Afvallen - Begin bij de basis

Afvallen - Begin bij de basis Als we ons ergens druk om maken dan is het wel om ons gewicht. Vele van ons streven naar een ideaal beeld en daar hoort dik zijn niet bij. Vaak kiezen we voor een dieet om de overtollige pondjes kwijt te raken maar vaak komen deze er snel weer aan als men stopt met het dieet. Ook meer bewegen moet ervoor zorgen dat er gewicht wordt verloren maar vaak weet men niet hoe je dit moet aanpakken.

Afvallen begint bij de basis

Afvallen begint bij de basis. Dit is makkelijk gezegd maar wat houdt deze basis dan in? Vaak willen we door middel van een dieet de pondjes kwijt raken maar deze komen er vaak snel weer aan als men stopt met het dieet. Daarnaast gaan veel mensen meer bewegen om calorieën te verbranden. Dit is heel verstandig maar men weet vaak niet waar te beginnen. Tevens weet men niet hoe er gesport moet worden en op welke niveau men het best kan starten. Buiten deze twee vormen om af te vallen, is het van belang dat men inziet waarom deze twee vormen zo belangrijk zijn. Bij de basis beginnen betekent dat men moet weten waarom men minder moet gaan eten en waarom beweging zo goed is om gewicht te verliezen. De vraag die gesteld kan worden is: "Heb je buiten deze basis nog meer nodig om af te vallen"? Ik ben van mening dat dit niet het geval is en ik zal uitleggen waarom.

Voeding en eetpatroon

Als je wilt afvallen dan moet je als eerste gaan kijken naar je voedingspatroon. Wat krijg ik binnen en hoeveel moet ik per dag verbranden om gewicht te verliezen. Het is dus belangrijk dat je gaat kijken naar welke producten die je binnenkrijgt. De basis ligt hem dus in het tellen van het aantal calorieën wat je per dag minimaal nodig hebt om niet aan te komen. Ben je hier achter gekomen dan ga je voor jezelf bepalen hoeveel je van deze calorieën moet gaan eten om uiteindelijk gewicht te verliezen.

Hieronder staat in een tabel aangegeven hoeveel calorieën mannen en vrouwen per dag nodig hebben.
Vrouwencalorieënmannencalorieën
14-18 jaar250014-18 jaar3300
19-30 jaar240019-30 jaar3100
31-50 jaar230031-50 jaar2900
51-70 jaar210051-70 jaar2600
ouder dan 70 jaar1900ouder dan 70 jaar2200
Hou er rekening mee dat de één meer calorieën nodig heeft dan de ander. Dit komt omdat de één makkelijker calorieën verbrand dan de ander.

Nu je weet hoeveel calorieën je op een dag binnen moet krijgen is het de bedoeling dat je ervoor gaat zorgen dat je minder dan deze calorieën binnen krijgt. Probeer dit geleidelijk aan te verminderen zodat het lichaam zich langzaam kan aanpassen aan de nieuwe veranderingen.

Als je meer dan de calorieën binnen krijgt dan er staat aangegeven en het lichaam kan deze extra calorieën niet verbranden (als gevolg van te weinig beweging), dan worden deze extra calorieën opgeslagen als vet. Dit betekent dat zelfs niet vetachtige producten opgeslagen kunnen worden als vetcellen. Als er geen ruimte is om de calorieën op te slaan als koolhydraten (omdat hier de energievoorraden te klein voor zijn) dan worden ze automatisch opgeslagen als vetten. Hou er dus rekening mee dat je niet meer binnen krijgt dan je verbrandt!

Beweging

Als je wilt afvallen, betekent dit dat je meer calorieën moet gaan verbranden dan je dagelijks nodig hebt. Als eerste proberen mensen dit te doen door hun voeding aan te passen. Als tweede moet je meer gaan bewegen. Door meer te gaan bewegen zorg je ervoor dat er binnen in het lichaam aanpassingen gaan plaats vinden die er voor zorgen dat je meer en makkelijker calorieën verbrand. Als je meer gaat bewegen (sporten) dan zorg je ervoor dat je lichaam, ook op de langere termijn, makkelijker calorieën verbrand.

Veranderingen in het lichaam die plaats vinden als men meer gaat bewegen:

  • Grotere energiedepots (opslag van vetten/koolhydraten), meer enzymen en een sneller en beter transport van zuurstof, voeding en afvalstoffen, zorgt ervoor dat de energieleverende processen langer en intensiever kunnen verlopen.
  • Verbetering van het aerobe (door middel van zuurstof) uithoudingsvermogen (betere werking van hart, longen en bloedvatenstelsel) zorgt voor een beter zuurstoftransport. Dit zorgt ervoor dat er meer energie geleverd en verbrand kan worden.
  • Door de verbetering van het aerobe uithoudingsvermogen ben je in staat om zwaarder te trainen/belasten. Hierdoor zal je minder snel verzuren waardoor je, je bewegingen/training langer en intensiever vol kan houden.

