Hoe ga je om met emoties?

Hoe ga je om met emoties? Soms komen er zoveel emoties op in een mens dat die alles niet meer aan kan, geen uitweg meer weet, hoe ga je hier mee om? Wat moet je precies doen? Wat helpt?

Emoties

Emoties kun je op verschillende manieren uiten, met boosheid, verdriet, je eigen pijnigen. Maar dat lost uiteraard niks op. De emoties kunnen door verschillende dingen op worden gewekt, het meest voorkomende is stress. Alle 'problemen' die je hebt en niet uit. Dat allemaal gaat zich opkroppen, in de eerste periode heb je dat nog niet door, terwijl het zich al bezig is verder en verder uit te breiden. Tot op een gegeven moment 'de bom' barst, dan komt alles omhoog, niets of niemand kan je dan ook maar even rustig houden. De emoties moeten er gewoon uit, het is goed om emoties te uiten, hou deze nooit voor jezelf, zo krop je het allemaal alleen maar meer op en word het langzamerhand erger, en dat kan in sommige gevallen nog wel eens gevolgen hebben voor jezelf en/of anderen. Door dingen te doen waar je even niet bij stil staat, omdat je het een niet meer ziet zitten. Bijvoorbeeld door het verlies van een persoon waar je erg veel om gaf, dat soort dingen vallen heel erg zwaar.

Hoe ga je om met emoties?

Bij iedereen mislukt wel eens wat of gaat er wel iets fout, dat overkomt iedereen. Je zal vast denken dat het alleen maar jou overkomt. Maar dat is niet zo, een goeie manier om om te gaan met je emoties is vooral praten, praten met de personen die jij vertrouwt en waar je op bouwt. Waar je een schouder van kunt krijgen of een arm om je heen slaat. Samen naar een oplossing zoeken. Zet alles eens goed op een rijtje wat je dwars zit, en ga niet bij de pakken neer zitten. Het is niet altijd even makkelijk om dit te doen, naar de oplossing te zoeken, wat denk je precies? Wat voel je daardoor? Wat is het volg? En wat is nou de juiste oplossing? De oplossing ligt niet altijd voor de hand, neem er de tijd voor. Je kan niet in je vingers knippen en het is opgelost, een 'probleem' heeft zijn tijd nodig, en je hebt zelf de tijd nodig om het te verwerken. Hier onder volgen een aantal tips hoe je emoties kunt uiten:
 • Muziek luisteren
 • Lopen
 • Rennen
 • Fietsen
 • Rustig op bed liggen
 • Stilte om je heen
 • Mediteren
 • Huilen
 • Schreeuwen
 • Het van je af schrijven d.m.v. gedichten etc.
 • Even rustig lezen

Soms heb je even afleiding nodig, en dat allemaal op jou manier. Muziek luister kan bijvoorbeeld jou heel rustig maken, de andere kan er andere emoties van krijgen.

Waardoor ontstaan emoties?

Emoties kunnen door allerlei verschillende dingen ontstaan.
 • Gepest worden
 • Ontslagen
 • Schulden
 • Iemand verloren waar je erg veel om gaf
 • Ziekte
 • Relatieproblemen
 • Verhuizing
 • Stress

Probeer alles goed op een rijtje te zetten en zoek naar de oplossing, en vergeet zeker niet je emoties te uiten! Probeer ook bepaalde dingen niet te ontwijken waarvoor je bang bent dat er een probleem optreed, als je dingen gaat ontwijken komt daar later nog veel meer voor.

Een oplossing

Veel mensen gebruiken een trucje om na te gaan wat er precies aan de hand is zo dat ze er iets aan kunnen doen. Het trucje word nog al het G-Schema genoemd.

 • Gebeurtenis
 • Gedachten
 • Gevoel
 • Gedrag

Pak een pen en een papier en zet er 4 vragen neer:
 1. Wat is er gebeurd?
 2. Wat denk ik er precies over?
 3. Hoe voel ik me daarbij?
 4. Wat is mijn gedrag?

Aan de hand hiervan weet je wat er gaande is, het kan soms erg nuttig zijn. Als je niet lekker in je vel zit, pak een pen en papier en schrijf deze vragen weer op. Het komt niet 1-2-3 omhoog, soms moet je erg diep graven voordat je een antwoord in kan vullen. Ook zou je een psycholoog kunnen proberen die met je praat en oefeningen met je doet, dat je een persoon hebt waar je je verhaal aan kwijt kan, die niet er fel op in gaat waarover jij wilt praten. Deze kosten worden meestal door uw ziekenfonds verzekering vergoed. U kunt uw huisarts vragen voor een doorverwijzing naar een psycholoog.
© 2010 - 2024 Conni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met emotiesOmgaan met emotiesEmoties, een belangrijk onderdeel van ons leven. Het is goed dat de mens emoties heeft, toch kunnen extreme emoties rege…
Grootste valkuil van het levenGrootste valkuil van het levenWelke prijs betaal jij voor angst, verlangen en hebzucht? Hoe hard ga jij werken in een poging om de angst de kop in te…
Motivatie en emotieEen bijzondere vorm van motivatie zijn je emoties. Emoties kunnen krachtige drijfveren zijn bij de keuze waarom je dinge…
Yoga en emoties: dagelijkse oefeningenYoga en emoties: dagelijkse oefeningenDe beste manier om yoga te oefenen wanneer je niet in de yogales of op je yogamat zit is met je reacties op andere mense…

Moederkoorn, geschiedenis van een schimmelMoederkoorn, een mooie naam voor een zwarte schimmel die vroeger vooral op rogge parasiteerde en eeuwenlang Europa terro…
Ambrosia, wat vloeit mij aan?Alsemambrosia, Ambrosia, ambroisie, ambrosia artemisifolia, namen die klinken als klokken. En die me doen denken aan het…
Conni (50 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.