4 succesvolle en bekende zelfontwikkelingsboeken

4 succesvolle en bekende zelfontwikkelingsboeken De Griekse filosoof Socrates zei ooit: "Gebruik je tijd om jezelf te verbeteren door hetgeen anderen hebben geschreven, zodat je gemakkelijk zal krijgen waar anderen hard voor hebben gewerkt." Je bent je hele leven bewust dan wel onbewust bezig om jezelf meer te gaan ontwikkelen tot een betere versie van jezelf. Zelfontwikkeling is een prachtig aspect van het leven; wie wil zich nou niet ontwikkelen tot een betere versie van zichzelf? Een populaire manier om jezelf te ontwikkelen is door het lezen van boeken. Zelfontwikkelingsboeken beginnen steeds meer in populariteit te groeien en er zijn een aantal zeer succesvolle en behulpzame boeken te vinden binnen dit genre.
Bron: Cover boek, Stephen R. CoveyBron: Cover boek, Stephen R. Covey

The Seven Habits of Highly Effective People - Stephan R. Covey

Dit boek is in 1989 geschreven door Stephen R. Covey en ruim 15 miljoen keer verkocht. In dit boek leer je dat effectieve en succesvolle mensen zeven gewoontes hebben die de basis hebben gevormd voor hun succes. Deze gewoonten kunnen door iedereen worden ontwikkeld en je hoeft van nature niet over deze eigenschappen te beschikken. Je kan het jezelf aanleren.

Gewoonte 1: Wees proactief

Er gebeuren soms dingen in ons leven waar we niet altijd invloed op hebben. Wat we echter wel kunnen bepalen is hoe wij daarop reageren.

Gewoonte 2: Begin met een duidelijk doel voor ogen

Het gaat erom dat je een duidelijk beeld krijgt en begrijpt wat je doel is. Je weet dan waar je heen gaat zodat je kan begrijpen waar je je bevindt zodat je weet welke stappen je moet nemen om verder te kunnen gaan in je juiste richting.

Gewoonte 3: Stel prioriteiten

Wanneer je voor ogen hebt welke zaken belangrijk zijn, dien je je tijd zo in te plannen dat je belangrijke zaken de tijd krijgen die ze verdienen. Dit vergt wel een goede time management. Maak een planning per week en stel voor elke rol die je vervult een doel in die zeven dagen. Plan na die week vervolgens weer een week.

Gewoonte 4: Denk in win-winsituaties

Zoek naar oplossingen waarbij alle partijen baat hebben. Een oplossing die voordelen heeft voor iedereen is de beste oplossing.

Gewoonte 5: Eerst begrijpen en probeer dan pas begrepen te worden

Probeer eerst eens te luisteren voordat je reageert. Mensen zijn vaak zo overtuigd van hun eigen gelijk dat ze niet goed meer luisteren en daarbij niet meer vatbaar zijn voor de meningen en inzichten van anderen. Luister met als doel om meer inzicht te krijgen in de andere persoon.

Gewoonte 6: Wees synergetisch

Omarm elkaars verschillende manieren van denken. Zie dit als een kans om een tot gezamenlijke uitkomst te komen. Een uitkomst die beide partijen niet voor mogelijk hielden en tot stand komt doordat het vanuit verschillende invalshoeken is bekeken.

Gewoonte 7: Blijf jezelf vernieuwen

Blijf vier aspecten van je leven verbeteren: fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel en spiritueel.

Welke punten ontwikkel je?

 • Efficiënt je tijd gebruiken
 • Succes bereiken in het leven

Power of Now - Eckhart Tolle

Wanneer je het boek opent zal je de volgende quote tegenkomen: "Jij bent hier opdat het goddelijke doel van het universum zich kan ontvouwen. Zo belangrijk ben je!" Hiermee wordt meteen het fundament gelegd van de rest van het boek. Eckhart Tolle beschrijft dit boek als een gids voor spirituele verlichting. Hoe je tot een gelukkig leven kan komen, wordt beschreven in dit boek.
Je leert onder ander hoe je pijn los moet laten door werkelijk te gaan voelen. Door te leven in het nu, verspil je geen energie aan het overdenken van het verleden. Door te piekeren over het verleden, waar je geen enkele invloed meer op hebt, komen allerlei gevoelens naar boven: spijt, schuldgevoelens en ontevredenheid. Leven in de toekomst betekent vaak dat je te veel nadenkt over dingen die zouden kunnen gaan gebeuren en dat je in de toekomst gelukkig zal zijn. Dit hindert je geluk in het nu. De boodschap uit de boek is: leef nu en voel hoe nu met je gaat. Hierin vind je geluk en vrede.

De auteur van het boek is Eckhart Tolle. Hij is geboren in Duitsland en is op zijn dertiende verhuisd naar Engeland. Na zijn studie is hij wetenschappelijke medewerker geworden bij de universiteit van Cambridge. In zijn dertige jaren is hij zich gaan verdiepen in de spiritualiteit en werd hij een leraar en begeleider op dit vlak.

