Tien tips voor een goed leven

Tien tips voor een goed leven Gezondheid staat hoog op ieders lijstje. Dit verklaart de groeiende business in pillen, crèmes, biologisch voedsel en fitnesscentra. Maar er is genoeg wat je kan doen voor een goed leven zonder veel geld uit te geven. Onderstaande tips zijn allemaal bewezen ingrediënten voor een lang en gezond leven.

Huisdieren

Een hond of kat is niet altijd goedkoop, maar je krijgt er veel voor terug: onvoorwaardelijke liefde en steun, meer beweging, betere bloeddruk, betere cholesterol, minder stress, minder depressieve gevoelens, minder doktorsbezoeken en meer plezier in de familie. Vooral voor een alleenstaande oudere kan het veel verschil maken.

Lachen

Wie de film “Patch Adams” heeft gezien, zag hoe moelijk het was om de medische wereld in de jaren ’60 te overtuigen dat lachen gezond is. Inmiddels weten we beter. Heb een ouderwetse spelletjesavond met vrienden, kijk je favoriete comedyshow of een grappige film. Vergeet je zorgen even en lach!

Seks

Seks is goed voor onze mentale gezondheid en het schijnt ons zelfs jonger te maken. Bovendien is seks een goede vorm van beweging, dus waar wacht je nog op?

Een dagje platteland

Vooral stadsmensen profiteren van een dagje weg uit alle drukte. Normaal hoor je misschien de geluiden van auto’s en mensen niet meer, maar op het platteland valt je op hoe rustig het daar is en hoe druk de stad is. Frisse lucht en een wandeling door het bos brengen je gedachten tot rust. Ouderen die in beboomde straten leven en op loopafstand van een park, hebben een bewezen betere kans op een langer leven.

Een goed glas wijn

Wie geniet van wijn, moet zich niet laten afschrikken door horrorverhalen. Vaak wordt de verhoogde kans op een bepaalde ziekte teniet gedaan door het plezier wat we eraan beleven. Als een andere drank of eten je gelukkig maakt, ga er dan eens goed voor zitten. Vergeet niet dat de mate waarin je iets eet of drinkt; te veel is nooit goed.

Diner met vrienden of de kinderen

Bij voorkeur in een goedkoop restaurant of thuis. Laat je gaan en heb een avondje plezier. In een duur restaurant voelen mensen zich minder op hun gemak en wordt luid gelach minder gewaardeerd. In een druk leven zien veel mensen hun vrienden en kinderen niet genoeg, dus het is mooi om daar tijd voor opzij te zetten.

Een weekendje weg

Planning is cruciaal. Kijk in je agenda (en in die van je partner) en kruis het weekend af: hierin mag niets gepland worden. Een weekendje weg hoeft niet duur of romantisch te zijn. Simpelweg de tijd voor jezelf en elkaar nemen, is voldoende.

Massage

Massage-experts kunnen je helpen om te relaxen. Zij vinden de spieren die gespannen zijn door stress of zorgen. Zelfs na 15 minuten kun je al verschil voelen.

Muziek

Luister naar muziek die jou ontspant, welke dat ook is. Gebruik een koptelefoon als je de buren stressvrij wilt houden. Je lichaam en geest kan zich ontladen als je de tijd neemt voor prettige muziek. Waarom denk je dat steeds meer tandartsen muziek aanbieden of waarom vliegmaatschappijen minstens een paar radiozenders aanbieden?

Een dagje rondrijden

Neem een kaart of GPS mee voor de terugweg, maar laat je op de heenweg naar nergens leiden door je instinct. Neem afslagen die je anders nooit neemt en zie waar je terecht komt of wie je ontmoet. Laat de moderne communicatiemiddelen thuis. Neem alleen je telefoon mee voor noodgevallen, dus zet hem uit tenzij er iets gebeurt.
© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het geheim van een gezond langer leven op Sardinië, ItaliëBlue Zones zijn gebieden op aarde waar de inwoners gezonder, vitaler, fitter, gelukkig en langer leven. Een van die gebi…
Lachen is gezondLachen geeft je een goed gevoel, breekt het ijs, versterkt het immuunsysteem. Er bestaan verschillende soorten lachen, v…
Lachtherapie: lachen is gezondLachtherapie: lachen is gezondLachen is leuk, het voelt goed en het is nog gezond ook. Lachen heeft positieve effecten op zowel ons lichaam als op onz…
Rode wijn en de gezondheidRode wijn en de gezondheidAf en toe een glaasje wijn kan heerlijk zijn. Maar helpt het tegen veroudering? Beschermt het tegen een hartinfarct? Voo…

Wat te doen als je hypochondrie hebtWat te doen als je hypochondrie hebtHypochondrie, of de angst voor ernstige ziektes, is een van de meest bespotte psychologische stoornissen die mensen kunn…
Hoofd, nek en schouder – Eindelijk pijnvrijHoe zit u op uw stoel? Met naar voren hangende schouders, met een kromme rug? Hoe meer u van deze (foute) houdingen gewe…
Bronnen en referenties
  • Edell, D. (2004) Life, Liberty, and the Pursuit of Healthiness: Dr. Dean’s Commonsense Guide for Anyhting that Ails You. HarperCollins: New York.
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.