Verschil tussen mannen en vrouwen in lachen

Verschil tussen mannen en vrouwen in lachen Schateren van het lachen, bulderen van het lachen, glimlachen, de slappe lach of huilen van het lachen. Lachen doen we meestal samen en gebeurt met de mond en de ogen. Lachen ontspant en het is fijn om te lachen. Lachen is menselijk gedrag dat gecontroleerd wordt door de hersenen en door hormonen. Dit is niet hetzelfde bij vrouwen en bij mannen. Lachen vrouwen daarom meer dan mannen? Hebben mannen meer humor waarom gelachen wordt?

Wat is lachen?

Lachen is een reactie van mensen op humor, een mop of iets grappigs. Lachen is een uiting van blijdschap, opluchting of spanning. Het komt tot uiting in een beweging van de mond of het uitstoten van bepaalde geluiden uit de mond. Er bestaan verschillende vormen van lachen. Een lach wordt gekenmerkt door veel korte lettergrepen (ha, ha) elk ongeveer 75 milliseconden lang en wordt regelmatig herhaald. Een specifiek klinkergeluid wat amper te definiëren valt, maar vergelijkbare klinkers zoals 'ho' en 'hi' zijn geluiden die gebruikt worden om te lachen. Een explosieve ontploffing van een lach heeft een lage frequentie maar aangezien een vrouw meestal een hogere stem heeft, is het niet verwonderlijk dat het gelach van de vrouw een hogere frequentie (ongeveer 502 hertz) dan de man (ongeveer 276 hertz) heeft. Ook een diepe buiklach of gegiechel is lachen. Je voelt je na het lachen heerlijk, behalve wanneer je lacht als een boer met kiespijn.

Wat gebeurt er als je lacht

Lachen is lekker. Lachen is goed voor je geest én je lichaam. Lachen maakt je lichaam minder moe dan huilen, omdat bij het lachen slecht 15 gezichtsspieren gebruikt worden tegenover het aantal van over de 100 wanneer je huilt. Lachen werkt pijnstillend en stressverlagend, bevordert een betere bloeddoorstroming, maakt je gelukkig en het stimuleert het immuunsysteem. Het is wetenschappelijk bewezen en het effect van lachen heeft zelfs een eigen wetenschappelijk naam: gelotologie of de wetenschap van het lachen. Veel lachen verlengt je leven!

Hoe kan het dat we lachen

Menselijk gedrag wordt gecontroleerd door gebieden in het limbisch systeem van de hersenen. Het limbisch systeem bestaat uit de grote hersenen en de hersenstam, die door een groot aantal zenuwcellen en zenuwbanen met elkaar verbonden zijn. Deze gebieden zijn actief op het gebied van leren, frustratie, woede, ontzetting, extase, lust, honger, sidderen, rood worden, bleek worden, zweten, dorst, geborgenheid, haat, vijandigheid, seksueel gedrag, huilen én lachen.

Het lekkere gevoel tijdens en na het lachen

Aparte gebieden in het limbisch systeem zijn actief bij verwerking van prikkels die lachen veroorzaken (zoals een grap of humoristische scène) en het lachen als reactie op die prikkels. In de hersenen worden endorfines (een neurotransmitter met pijnstillende eigenschappen of het ‘gelukshormoon’) en dopamines (een neurotransmitter die een rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn) aangemaakt tijdens het lachen. Deze stoffen zorgen voor gevoelens van blijdschap en genot. Pijn verdwijnt en je voelt je gelukkig. Hoe harder er wordt gelachen, hoe meer endorfines en dopamines er worden aangemaakt. En hoe meer endorfines en dopamines, hoe meer je moet lachen. Bij de slappe lach is het endorfine- en dopaminesysteem overbelast en je kunt echt niet meer stoppen en door spierverslapping sla je gewoon dubbel van het lachen. In het meest ergste geval van spierverslapping loopt ook de urine weg. Je plast echt in de broek van het lachen. Je blijft lachen.

Sociaal gedrag

Toch hebben we zelden tot nooit de slappe lach in ons eentje. Lachen is een uiting van sociaal gedrag, van samen zijn. Door te lachen naar elkaar, laten mensen zien dat ze geen kwade bedoelingen hebben. En het leuke is, we hebben het allemaal wel eens ervaren. Fiets maar eens op straat met een glimlach op je gezicht. Opvallend is het hoeveel mensen terug lachen. De oorzaak hiervoor is te vinden in onze spiegelneuronen. Dat zijn hersencellen die zorgen dat bepaald gedrag weerkaatst wordt. De ander weerkaatst de glimlach. Spiegelneuronen worden onder andere geactiveerd door de uitdrukking op het gezicht van een medemens.

