Welke bodycheck hanteer jij?

Welke bodycheck hanteer jij? In het verleden gingen we naar de arts als we ergens last van hadden, dat was het signaal om actie te ondernemen. We willen echter steeds meer controle over ons leven en dus pakken we het inmiddels vaak anders aan. We willen ziekten in een vroeg stadium aanpakken en dus gaan steeds meer mensen de fullbody-check/-scan in. In West Europa zijn de privéklinieken al vanaf begin 21ste eeuw bezig met het aanbieden van deze controles. Maar met je eigen - regelmatige - bodycheck, kom je ook een heel eind. Een ieder maakt daarin een eigen keuze.

Waardevol onderzoek

Al die privéklinieken met hun zogenaamde “APK voor het lichaam”, het riekt naar commercieel inspelen op de angst van mensen. Daar is op zich niets mis mee, want als mensen op deze wijze het gevoel hebben gezond te zijn dan is dat prima. Tegen een meerprijs kan je ook CT- en MRI-scans uit laten voeren en deze geven je nog meer inzicht in je gezondheid. Maar alles bij elkaar is het ook een soort schijnzekerheid.

Afwijkende bevindingen roepen nogal eens angst en onzekerheid op. Riskante vervolgonderzoeken en onnodige invasieve ingrepen kunnen daarbij tot grotere gezondheidsschade leiden. Maar dat neemt niet weg dat al met al 75% van de Nederlanders de privékliniek met de fullbody-check een positieve ontwikkeling vindt. Daarmee hebben deze privéklinieken absoluut bestaansrecht. Overigens vestigen Nederlandse aanbieders zich gemakshalve, in verband met de wetgeving, net over de Duitse of Belgische grens.

Momentopname

Natuurlijk weten we dat je controles met enige regelmaat toe moet passen en niet één per zoveel jaar. Een check, in welke vorm dan ook, is niet meer dan een momentopname. Zolang het ook als een momentopname ervaren wordt, is er niet zoveel aan de hand. Echter, een dergelijk onderzoek periodiek toepassen is voor lang niet iedere beurs weggelegd. Naast deze fullbody-check in de privéklinieken is er ook een andere effectieve methode om alert zijn op je gezondheid.

We kunnen het een soort "handmatige methode" noemen en periodiek toegepast kan ook deze 'controle' heel waardevol zijn. Het is een controle die geen geld kost en heel anders dan de fullbody-check. Toch is het ook een graadmeter te noemen als het om je welzijn gaat. Het is uiteindelijk aan een ieder om zelf te bepalen of de fullbody-check, de handmatige methode of misschien wel beide vormen dé wijze is waarop je alert wilt zijn op je lichaam.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Observeer jezelf

Door je lichaam regelmatig goed te observeren, bouw je een soort graadmeter in welke wel degelijk signalen af kan geven. Natuurlijk geeft het geen vrijbrief, maar dat geldt ook voor de fullbody-check. We praten in deze altijd over een momentopname en dus een methode die regelmatig toegepast dient te worden. Onderstaand wat aspecten van het lichaam welke je relatief gemakkelijk met enige regelmaat toe kunt passen, zoals:

Huisarts

”Het gaat wel over” hoort iedereen zichzelf wel eens zeggen, maar wees alert op hoe vaak je het zegt en zeker als het over hetzelfde als het laatste of voorlaatste kwaaltje/pijntje gaat. Natuurlijk hoef je ook niet bij ieder pijntje bij de arts te staan, maar ‘té’ is nergens goed. Wees er alert op!

Verkoudheid

Ben je wel heel vaak of zelfs doorlopend verkouden? Een verkoudheid op zich hoeft niet alarmerend te zijn, maar als je vaak verkouden bent, kan het ook een immuunprobleem zijn. Een probleem dat, als er niets aan gedaan wordt, verstrekkende gevolgen kan hebben. Er zijn vele vormen en vermoedelijk spelen tegelijkertijd meerdere afweerfactoren een rol.

Urine

Urine is ook een goede graadmeter hoe het met je gaat. Urine bestaat uit water, zouten en een afbraakproduct van eiwitten en oplosbare gifstoffen. Je urine kan een keer een afwijkende kleur hebben. Dit kan met je voeding en drank van de vorige dag te maken hebben. Echter, als het langer een afwijkende kleur en/of geur heeft, dan is het raadzaam een bezoek te brengen aan de arts. Neem je ochtendurine dan meteen mee.