Welke punten ontwikkel je?

 • Je manier van denken over de toekomst en het verleden
 • Een gelukkig leven leiden

Rich Dad Poor Dad - Robert Kiyosaki

Dit is het boek dat je moet lezen als je het financiële aspect van je leven wilt gaan ontwikkelen. Het doel van dit boek is om je kennis over financiën en geld te verbreden en je te leren hoe je op een slimme manier rijk kan worden. Dit boek is geschreven door Robert Kiyosaki. Het vertelt het verhaal over een jongere Robert Kiyosaki die opgroeit in Hawaii. Roberts vader (de Poor Dad) stond aan de top van het schoolsysteem van Hawaii dankzij zijn opleiding. Op een gegeven moment vragen Robert en zijn vriend Mike zijn vader om advies over geld. Die stuurt hen door naar de vader van Mike (de Rich Dad). Zijn vader is namelijk een succesvolle zakenman en investeerder. Die leert hun via een lange en pijnlijke weg het antwoord op die populaire vraag: Wat maakt iemand financieel succesvol? Het boek volgt het leven van Robert die de adviezen volgt van de Rich Dad en deze weer afzet tegen de adviezen van de Poor Dad.

De jongens leren dingen die ze op geen enkele school te leren zijn. De vader van Mike noemt het 'Street Smart'. Dat is kennis dat je opdoet door het gewoon te doen en uit ervaring te leren. Eén van de belangrijkste dingen die Robert leert en beschreven is in het boek heet de 'Cashflow Quadrant'. Dit is een overzicht dat weergeeft hoe iemand zijn geld verdient, hoeveel belasting iemand betaalt en wie werkt voor zijn geld of geld voor zichzelf laat werken.

Welke punten ontwikkel je?

 • Hoe je om moet gaan met geld
 • Financiële onafhankelijkheid
 • Financieel succesvol worden

How To Win Friends And Influence People - Dale Carnegie

Het zelfontwikkelingsboek "How to Win Friends And Influence People" werd in de jaren 30 geschreven door Dale Carnegie. Hij wordt daarom door velen gezien als de grondlegger van zelfontwikkelingsboeken. Ondanks de leeftijd van het boek is het een tijdloze wereldwijde bestseller en blijft het een zeer relevant boek in de huidige maatschappij. Veel verkooptrucs die gebruikt worden door bedrijven vinden hun oorsprong in dit boek. In dit boek wordt beschreven hoe je om moet gaan met mensen, zonder ze te beledigen en weg te jagen. In het begin van het boek leer je technieken over het omgaan met mensen. Vervolgens leer je hoe je jezelf gewild kan maken en in het derde deel wordt verteld hoe je andere mensen kan overtuigen. In het laatste deel leer je een leider te zijn. Je leert technieken die je kan gebruiken om met mensen om te gaan. Daarnaast leer je manieren hoe je mensen kunt veranderen zonder argwaan te wekken en je leert nog veel meer in dit boek. In dit boek leer je kortweg hoe je om moet gaan met mensen.

De auteur Dale Carnegie was destijds een Amerikaanse schrijver, spreker en ontwikkelaar van cursussen betreffende openbaar spreken, verkoop, zelfverbetering en bedrijfstraining.

Welke punten ontwikkel je?

 • Hoe om te gaan met mensen
 • Snel vrienden maken
 • Sociale vaardigheden
© 2017 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Power Wrap voor een slank en gespierd lichaamPower Plate klinkt u ongetwijfeld bekend in de oren. Maar kent u ook Power Wrap? Power Wrap is een lichaamspakking die u…
Wat is Power Balance? - Werkt de Power Balance armband?Power Balance is een technologie die is ontwikkeld op basis van het in harmonie brengen van de energiestromen in het lic…
Power en poweranalysePower en poweranalysePower en poweranalyse zijn twee veelgebruikte begrippen binnen de statistiek en testtheorie. Met de term power, ook wel…
Power Yoga: inspanning maar ook ontspanningPower Yoga is een heel actieve vorm van Yoga. Hij wordt opgebouwd rond zonnegroeten, bewegingsreeksen die vrij intensief…

Water is essentieel voor stofwisselingsprocessenWater is essentieel voor stofwisselingsprocessenOns lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water, zo'n 60 procent. In alle cellen zit water waarin allerlei stofwiss…
Wandelend een gezond leven tegemoetWandelend een gezond leven tegemoetGaranties worden in het leven niet gegeven, maar wandelen kan wel bijdragen aan een gezond leefpatroon. Voor de doorgewi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hermann, Pixabay
 • Covey, S. (1989) The Seven Habits of Highly Effective People. United States: Free Press
 • Carnegie, D. (1936) How to Win Friends and Influence People. United States: Simon and Schuster
 • Tolle, E. (1997) The Power of Now. Namaste Publishing
 • Kiyosaki, R & Lechter, S. (2000) Rich Dad Poor Dad. United States: Warner Books Ed
 • Afbeelding bron 1: Cover boek, Stephen R. Covey
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.