Wat te doen als je hypochondrie hebt

Wat te doen als je hypochondrie hebt Hypochondrie, of de angst voor ernstige ziektes, is een van de meest bespotte psychologische stoornissen die mensen kunnen hebben. Vaak worden hypochonders gezien als aanstellers. Toch is het een ernstige stoornis die onbehandeld voor erg veel problemen kunnen zorgen, zowel voor de persoon die hypochondrie heeft, als voor zijn omgeving. In dit artikel wordt gekeken wat hypochondrie is en wat iemand met hypochondrie kan doen om zich beter te voelen.

Wat is eigenlijk hypochondrie

Hypochondrie is een overmatige, ziekelijke angst voor ziektes. Hypochondrie wordt vaak misbegrepen en gezien als aanstellerij, maar niets is minder waar. Hypochondrie is een ernstige psychologische aandoening die alleen met (professionele) hulp onder bedwang gehouden kan worden. Mensen met hypochondrie kunnen vaak heel duidelijk aangeven welke ziekte ze denken te hebben en welke symptomen dit bewijzen, ondanks dat uit medisch onderzoek niks blijkt. Hypochondrie, ook wel ziektevrees genoemd, is onderverdeeld in de somatoforme stoornissen, wat zoveel betekend dat de hypochonder daadwerkelijk lichamelijke klachten heeft die geen aantoonbare oorzaak lijken te hebben. Dit zorgt er dus voor dat een hypochonder daadwerkelijk "ziek" kan zijn, zonder een ziekte te hebben. Hypochondrie komt voor onder alle leeftijdsgroepen en ongeveer net zo vaak bij mannen als vrouwen.

Mensen met hypochondrie zijn erg veel bezig met het controleren van hun lichaam. Daarnaast hebben ze vaak een gigantisch hoog stress-niveau wat voor nog meer klachten kan zorgen.

De vicieuze cirkel waar een hypochonder zich in bevindt

Karel is een hypochonder, al enige tijd is hij bang dat hij huidkanker heeft. Dit omdat hij een plek op zijn arm heeft zitten. Hiermee gaat Karel naar de huisarts. Deze geeft aan dat de plek op zijn arm een onschuldig moedervlekje is en dat hij zich niet druk hoeft te maken. Dit stelt Karel enigszins gerust, maar eenmaal thuis aangekomen begint hij toch weer te twijfelen. Hij besluit op het internet te zoeken naar meer informatie. Dit zorgt ervoor dat hij ervan overtuigd raakt dat de huisarts het mis had en zo is Karel weer terug bij af.

Het klinkt vreemd, maar ondanks dat een hypochonder vaak naar de huisarts gaat met zijn of haar klachten, trekken ze de mening van de huisarts meestal in twijfel.

Wat moet je doen als je Hypochondrie denkt te hebben?

  • Bespreek het met je huisarts, deze kan kijken of je inderdaad kunt spreken van een overmatige angst voor ziektes of niet. Daarnaast kan de huisarts je desgewenst doorsturen naar een psycholoog.
  • Ga naar een goede psycholoog. Alleen deze kan je echt de juiste professionele hulp bieden die je nodig hebt.
  • Wanneer je angsten voor ernstige stress heeft gezorgd kan een huisarts voorstellen om bepaalde medicijnen te gaan slikken. Deze medicijnen onderdrukken de angstgevoelens en kunnen voor een heleboel rust zorgen. Let er echter wel op dat dit slechts een middel is om de angst en stress tegen te gaan, maar dat het niet de kern aanpakt. Combineer het gebruik van deze middelen altijd met een behandeling met een psycholoog.

Dit zijn de belangrijkste stappen die je moet nemen. Daarnaast is er nog een hoop dat je zelf kunt doen om je beter te voelen.

  • Verbeter je voedingspatroon. Vermijd fast-food en eet veel groente en fruit. Niet alleen is dit gezond het kan ook je minder angstig maken.
  • Ga sporten. Hoewel een hypochonder vaak bang is dat sport slecht voor hem is vanwege de ziekte die hij denkt te hebben, is niks zo goed voor de psychologische balans als sporten. Het wordt ook wel de "natuurlijke anti-depressiva" genoemd
  • Ontspan. Dit kan op gigantisch veel manieren. Misschien vind je meditatie prettig, misschien vind je het prettiger om een warm bad te nemen. Zolang het je ontspant en je gedachten even van je angsten afhaalt is het goed.