Waarom vrouwen vaker lachen dan mannen

De vrouw lacht vaker dan de man. Een onderzoek van zorgverzekering VGZ uit 2008 beaamt dit. Ook lacht de vrouw harder en aanstekelijker dan de man. Het onderzoek was online en 2800 bezoekers deden er aan mee. 60% van de vrouwen, tegen 40% van de mannen vindt dat hun lach aanstekelijk werkt op anderen. Is dit een gevolg van het sekseverschil? Vrouwen zitten biologisch anders in elkaar. Kijk naar de hersenen. Bij mannen is vaak de linkerhersenhelf dominanter dan de rechterhersenhelft. De bouw van beide helften is identiek, en ze werken ook samen maar de functie van beide hersenhelften is anders.

Functie

De functie van de linkerhersenhelft is logica, analyse, taal, nummers en lijsten en van de rechterhersenhelft is de functie intuïtie, gevoelens, creatieve verbanden leggen en sociaal gedrag. Of heeft het met de witte- en grijze stof in het centrale zenuwstelsel te maken? De grijze stof bestaat uit de cellichamen van zenuwcellen en witte stof bevat de axonen (uitlopers van de zenuwcellen). Deze axonen zijn omwikkeld door een wittige isolerende substantie bestaande uit vetten en eiwitten, vandaar de naam witte stof. Vrouwen hebben meer witte stof en mannen hebben meer grijze stof. De grijze stof vertegenwoordigt de verwerking van informatie in de hersenen, en de witte stof vertegenwoordigt de verbindingen tussen verwerkingscentra. Studie ontdekte dat mannenhersenen meer verbindingen laten zien bínnen de beide hersenhelften en vrouwen meer verbindingen tússen de beide hersenhelften. Deze verschillen ontstaan al op vrij vroege leeftijd op, wat zou kunnen verklaren waarom jongens en meisjes op jongere leeftijd al ander gedrag geven.

De man heeft meer humor

Lachen is een reactie van mensen op humor. Onderzoek wijst uit dat mannen meer humor hebben dan vrouwen. Dit heeft vooral te maken met de hormoonhuishouding van mannen. Bij mannen is het testosterongehalte aanzienlijk hoger dan bij vrouwen. Dat beaamt ook professor S. Shuster. Hij denkt dat testosteron invloed heeft op de humor van mannen. Professor Shuster voerde een onderzoek uit onder vierhonderd mensen in het centrum van Newcastle (Engeland). Daar fietste hij rond op een eenwieler. Hij wilde uitzoeken hoe mannen en vrouwen zouden reageren op die 'geinige' hobby.

Grappen over fietsen op een eenwieler

“De mannen maakten vaker grappen dan de vrouwen en de grappen waren vaak een tikkeltje agressief”, vertelt de professor naar aanleiding van zijn onderzoek. De vrouwen moedigden de professor vooral aan, terwijl de mannen zijn kunstje beantwoordden met hoongelach en snerende opmerkingen. Slechts een handjevol vrouwen reageerde met een grappige opmerking, terwijl bijna driekwart van de mannen dat deed. “Het verschil tussen de twee seksen was opmerkelijk en goed zichtbaar”, aldus de professor. Door evolutiebiologen wordt het vermogen om anderen aan het lachen te maken als een dominante trek gezien. Vrouwen zouden daarom dominante mannen prefereren, terwijl mannen de voorkeur geven aan vrouwen die veel lachen. Een vrouw die vaak lacht, ziet er gewoon mooier uit, en wordt dus als aantrekkelijker ervaren door mannen.
© 2015 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdSpontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdHet verschil tussen echt lachen en neplachen is duidelijk te zien rondom de ogen. Wanneer we echt spontaan lachen, spann…
Lachtherapie: lachen is gezondLachtherapie: lachen is gezondLachen is leuk, het voelt goed en het is nog gezond ook. Lachen heeft positieve effecten op zowel ons lichaam als op onz…
Lachen is gezondLachen geeft je een goed gevoel, breekt het ijs, versterkt het immuunsysteem. Er bestaan verschillende soorten lachen, v…
Lachtherapie: lach jezelf gezondLachtherapie: lach jezelf gezondDe uitdrukking “lachen is gezond” bestaat niet voor niets. Het is een manier om je even helemaal te ontspannen, je zorge…

Hoe van angst af te komenAngst is een normale lichamelijke reactie op gevaar of een mogelijke dreiging daartoe. Het geeft ons de mogelijkheid tot…
Het gevaar van uitslapenHet gevaar van uitslapenUitslapen lijkt extra energie te geven. Maar in werkelijkheid kost het je juist energie. Door uitslapen in het weekend v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Terimakasih0, Pixabay
  • http://www.scientias.nl/vrouwen-lachen-het-laatst-en-het-langst/
  • http://www.mandala.be/partnerrelatie/mvlachen.html
  • http://www.lijfmagazine.com/billboard/lachenisgezond.htm
  • http://www.scientias.nl/kracht-lach/
  • http://www.elsevier.nl/Wetenschap/nieuws/2007/12/Bewijs-mannen-hebben-inderdaad-meer-humor-ELSEVIER151498W/
  • http://www.brainmatters.nl/2013/12/grote-verschillen-tussen-verbindingen-in-hersenen-tussen-man-en-vrouw/
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 30-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.