Burn-out, de ins en outs

Burn-out, de ins en outs Wie last heeft van een burn-out, heeft te weinig energie om de algemene, dagelijkse dingen te doen. Zo kan men ineens elke ochtend vermoeid opstaan, ook na een volle nacht slaap. Daarnaast is er sprake van een verminderd zelfvertrouwen, een gevoel van algehele uitputting en het gevoel te willen ontsnappen aan alle dagelijkse beslommeringen. Men trekt zich terug in de eigen, veilige omgeving.

Een burn-out herkennen

Mensen met een burn-out, merken dat hun werk hen tegen gaat staan. Het op te brengen om er weer heen te gaan, wordt steeds moeilijker. Ook zijn ze prikkelbaarder en kunnen zich slechter concentreren dan voorheen. Hun geheugen laat hen steeds vaker in de steek. Een burn-out komt niet altijd voort vanuit het werk of de werksituatie. Ook bv huisvrouwen en studenten kunnen een burn-out krijgen. De structuur van de dagelijkse bezigheden, wordt hen te veel. Zeer perfectionistische mensen en control freaks, hebben een grotere kans op een burn-out.

De diagnose

Wanneer iemand vermoedt een burn-out te hebben, kan deze het beste de huisarts raadplegen. Deze kan een doorverwijzing geven voor een psycholoog of psychotherapeut. Met deze kunt u bekijken welke stress-factoren er spelen. Ze worden in kaart gebracht en samen kunt u mogelijke ‘oplossingen’ aandragen om rust en ruimte te creëren in het herkenbare patroon. Van een burn-out afkomen, is daarnaast een kwestie van tijd. Het werk of de bezigheden hervatten lukt doorgaans met een maand of 3 weer. Het kan echter wel 1 a 2 jaar duren voor u volledig bent hersteld.

Na het herstel

Daarnaast is er een grote kans dat er blijvende klachten optreden. Zo zijn problemen met het geheugen, vermoeidheid en concentratieproblemen, herkenbare klachten van mensen die een burn-out gehad hebben. Vaak hebben zij problemen om twee dingen tegelijk te kunnen doen. Ook het gevoel dat het hoofd ‘overloopt’ komt voor. De van buitenaf komende prikkels lijken niet goed gefilterd te kunnen worden. Dit alles is vaak een gevolg van het feit dat veel organen ontregeld zijn geweest en moeite hebben weer in een patroon te komen. Alternatieve geneeswijze als acupunctuur en acupressuur, geven in de regel veel baat bij het algehele proces om het lichaam weer 1 geheel te laten worden. De organen worden gestimuleerd en beter op elkaar afgestemd.

De kans op herhaling

Mensen die ooit een burn-out hebben gehad, zullen de signalen doorgaans op tijd herkennen. Mede door de eerdere aanpassingen in hun levenspatroon, wordt de kans op herhaling hierdoor minimaal. Dit geldt niet voor mensen met een werkverslaving. De kans op herhaling is voor hen 50%. Voor hen is het zaak, de werkverslaving een halt toe te roepen.

Praktische handreikingen

Wanneer iemand een burn-out heeft is het belangrijk om veel te bewegen, het liefst in de natuur. Zoek de rust op, probeer minder in het hoofd te zitten en meer te ontspannen. Daarnaast is het belangrijk 1 ding tegelijk te doen. Maak een lijstje van dingen die gedaan moeten worden. En zelfs van de dingen die moeten, kunt u nog strepen. Maak het haalbaar. Het is een kwestie van keuzes maken. De keuzes die ervoor zorgen dat u weer kunt gaan genieten van de kleine dingen in het leven en de grote uidagingen.
© 2008 - 2024 Boedha68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beschermende factoren tegen burnout, voorkom burnoutBeschermende factoren tegen burnout, voorkom burnoutHoe kunnen we burnout voorkomen nu we de burnout risicofactoren op het werk kennen? Welke factoren op het werk bescherme…
Symptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenSymptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenWat is het grote verschil tussen overspannen, overspannenheid en een burnout? Welke overspannen symptomen en burnout sym…
Burnout symptomen, kenmerken en klachten profielBurnout symptomen, kenmerken en klachten profielBurnout symptomen openbaren zich op 7 verschillende niveaus van het persoonlijkheid: gedrag, gevoel, waarneming van het…
Burnout behandelen: behandeling tegen burnoutBurnout behandelen: behandeling tegen burnoutOnderzoek naar de behandeling tegen burnout wordt (nog steeds) gedomineerd door preventieve hulpprogramma´s tegen burnou…

De oorzaak van transseksualiteitNog tot het heden rust er een taboe op transseksualiteit. Bij de meeste mensen staan de vooroordelen al klaar wanneer he…
Bespreking van De heimweefabriek van Douwe DraaismaBespreking van De heimweefabriek van Douwe DraaismaZo rond het veertigste levensjaar beginnen bepaalde vragen op te spelen: "Hoe zit het met mijn geheugen? Nu ben ik alwee…
Boedha68 (2 artikelen)
Laatste update: 14-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.