Hypochondrie gaat vaak gepaard met stress, vandaar dat ontspanningsoefeningen een behoorlijk positief resultaat kunnen boeken. Hier een aantal ontspanningsoefeningen.

Ademhalen

Vaak onderschat, maar een groot gedeelte van de bevolking haalt "verkeerd" adem, door goed adem te halen is je ademhaling dieper en zorgt het voor een ontspannender gevoel. Belangrijk is dat je een zogeheten buikademhaling leert. Om te controleren of je een buikademhaling of een borstademhaling hebt doe dan het volgende:
  • Ga op je rug liggen
  • Leg een hand op de borstkas en een hand op de buik
  • Haal nu rustig adem
  • Wanneer de hand op je borst meer omhoog gaat dan die op je buik heb je een borstademhaling

Door je in te beelden dat je door je navel ademt in plaats van door je mond kun je de buikademhaling oefenen. Belangrijk is dat je borst vrijwel niet omhoog gaat en je buik juist heel veel.

Meditatie

Altijd gezien als nogal zweverig. Toch heeft recent onderzoek aangetoont dat regelmatig mediteren erg goed voor je gezondheid is.
  • Ga ergens rustig zitten of liggen, zorg voor een rustige omgeving met zo min mogelijk afleiding.
  • Sluit je ogen en haal rustig adem, je hoeft niet speciaal langzaam te ademen, laat je ademhaling rustig zijn gang gaan.
  • Verbeeld dat bij iedere uitademing je lichaam zich meer en meer ontspant.
  • Wanneer er een gedachte in je opkomt merk deze dan op en laat hem los. Ga met je aandacht weer terug naar je ademhaling.
  • Ga hiermee door voor zo'n twintig minuten tot een half uur.

Muziek

Niks is zo ontspannend als in een comfortabele stoel te gaan zitten en te luisteren naar lekkere rustige muziek. Bach's Air en Händel's Watermuziek worden altijd gezien als één van de meest ontspannende nummers ooit. Maar natuurlijk kan het zijn dat je geen fan bent van klassieke muziek, hoef je natuurlijk jezelf niet te dwingen om persé naar klassiek te luisteren, in vrijwel iedere muziekstijl zijn ontspannende nummers te vinden.
  • Drum & Bass fan? Probeer dan Circles van Adam F
  • Jazz fan? Probeer dan Charlie Parker's Summertime
  • Blues fan? Probeer dan Muddy Water's I feel like going home

Zo is er voor bijna iedere muziekstijl wel een rustig nummer te vinden. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, Punk, Gabber, Hardcore, zijn allemaal muziekstijlen die hiervoor niet zo geschikt zijn. Zoek dan rustige muziek die je toch leuk vindt waar je af en toe rustig bij kunt gaan zitten.
© 2008 - 2024 Newton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypochondrie: ben ik echt ziek?Hypochondrie: ben ik echt ziek?Als je een griepje voelt aankomen, word je alerter. Je let meer op je lichaam en probeert veranderingen in de gaten te h…
Hypochondrie is de angst om ziek te wordenHypochondrie is de angst om ziek te wordenHypochondrie is een angst voor ziekte, letterlijk ziektevrees. Mensen die hypochondrie hebben zijn steeds bezig met het…
De hypochonder, altijd ziek of toch niet!De hypochonder, altijd ziek of toch niet!Sommige mensen kunnen het zich niet voorstellen, maar er zijn mensen die bij ieder pijntje denken dat ze een ernstige tu…
Chronische hyperventilatie: HypochondrieChronische hyperventilatie: HypochondrieHypochondrie, ook wel ziektevrees genoemd, kan een vervelende invloed hebben op je dagelijkse leven. Maar hoe komt het n…
Tien tips voor een goed levenTien tips voor een goed levenGezondheid staat hoog op ieders lijstje. Dit verklaart de groeiende business in pillen, crèmes, biologisch voedsel en fi…
Reactie

G. van Putten, 16-09-2008
Ik heb een vrij erstige vorm van hypochondrie, met veel angsten en hartkloppingen. Ik heb het artikel gelezen, en ik ga hier mee aan de slag, hopende dat ik het onder knie krijg. Reactie infoteur, 16-09-2008
Succes! Ikzelf heb er best veel werk aan gehad (ook met veel angstaanvallen enzo), maar met genoeg doorzettingsvermogen kun je er doorheen komen.

Newton (27 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.