen dat je niet alleen bent. Een paar lieve woorden kunnen je stemming al compleet veranderen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Lauraleeft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De darmziekte collagene of microscopische colitisDe darmziekte collagene of microscopische colitisCollagene colitis (ook wel microscopische colitis of colitis collagenosa genoemd) is een weinig voorkomende ziekte die e…

Onzichtbaar ziek: de positieve kantenOnzichtbaar ziek: de positieve kantenGeen enkele ziekte is leuk om te hebben, laten we dat voorop stellen. Chronische ziektes kunnen enorm veel impact hebben…
Lauraleeft (14 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.