Voordelen van bewegen op jonge leeftijd

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wanneer je op jongere leeftijd veel beweegt en aan sport doet, dat je op latere leeftijd profijt hebt van deze ontwikkelingen van je lichaam. Omdat je op jonge leeftijd volop in ontwikkeling bent is het makkelijker voor het lichaam om op latere leeftijd hier veranderingen in aan te brengen. Ben je vroeger nooit gewend om veel te bewegen of sporten, dan heb je op latere leeftijd meer moeite om deze structuren te ontwikkelen. Hierdoor is het voor mensen, die nooit gesport hebben, moeilijker om gewicht te verliezen door middel van beweging. Dit komt omdat het lichaam minder goed ontwikkeld is om energie te verbranden dan bij mensen die vroeger wel veel aan sport en beweging hebben gedaan.

Afvallen door uithoudingsvermogentraining

Als mensen gaan sporten om af te vallen dan gaan ze meestal zodanig bewegen dat het aerobe uithoudingsvermogen wordt aangesproken. Dit betekent vaak lang fietsen, lopen/wandelen, roeien, cross trainen, steppen, etc. Dit zijn namelijk activiteiten die makkelijker op duur zijn vol te houden.

Het principe van aeroob uithoudingsvermogentraining ligt hem niet zo zeer in de intensiteit maar in de tijd. Het is zeker wel belangrijk met welke mate van intensiteit (40 tot ongeveer 70% van je maximale hartslag) er wordt getraind. Het belangrijkste is dat dit lang kan worden volgehouden. Met lang bedoelen we minimaal 20 tot 30 minuten. Na 20 tot 30 minuten is het vetverbrandingsproces goed op gang gekomen. Dit betekent dat je langer dan deze tijd moet bewegen om zoveel mogelijk te profiteren van de vetverbranding. Zolang je minimaal 20 tot 30 minuten aan het bewegen bent weet je dat je niet te zwaar traint. Verzuring moet namelijk worden voorkomen omdat het lichaam dan niet meer in staat is om vet te verbranden. Dit komt omdat er dan te weinig zuurstof aanwezig is om dit te voorkomen.

Afvallen door spierkrachttraining

Veel mensen zullen niet begrijpen dat je door middel van spierkrachttraining daadwerkelijk kan afvallen. De gedachte achter deze training is dat er een verbetering plaatsvindt van de spierstofwisseling. Dit betekent dat de energieleverende processen in de spiercel worden verbeterd waardoor er meer koolhydraten en vetten worden verbrand.

Het is belangrijk dat je tijdens het bewegen/trainen gebruik maakt van de grote spiergroepen. In de grote spiergroepen zitten namelijk de meeste energiedepots. Hoe meer depots je kunt aanspreken, hoe meer energie er kan worden opgeslagen. Hierdoor worden de calorieën makkelijker verbrand. Meer verbranding betekent gewichtsverlies en dus afvallen. Omdat veel mensen niet gewend zijn om aan krachttraining te doen zal je starten tussen de 30-60% van je maximale kracht. Naarmate je steeds sterker wordt kan je zwaarder gaan trainen.

Houden aan de basisregels

Als je, je houdt aan de basisregels die hierboven zijn vermeld, dan zal je 100% zeker afvallen. Het nadeel is dat je moet weten hoe je dit moet doen. Het advies is om tijdens het afvallen en bewegen begeleid te worden. Je blijft hierdoor gemotiveerd omdat je een stok achter de deur hebt. Daarnaast is trainen in groepsverband een goede optie om samen te gaan bewegen. Je zult merken dat de motivatie hoger blijft naarmate je met andere mensen zal bewegen dan in je eentje.
© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Mythes over afvallen die je niet helpen vet kwijt te rakenAdvies over afvallen is overal te vinden. Van lifestyle-tijdschriften tot internet. De meeste van deze adviezen zullen z…
5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?Wil jij snel 5 kilo in 1 week afvallen? Dan heb je waarschijnlijk allerlei dieettips gevonden die je hiermee kunnen help…

Wat is nu een goed matras voor kinderen?Voor een kind, maar ook voor volwassenen is een goede nachtrust erg belangrijk. Een goede nachtrust zorgt ook voor een g…
De onzichtbare gevolgen van een CVABijna iedereen is wel bekend met de zichtbare gevolgen van een CVA (beter bekend als 'beroerte'). Dit zijn gevolgen die…
Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 28-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.