Dagelijks bewegen

Dagelijks bewegen Het klinkt zo vanzelfsprekend, we moeten dagelijks bewegen om ons lichaam gezond te houden. Hoewel het ook vanzelfsprekend is, wordt het lang niet altijd als zodanig toegepast. We vervetten en dat heeft enerzijds te maken met ons voedingspatroon, maar anderzijds ook met het gegeven dat we te weinig bewegen.

We bewegen niet meer als vanzelfsprekend

Bewegen is niet dat speciale moment dat je met vrienden een spel speelt, een stuk gaat lopen of als groep op de fiets er op uit trekt. Bewegen is een normale dagelijkse bezigheid die er lang is geweest als iets wat een vanzelfsprekendheid is. Met je benen kon je ergens komen en ging je lopend op je doel af. Langere stukken werden enig moment met het paard afgelegd, maar ook daarvoor geldt dat het lichamelijke beweging is en toen kwam de fiets … ook goed voor de beweging. Maar sinds er overal rails ligt, we ons via de lucht verplaatsen en last but nog least de auto, is bewegen een onder geschoven kindje geworden.

Als we naar het nu kijken, fietsen we steeds minder en worden kinderen naar school gebracht met de auto, doen we op die wijze ook onze boodschappen en verplaatsen we ons bij voorkeur met de auto … want dan worden we niet nat en hoeven we ons niet in te spannen. Zelfs de trein vinden we soms nog te intensief, want je moet immers ergens naar toe lopen of fietsen en de auto staat meestal voor de deur.

Automatisme om te bewegen terugbrengen

Het automatische mechanisme om fysiek te bewegen teneinde vooruit te komen, is dus al lang verdwenen. Om dat terug te brengen moeten we wel wat ondernemen en dat moet weer een tweede natuur worden. We moeten afleren dat als je ergens naar toe wilt, je meteen de autosleutels pakt. Voor de een zal dat een reminder zijn en voor de ander is dat een kwestie van de autosleutels verbannen. Als je echter terug wilt naar de basis, zal je het serieus moeten willen, anders gaat het niet lukken.

Zoek momenten

Het begint bij de dagelijkse momenten die je weer als vanzelfsprekend kunt maken. Denk hierbij aan:
  • Traplopen, verzamel niet de zaken op de trap om maar één keer naar boven te hoeven lopen, maar loop als je iets weg wilt leggen of nodig hebt en neem die trap dus meerdere keren per dag. Doe dit ook op je werk als het een pand is met verschillende etages. Even iets pakken, even langs die collega, even iets wegbrengen … je kunt het zo gek niet benoemen, maar zeker als je veel achter de computer zit op je werk moet je minimaal iedere 2 uur even bewegen en waarom dan niet de trap nemen.
  • De fiets is ook zo’n ideaal vervoermiddel wat echt niet alleen voor de zonnige dagen uit de schuur gehaald hoeft te worden. De boodschappen voor tussendoor, kinderen van en naar school brengen, als het werk niet té ver weg is of als je naar het theater of de bioscoop gaat.
  • Lopen, gewoon de benen in gang zetten is voor de meeste mensen wel te doen … maar we doen het maar mondjesmaat. Een boodschapje halen, de hond uitlaten, genieten van die mooie dag in het groen of winkelen met een vriendin (en als je dan naar de winkels lopend of met de fiets gaat, is het helemaal goed!).

Losweken…

We kunnen het allemaal bedenken, maar doen is een tweede en daar zit hem nu juist het probleem. Het zit niet goed genoeg tussen onze oren dat het gewoon is om iets te doen, ergens naar toe te gaan of iets te pakken met behulp van onze ledematen. De gemotoriseerde “vrienden” zitten aan ons vast gekleefd en daar zal je van los moeten weken, om dat ooit zo normale patroon weer op te pakken.

Als je dit namelijk doet, dan heb je het grootste gedeelte van je dagelijkse beweging al te pakken. Dan hoef je niet eens zoveel meer te ondernemen om qua beweging in een gezond patroon te zitten en toch doen we het maar mondjesmaat. Op deze wijze ben je enerzijds niet serieus met je eigen lichaam bezig en anderzijds lap je je gezondheid aan je laars … en dat kan je vervolgens weer duur komen te staan als je wat ouder wordt.

Bron: Jona263d, PixabayBron: Jona263d, Pixabay

Sporten

Sporten is goed en als je qua beweging dagelijks te weinig hebt, voegt het niet echt veel toe als je een uurtje of wat per week sport. Het gaat om je dagelijkse beweging en verschuil je dus niet achter dat uurtje sporten. Doe je dat sporten overigens regelmatiger, dan wordt het al weer een ander verhaal. Maar de beweging die je sowieso dagelijks kunt krijgen, helpt je al een heel eind, dus waarom zou je het laten liggen?!

Tot slot

Dagelijks bewegen is geen luxe, dagelijks bewegen is een behoefte van het lichaam. Je merkt het alleen niet zo snel dan wanneer je bijvoorbeeld te weinig drinkt. Maak een begin en aan je lichaam zal je het snel genoeg gaan merken … in positieve zin!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Senioren: hoeveel beweging nodig?Het is algemeen bekend dat voldoende beweging gezond is voor lichaam en geest. Ook voor senioren en ouderen geldt dat vo…
Hoeveel beweging heb je nodig?Hoeveel beweging heb je nodig?Iedereen weet dat voldoende bewegen goed voor je is. Het is gezond en je voelt je beter. Maar wanneer beweeg je genoeg?…

Alles over goed en gezond slapenAlles over goed en gezond slapenHet klinkt vrij eenvoudig, lekker slapen; Je gaat in bed liggen, doet het licht uit, sluit je ogen en probeert de slaap…
Anatomie: Cellen, de fundamentele bouwstenen van ons lichaamCellen. Ze zijn een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat wij kunnen leven en ze vullen belangrij…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.