Gezondheid: Leren ontspannen

Gezondheid: Leren ontspannen Het klinkt zo eenvoudig als je er aan denkt: ‘lekker ontspannen’. Toch is het lang niet voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld, dat je op regelmatige basis ook lekker kunt ontspannen. Sommige mensen staan in het dagelijks leven zo gespannen, dat ze zich geen raad weten als er tijd is voor ontspanning. Men gaat zich vreemd gedragen, wordt onrustig en vervalt niet zelden in het oude vertrouwde gedrag. Het kan ook zijn dat het leven zo snel gaat, dat er ogenschijnlijk geen moment komt om te ontspannen. Maar je kunt echt leren lekker te ontspannen.

Ontspannen zijn

Het betreft een geestelijk en lichamelijk samenspel om volledig te ontspannen en op deze wijze lichaam en geest in de totale ruststand te brengen. Het één kan niet zonder het ander en dat maakt écht volledig ontspannen voor veel mensen ook zo moeilijk.

Gewoon fysiek even niets doen, lukt de meeste mensen nog wel. Moeilijker wordt het als je ook de geest wilt laten ontspannen. Spanning op bepaalde spieren krijg je al bij gehaast gedrag om ergens te komen of op het moment dat je zit te piekeren.

Bron: DieterRobbins, PixabayBron: DieterRobbins, Pixabay

Ontspannen, het is te leren

Als je de combinatie wilt maken tussen lichaam en geest en dus tot de totale ruststand wilt komen, dan zijn er een aantal zaken welke je in acht moet nemen. Soms lijkt het heel simplistisch, maar als je het consequent vol weet te houden, dan werkt het uiteindelijk echt.

Start de dag goed!

Het is voor ieder proces goed als je de dag op de juiste wijze start, maar zeker ook om ontspannen momenten in je dag op te kunnen nemen. Dat begint bij het wakker worden en jezelf goed uit te rekken. Adem ook een paar keer goed door en haal adem via je buik. Bij voorkeur heb je in een goed geventileerde slaapkamer je nachtrust genoten.

Dan komt het betere ontbijt in beeld, wat niet voor iedereen is weggelegd. Het hoeven echter geen enorme ladingen voeding te zijn, maar wel een maaltijd waar genoeg energie in zit om de dag goed mee te kunnen beginnen. Daarnaast is de dag met een lach beginnen altijd goed. Positiviteit brengt sowieso al een ontspannen gevoel met zich mee.

Bron: Domeckopol, PixabayBron: Domeckopol, Pixabay
Even geen klok
Het is voor veel mensen erg moeilijk, even niet met tijd bezig te zijn. Toch is het erg goed om gedurende enkele uren per dag niet met tijd bezig te zijn. Mede om die reden dragen sommige mensen niet eens een horloge meer. Ze moeten er bewust mee bezig zijn en bijvoorbeeld op de telefoon kijken, om de tijd te weten. Dit kan je zeker helpen.

Hoewel het tijdens het werk vaak een lastige is, zijn er altijd wel momenten per dag te bedenken dat je even niet met tijd bezig hoeft te zijn. Ga dan even lekker in een luie stoel liggen (bijvoorbeeld achter glas in de zon, heerlijk). Gewoon een beetje mijmeren of muziek luisteren. Of ga lekker actief maar ontspannen een stevige wandeling in het groen maken. Vergeet ook niet de telefoon thuis te laten!

Even niets

Het is lastig om de boel de boel te laten. Je had in je hoofd dat de keuken nog aangepakt moest worden of die kledingkasten op zolder wilde je nodig uitmesten. Maar je kunt er ook voor kiezen om dat morgen te doen en vandaag alles te laten voor wat het is. Je doet alleen de dingen die echt moeten, bijvoorbeeld eten klaar maken en eventueel kinderen naar school brengen of nog een halve dag werken. Maar verder even niets, morgen weer een dag.

Alleen al het proces om te komen tot deze gedachten én het vervolgens invulling te geven, kan zomaar en flinke opgave zijn. Probeer het gewoon eens en als de drang (om door te gaan) te groot is, probeer je het later nog eens. Wees niet te streng voor jezelf, maar zorg wel dat je een nieuwe poging onderneemt.

