Wat is nu een goed matras voor kinderen?

Voor een kind, maar ook voor volwassenen is een goede nachtrust erg belangrijk. Een goede nachtrust zorgt ook voor een goede gezondheid. Nachtrust begint dus bij een goed matras! Maar wat is nu een goed matras en waar moet je allemaal opletten? Koudschuim of traagschuim... pocketveren of volledig schuim? Het zijn allemaal onderwerpen om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuw matras. Laat u vooral goed inlichten door de verkoper.

Kinderen en het matras

Het is belangrijk voor kinderen dat ze goed slapen. De ontwikkeling van kinderen en de groei vinden voornamelijk 's nachts plaats. Daarom is dus een goed matras voor hen zeer belangrijk. Vaak wordt dit onderschat, omdat men denkt dat het kind eigenlijk nog heel weinig gewicht heeft en daarmee een 'simpel' matras wel volstaat. Maar niets is minder waard. Juist voor kinderen is een goed matras dus erg belangrijk. In ieder geval net zo belangrijk als voor een volwassen persoon.

Waarom kinderen al meteen een goed matras moeten hebben, ondanks dat ze nog haast geen gewicht hebben heeft dus te maken met het feit dat het kind namelijk in de groei zit. Een kind in de groei zit namelijk nog in de ontwikkeling en een goed matras zorgt ervoor dat het kind in de toekomst een goede lichaamshouding heeft. Hierdoor wordt de kans op rugklachten, wanneer het kind ouder is, aanzienlijk een stuk kleiner.

Levensduur en de ondersteuning

De levensduur van een matras is gemiddeld zo'n tien jaar. Daarna is het matras gewoon op en biedt het geen goede ondersteuning meer. Een matras wat verouderd is, is slecht voor de nachtrust en daarmee tevens ook slecht voor de gezondheid. Voor volwassenen en voor kinderen geldt gewoon allebei hetzelfde; jarenlang heerlijk kunnen slapen op een goed matras.

Maar wat is nu precies een goed matras? Een goed matras, zowel voor volwassenen als kinderen, moet er voor zorgen dat het lichaam in de juiste houding ligt. Wanneer een matras voldoende goede steun geeft, heeft men over een goed matras. Een matras dat de wervelkolom, de schouders en de heupen voldoende ondersteunt is een goed matras. Met name matrassen gemaakt van koudschuim of traagschuim zijn uitermate geschikte matrassen voor kinderen. Tevens zijn dit soort matrassen ook zeer geschikt voor volwassen personen. Deze materialen verdelen namelijk zeer goed het gewicht van de persoon over het matras.

Koudschuim en Traagschuim

Koudschuim is een schuim met een open cel structuur. Dit zorgt voor een goede warmte- en vochtregulatie van het matras. Dit is vooral handig voor mensen die het erg warm hebben in bed en veel transpireren. Het matras zal minder gauw warm aanvoelen dan een ander matras. Tevens is dit schuim zeer elastisch en veerkrachtig en biedt het daarom een goede ondersteuning.
Traagschuim is een schuim die warmte opneemt van het lichaam en die zich vormt als een mal om het lichaam. Dit geeft een goede drukverdeling en werkt drukverlagend. Dit wordt vaak aangeraden voor mensen met rugklachten, hoofdpijn of bijvoorbeeld nekklachten. Ook mensen die last hebben van een slapende arm hebben baat bij traagschuim. Matrassen met een hele dikke laag traagschuim worden vaak gekozen door personen die vanuit een waterbed weer teruggaan naar een matras. Zo'n matras, met zo'n dikke laag schuim, geeft een soort gelijk gevoel tijdens het slapen. Het zorgt namelijk voor een mooie rechte lichaamshouding op de matras.

Wat is handig om aan te denken bij de aanschaf

Tegenwoordig zijn de meeste matrassen afritsbaar. Dit kan zeer prettig zijn bij kinderen die nog niet zindelijk zijn. Men kan daarom de tijk van de matras er afritsen en even wassen.Dit kan handig zijn om op te letten bij de aanschaf van een matras. Daarnaast is het heel verstandig om het matras regelmatig te keren. Dit moet zowel van hoofd- naar voeteneind en ook andersom. Hierdoor kan het matras goed ventileren en vergroot men de levensduur van het matras. Vaak doen mensen dit te weinig, maar het is aan te raden om dit toch eens per maand te doen.

Matrassen zijn vaak zeer persoonlijk. De ene vindt een hard matras heel prettig, terwijl een andere liever een zachte heeft. Neem daarom ruim de tijd wanneer u of uw kind een nieuw matras koopt. Ga hier uitgebreid op liggen en ga niet na een halve minuut al van de matras af, maar blijf gerust tien minuten of langer liggen. Op die manier krijgt u een beter idee of dat matras goed bij u past. Als u van plan bent om een matras te kopen voor uw kind, dan doet u er zeer verstandig aan om het kind mee te nemen naar de winkel en daar het matras te laten testen. Laat u tevens goed voorlichten over de materialen en de werking van het matras.
© 2011 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traagschuim en koudschuim matras: wat is het verschil?Traagschuim en koudschuim matras: wat is het verschil?Traagschuim en koudschuim zijn materialen die veel worden gebruikt in matrassen. De twee begrippen worden echter vaak me…
Het kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustHet kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustEen matras is een belangrijke factor voor de kwaliteit van je nachtrust. Het is daarom goed om te kijken of je wel op he…
Bedden merken - Welk merk bed kies je?Als je een bed wilt kopen kun je uit verschillende merken kiezen. Ieder merk heeft zijn voordelen en nadelen. Vergelijk…
Een nieuw matras: alle soorten en kenmerken op een rijEen nieuw matras: alle soorten en kenmerken op een rijIs uw matras toe aan vervanging? Even een nieuw matras kopen kan, maar verdiept u zich eerst even in de verschillende so…

HSP, wat is hooggevoeligheid?Er zijn bovenintelligente mensen en er zijn hooggevoelige mensen. HSP staat voor ‘Highly Sensitive Person’ wat ´Bovenmat…
Afvallen - Begin bij de basisAfvallen - Begin bij de basisAls we ons ergens druk om maken dan is het wel om ons gewicht. Vele van ons streven naar een ideaal beeld en daar hoort…
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.