Aandacht voor jezelf, van jezelf houden

Aandacht voor jezelf, van jezelf houden “Aandacht voor jezelf” is volgens sommigen narcistisch, maar minimaal egoïstisch. Maar dat is niet helemaal waar, want echte aandacht voor iedereen om je heen zou moeten beginnen bij aandacht die je voor jezelf hebt. Een volwaardig bestaan begint bij het gegeven dat je er zelf mag zijn en je van jezelf mag en kunt houden. Dit is een zwaar onderschat aspect van “well-being” en eigenlijk vanwege de meest simpele reden … we staan te weinig stil bij het gevoel over onszelf.

Hoe goed ben jij voor jezelf?

“Well-being” is een mooi woord voor “goed zijn” of “welzijn”, waarbij je met jezelf begint. Je goed voelen in en met de persoon die je bent en dit zonder enige restrictie. Want voorwaarden stellen aan geluk, doe je niet. Dat is er of het is er niet en als je niet gelukkig bent, moet je eerst bij jezelf te rade gaan, alvorens om je heen te kijken.

Maak een begin bij jezelf

Het begin ligt altijd bij jezelf en dat begint dus bij aandacht voor jezelf. Dat kan van alles zijn, maar in de dagelijkse hectiek wil het er nogal eens bij inschieten. We plannen een moment voor onszelf en voordat je het weet, is de tijd al weer opgesoupeerd door iets wat (ogenschijnlijk) belangrijker is gebleken. Maar mogelijk ook dat het moment voor jezelf je weinig oplevert, omdat je gedachten alweer bezig zijn met de uitdagingen van komende dagen. Hoe bekend menigeen ook met dit fenomeen is en we onszelf ervoor proberen te behoeden, het overkomt ons nagenoeg allemaal.

Bron: SilviaStoedter, PixabayBron: SilviaStoedter, Pixabay
Hoe kan je nu toch een begin maken? Dat heeft vaak te maken met hoe fit jij jezelf lichamelijk én geestelijk voelt. Zorg dat je voldoende beweging krijgt, want hoe ga jij je lekker voelen als je lichaam niet fit is? Fit is ook mentale fitheid en dat wil zeggen dat je geen zware issues mee moet torsen en al helemaal niet als ze van een ander zijn. De meeste mensen hebben al genoeg aan hun eigen problematiek. Het hoofd regelmatig leegmaken is belangrijk en kan iedereen op geheel eigen wijze vormgeven. Voor de een is dat gaan sporten, de ander pakt de vishengel en staart naar de dobber.

Andermans problemen niet meetorsen wil overigens niet zeggen dat je geen compassie mag hebben. Natuurlijk mag je begaan zijn met het lot van vrienden of andere mensen uit je omgeving. Maar iedereen moet zijn eigen lot dragen en zolang het niet in je beïnvloedingssfeer ligt, kan je er ook niets mee dan er mee rondlopen. Niet doen dus.

"Als je het contact met jezelf verloren bent, kun je ook geen contact maken met anderen. " Anne Morrow Lindbergh

Goed voor jezelf, dan goed voor de ander

Als je al met die ander bezig wil zijn, is het van belang bij jezelf te beginnen. Je kunt er bovendien meer voor de ander zijn als je zelf goed in je vel zit. Daarnaast mag het geen aspect zijn van het verleggen van de aandacht van jezelf en je mogelijke problemen naar de ander.
Bovendien kan het dan het verplaatsen van een (eigen) probleem zijn. Als je voor je eigen mogelijke makke de ogen sluit hoe kan je dan die ander helpen?! “Verbeter de wereld en begin bij jezelf” is een waarheid als een koe.

Hoe pak je het aan?

Het staat of valt met je eigen leven. Als je een druk leven hebt en alles holt maar door, dan moet je een begin maken met te kijken naar je agenda. Je weet dat wanneer je het laat zoals het is, er geen verandering plaats zal vinden. Je zult je agenda dus onder handen moeten nemen en bepaalde tijden afblokken dat je iets voor en met jezelf gaat doen. Iets waar je hart een sprongetje voor maakt en/of waar je gewoon blij van wordt en die invulling is voor iedereen anders. Enkele voorbeelden:
  • De een moet in een andere omgeving vertoeven en zoekt bijvoorbeeld het buitengebied op.
  • De ander heeft een moment voor zichzelf als hij/zij bijvoorbeeld de voeten laat behandelen bij een pedicure of de handen bij een manicure.
  • Weer iemand anders zal met een goed boek en een pot thee in een lome stoel wegkruipen.
  • En tenslotte is er ook een groep die fysiek aan de slag gaat.