”Als ons leven nooit zou eindigen, zou de spanning er geheel aan ontbreken, maar nu ontbreekt ons de tijd voor ontspanning.” Nel Noordzij

Bron: Maialisa, PixabayBron: Maialisa, Pixabay
Delegeren
De perfectionist heeft er moeite mee om anderen iets te laten doen. Hij of zij kan het immers zelf beter. Maar per saldo zijn er sowieso veel mensen die er moeite mee hebben om zaken uit handen te geven. Op het werk zijn taken vaak bepaald, maar ook daar kan je in teamverband kijken om andere mensen taken te laten doen. In de thuissituatie kan je er ook voor kiezen om die ander de vaatwasser in te laten ruimen, de droger aan te laten zetten of die slaapkamers te laten stofzuigen.

Voornamelijk veel vrouwen doen als vanzelfsprekend, naast een betaalde baan, ook nog de meeste taken in het huishouden. Feitelijk is dat onzin, dat kan ook verdeeld worden. Heb je een hulp dan is het helemaal handig die eens wat extra taken te geven en opgroeiende kinderen worden er ook niet slechter van om wat taken in huis te doen.

Het levert je ruimte op en die ruimte kan je benutten om ontspannende dingen te doen. Iedereen heeft balans nodig en als je het voor jezelf ondermeer op deze manier vorm kunt geven, waarom dan niet?

Klein beginnen

Begin klein en met ‘klein’ gaat het om de tijd. Probeer een half uur aan tijd te pakken om te ontspannen en bouw dit voorzichtig op naar vijfenveertig minuten, één uur en langzaam kijk je voor jezelf wat het beste werkt. De een heeft meer aan een halve dag per week voor zichzelf inrichten en de ander neemt liever iedere dag één uur voor zichzelf.

Daarnaast heeft ‘klein’ ook betrekking op de kleine dingen van het leven. Je loopt met de hond het dagelijkse rondje en plots voel je een warme zonnestraal op je huid. Dat kan, zeker als het onverwacht is, een heerlijk gevoel geven. Neem even de tijd hiervan te genieten. Springt je kat op je schoot als je net een kopje thee wilde gaan drinken, geniet dan van het strelen van de kat. Goed voor kat en mens. De kat krijgt immers de aandacht en de zachte vacht van de kat geeft én een goed gevoel én het verlaagt de bloeddruk. Kijk wat bewuster en dus met alle aandacht het leven in, dan zullen er je meer momenten opvallen die je dat ‘genieten-gevoel’ geven.

Bron: Andreas160578, PixabayBron: Andreas160578, Pixabay

Snel ontspannen

Heb je er veel moeite mee, dan kan een snel begin een goed begin zijn voor de toekomst. De staat waarin je dan gebracht wordt, is aantrekkelijk en vraagt om meer. Op deze wijze kan je mogelijk gemakkelijker tot de opbouw van eigen tijd komen, want je hebt het heerlijke ontspannen gevoel al mogen ervaren.

Een prima methode is de voetreflexmassage. Een goede voetreflextherapeut kan je binnen één sessie dat ontspannen gevoel geven. Dit heeft te maken met de vele drukpunten in het lichaam die allemaal vertegenwoordigd zijn in de voeten.

Conclusie

Ontspannen kan je echt leren. Voor de meeste mensen geldt dat ze er best veel moeite voor moeten doen, ook al klinkt het mogelijk vreemd. We leven in een hectische maatschappij en hebben het ons eigen gemaakt daar goed in te functioneren. Dat is prima, maar het neemt echter niet weg dat je ontspanning nodig hebt als mens.
© 2016 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen zijn helpt mensen een prettiger leven lijden. Maar goed ontspannen zijn is ook nodig om angsten te voorkomen.…
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…

Een partner met een postnatale depressiemijn kijk opEen partner met een postnatale depressieDe bevalling is net achter de rug en je verwacht natuurlijk op de roze wolk terecht te komen waar iedereen het altijd ov…
Dagelijks de natuur inDagelijks de natuur in'De natuur ingaan’ is nu nog vaak beperkt tot de weekenden, want dan kunnen we massaal naar de mooie parken, duinpannen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cherylholt, Pixabay
  • http://niiraja.nl
  • http://annemiekecornelisse.nl/?page_id=35
  • Healthy De Tuinen, april 2016: “Ontspannen maakt gelukkig & gezond”
  • http://albertsonnevelt.nl/leren-ontspannen-7-tips/
  • http://www.medische-psychologie.nl/angst/leren-ontspannen/
  • Afbeelding bron 1: DieterRobbins, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Domeckopol, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Maialisa, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Andreas160578, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.