Alles over goed en gezond slapen

Alles over goed en gezond slapen Het klinkt vrij eenvoudig, lekker slapen; Je gaat in bed liggen, doet het licht uit, sluit je ogen en probeert de slaap te pakken. Goed en gezond slapen gaan echter samen met factoren waar wij vaak niet bij stil staan. Bijna ieder mens brengt ongeveer een derde deel van zijn leven slapend door, meestal in zijn of haar slaapkamer. Het is dus van belang om deze omgeving zo gezond mogelijk te houden. Heb jij al eens stil gestaan bij de volgende factoren?

Matras

Een matras biedt huisvesting aan miljoenen mijten, waardoor astmasymptomen versterkt kunnen worden. Het is daarom van belang om je matras regelmatig te laten luchten en om te draaien. Het best doe je dit eens per week. Zo krijgen vochtige plekken de kans om op te drogen, waardoor bacteriën snel op zoek moeten naar nieuwe woonruimte. Een andere tip is het gebruik van een molton, zorg er wel voor dat je deze geregeld wast op 60 graden of hoger zodat alle bacteriën zeker dood zijn. Naast het gebruik van een molton en het luchten van je matras, is het belangrijk dat je ook je matras een aantal keer per jaar mee pakt wanneer je met de stofzuiger de slaapkamer door gaat. Een hoop mijten zullen op deze manier verdwijnen.

Naast de reiniging van je matras, is het ook belangrijk op tijd een nieuw matras aan te schaffen. Doorlig plekken en onvoldoende vering kunnen zorgen voor rugklachten. Laat je goed informeren in een winkel, want ieder lichaam is anders en heeft andere steun nodig tijdens zijn rustperiode.

Pas op met gesloten ramen

Het klinkt voor veel mensen zo aanlonkelijk om de ramen af te sluiten wanneer ze gaan slapen. Je denkt minder last te hebben van geluidsoverlast en ziekten door de kou die naar binnen zou komen. Echter is bewezen dat gesloten ramen zorgen voor een pak meer bacteriën en ziektekiemen dan wanneer ze open staan.

Bacteriën, ziektekiemen, schimmels, huisstofmijten en andere ongewenste bezoekers houden van een warme, vochtige en liefst niet geluchte omgeving. Een nachtje slapen met gesloten ramen zorgt voor de perfecte omgeving voor deze viezeriken.
Om gezondheidsproblemen te voorkomen slaap je het best met open ramen. Slaap jij echter slecht bij omgevingsgeluid van buitenaf, of hou je niet van een koude slaapkamer wanneer je in bed ligt, zorg er dan voor dat je overdag je kamer genoeg kan laten luchten.

Kussens

Net als je matras, is het kussen een geliefde omgeving voor tal van bacteriën, schimmels en mijten. Make-up, crème, shampoos, zweet en andere lichaamssappen blijven achter wanneer jij allang opgestaan bent. Om te zien of jouw kussen ook zo vies is, kun je hem het best dubbel vouwen, er iets zwaars op leggen als een boek en kijken of jouw boek blijft liggen of er naast valt. Valt het ernaast? Dan kan jouw kussen nog een ronde mee. Blijft het boek liggen op het gevouwen kussen? Chroom dan niet om diezelfde dag nog je kussen te wassen of te vervangen.

Nog even een berichtje

Je kent het wel, je gaat naar bed om te slapen, maar bedenkt dat je nog even je beste vriendin een berichtje moet sturen. En oja... als ik nu toch bezig ben check ik nog even snel mijn Face Book, mijn mail en... ja misschien ook nog even reageren in de groeps app.

Een goede nachtrust bevordert het niet, want buiten het feit dat het licht uit al onze apparaten onze natuurlijke slaapcyclus verstoort, maakt ook ons brein zich klaar voor een nacht vol gepieker. Wanneer van moeheid je ogen toch dichtvallen, heeft je brein de app discussie nog niet achter zich gelaten. Niet enkel val je later in slaap, maar je slaap zal ook een stuk onrustiger zijn dan wanneer je deze dingen gebruikt waar je ze zou moeten gebruiken. Smartphone, tv en tablet... sorry our bedroom relation ends here.

A dog is a man’s best friend…

Maar niet in bed. Al eens nagedacht over alle beestjes die graag zouden wonen in een bed vol vochtplekken van je hond? Die schattige natte neus in de ochtend, die zachte vacht met uitvallende haren en die knuffelige billen.

Dacht het niet, met name in zijn achterste zitten een hoop bacteriën en wormen waar jij liever niet je mooie gezichtje in legt.
Ondanks dat je trouwe viervoeter de beste vriend is die jij je maar kan wensen, is het erg onhygiënisch om hem in bed te nemen en kun je beter op zoek gaan naar een andere bedpartner.
© 2014 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het kopen van een nieuw bedAls je een nieuw bed gaat kopen let je op bepaalde punten. Je let bijvoorbeeld op de ligging en het uiterlijk van het be…
Je matras schoonmaken, reinigen, desinfecteren & onderhoudenJe matras schoonmaken, reinigen, desinfecteren & onderhoudenWe maken er gebruiken het dagelijks om op te slapen; het matras. Omdat we graag slapen op een schoon bed, wassen we onze…
Slapeloosheid: doe er iets aan!Slapeloosheid: doe er iets aan!Een veelvoorkomend probleem in onze drukke maatschappij is slapeloosheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben en soms…
Beter slapen naast je partnerBeter slapen naast je partnerHeb jij ook een partner die je ‘s nachts uit je slaap houdt? Lijkt hij of zij voortdurend te woelen of te snurken. Of tr…

Verkeerde slaapgewoontenVerkeerde slaapgewoontenJe kent het wel, vroeger slapen om uitgeruster op te staan. Maar in de ochtend grijp je alweer naar de koffie voor wakke…
Dagelijks bewegenDagelijks bewegenHet klinkt zo vanzelfsprekend, we moeten dagelijks bewegen om ons lichaam gezond te houden. Hoewel het ook vanzelfspreke…
Bronnen en referenties
Lica (38 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.