Huid

De huid is ook een prima signalering voor hoe je in je vel zit. Je huid geeft vrijwel direct een signaal af, want een droge huid kan al betekenen dat je te weinig vocht binnenkrijgt. Zo is de grauwe of doffe huid vaak een signaal dat je niet optimaal functioneert of dat je ziek bent (ook al voelt dat nog niet direct zo). Regelmatige en snel ontstane blauwe plekken, kunnen bijvoorbeeld ook een signaal zijn van problemen met de bloeddruk.

Gebarsten lippen

Gebarsten lippen of pijnlijke mondhoeken worden niet direct geassocieerd met ziekten, maar als je het regelmatig hebt, kan het ook door een tekort aan vitamine B12 komen. Wat weer van belang is voor de vorming van rode bloedcellen en daarmee ook het goed functioneren van het zenuwstelsel en de groei.

Overgewicht

Overgewicht is niet goed, het vergroot de kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen. Zorg dat je je gewicht een beetje onder controle houdt (ga dus af en toe op de weegschaal staan) en verklein de kans op de eerdergenoemde ziekten.

Lichaamslengte

Vanaf je 40ste kan je langzaam kleiner worden. Zo ongeveer één millimeter per jaar. Als dat in een sneller tempo gaat kan je last van osteoporose hebben en is het dus zinvol de arts te raadplegen. Het is overigens een ziekte die niet te stoppen is, maar het kan wel enigszins vertraagd worden.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Slaap
Kwalitatief goed slapen is essentieel voor onze gezondheid. Het lichaam herstelt en laadt weer op gedurende de slaap, dus als je niet goed slaapt is het niet raadzaam daar lang mee rond te blijven lopen. Behalve zelf aan de slag te gaan, kan de arts je ook vaak verder helpen.

De natuur

Controleer je huid na een zomers dagje uit en wees attent op hoe je je voelt. Niet om angst aan te jagen, maar om alert te zijn. Er zijn in de bossen en aan het water steeds meer organismen waar je ziek van kunt worden. Denk aan de teek die de ziekte van Lyme over kan brengen, waar de beet zichtbaar wordt op de huid en waar je koude rillingen van kunt krijgen en zeer vermoeid kan kunt raken. Maar ook de muggen van de Culex-soorten kunnen het West-Nijlvirus overbrengen. Het brengt binnen 3 tot 12 dagen heftige griepachtige effecten met zich mee, maar ook gedeeltelijke verlamming en stuiptrekkingen.

Positief in het leven staan

In angst leven is feitelijk geen leven en controle over het leven hebben is ook een utopie. Je kunt er alleen zoveel als binnen je macht ligt aan doen om een gezond leven te leiden en indien nodig tijdig een arts te consulteren. Als je daar redelijkerwijs aan kunt voldoen, is het goed het leven positief tegemoet te treden. Positiviteit is zeker voor de geestelijke gezondheid erg belangrijk. En waar je geestelijke gezondheid het goed doet, straalt dit ook weer af op je lichaam.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Total Body Scan, informatieTotal Body Scan, informatieDe Total Body Scan brengt het lichaam in beeld. Steeds meer mensen laten vrijwillig en op eigen kosten, een Total Body S…
Full body scan: De gevarenFull body scan: De gevarenVeel bedrijven adverteren met zogenaamde 'Full body scans'. Tijdens een Full body scan onderga je een medische check-up.…
Bodyscan: preventief medisch onderzoekBodyscan: preventief medisch onderzoekMeestal wordt een ziekte pas ontdekt als men klachten krijgt. Ver daarvoor is de ziekte echter vaak al aanwezig in het l…
Gevolgen van roken; de getallenGevolgen van roken; de getallenIn Nederland rookt ongeveer 27% van de bevolking. Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid, maar toch blijkt…

Begrip en steun voor een chronisch zieke jongereBegrip en steun voor een chronisch zieke jongereOf het nu om een bekende of een minder bekende aandoening gaat, chronisch ziek zijn is nooit fijn en kan een grote impac…
Aandacht voor jezelf, van jezelf houdenAandacht voor jezelf, van jezelf houden“Aandacht voor jezelf” is volgens sommigen narcistisch, maar minimaal egoïstisch. Maar dat is niet helemaal waar, want e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DarkoStojanovic, Pixabay
  • Healthy Tuinen, januari 2016: “Doe een check”
  • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/total-bodyscan-een-goed-idee/
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/apk-voor-je-lichaam-te-mooi-om-waar-te-zijn
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.