Waar het om gaat is dat je geestelijk de ruimte pakt om na te denken over jezelf, je rol in het leven en de zaken die in je leven passeren en een plaats mogen krijgen. Het feit dat je een prettig mens (voor jezelf en de ander) bent en dat je er mag zijn in deze wereld.

Bron: Sciencefreak, PixabayBron: Sciencefreak, Pixabay
Het is niet in te vullen waar “aandacht voor jezelf” begint, maar het moet in ieder geval niet incidenteel zijn. Je moet het structureel inplannen en de gaten in je agenda koesteren. Waarbij het op enig moment ook zomaar het “niets hoeven” al voldoende kan zijn of op een onbewaakt moment met een kop koffie de waan van de dag aan je voorbij laat trekken. Aandacht voor jezelf is jezelf (leren) kennen, accepteren wat je nodig hebt in het leven om te zijn wie je bent, jezelf er mogen laten zijn en blij met jezelf zijn. Waarbij er bij iedereen – veelal een leven lang – leermomenten zijn, maar per saldo is het oké.

Hulp van een ander

Als je te weinig zelfdiscipline hebt of je laat jezelf te vaak overhalen, kijk dan in je directe omgeving naar iemand die standvastig is en je kan helpen. Je helpt herinneren aan je persoonlijke tijd en/of je kan behoeden overgehaald te worden om je eigen tijd op te offeren aan iets wat iemand anders belangrijker vindt.

Waar je vervolgens ook een beter gevoel voor jezelf aan over kunt houden is de beproefde methode waar je in gedachten een moment van intens geluk herbeleefd. Maak het visueel voor je zelf en voel het geluk van dat opgeroepen moment. Dit kan je op allerlei momenten toepassen, maar essentieel is wel dat het om een intens geluksmoment gaat.

Tot slot

De hectiek van alledag is bij een ieder bekend, daarin meegaan en toch ook voldoende tijd voor jezelf inruimen, is helemaal niet verkeerd. Het lijkt voor menigeen zo nobel om jezelf als individu weg te cijferen, maar dat kan ook betekenen dat je niet genoeg van jezelf houdt. Hier kom je echter alleen achter als je eerlijk naar jezelf bent en je de tijd neemt jezelf te leren kennen. Immers, hoe ga je er echt voor die ander zijn, als je er niet eens echt voor jezelf kunt zijn? Vragen die spelen in vele drukke levens en toch gaan we er in de drukte van alledag te vaak aan voorbij. Aandacht voor jezelf is ook aandacht voor de ander.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rust en ruimte, een weldaadRust en ruimte, een weldaadWe zijn er aan gewend, of eigenlijk weten we niet beter meer, dan dat we in de dagelijkse hectiek van het leven zitten e…
Ontdek jezelf weer helemaal!Ontdek jezelf weer helemaal!De balans in je leven verloren? Ben je jezelf helemaal kwijt? Voel je jezelf niet meer de persoon die je vroeger was? Di…
Eigenwaarde: waardeer jezelf!Eigenwaarde: waardeer jezelf!Het gevoel van eigenwaarde kan je leven maken of breken. Ben jij tevreden met jezelf? Hoe groot is jou eigenwaarde? Hoe…
Een volgende stap in het levenEen volgende stap in het levenSommige mensen houden het er op dat iemand in een midlifecrisis terecht is gekomen, en dat geldt wellicht ook voor een d…

Welke bodycheck hanteer jij?Welke bodycheck hanteer jij?In het verleden gingen we naar de arts als we ergens last van hadden, dat was het signaal om actie te ondernemen. We wil…
Veilig elektriciteitsgebruik en eerste hulp bij elektrocutieVeilig elektriciteitsgebruik en eerste hulp bij elektrocutiePraktisch alles in huis werkt op elektriciteit. Veilig gebruik van stroom in de woning heeft dus een hoge prioriteit. El…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • http://www.niiraja.nl/behandelingen/spirituele-counseling/
  • Afbeelding bron 1: SilviaStoedter, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Sciencefreak, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 30-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.