Warme en koude ondertonen in een foundation

Een foundation uitkiezen die een goede match vormt met jouw huid is lastig. Er zijn verschillende soorten foundation op de markt, bedoeld voor verschillende huidtypen. Wat het vooral lastig maakt zijn de kleuren. NC, NW, BD, BR, W, N, D. Dit zijn allerlei codes die cosmetica merken gebruiken voor hun foundation. Maar wat betekenen deze codes en hoe vind je de foundationkleur die bij jou past? Voordat je een foundation gaat kopen is het belangrijk om te weten wat voor soort ondertoon jouw huid heeft. Een foundation heeft namelijk altijd een koude of warme ondertoon. Jouw huid heeft dit ook. De ondertoon van de huid is eigenlijk gewoon pigment. Alleen dit pigment zit niet op de huid, maar onder de huid. Dit pigment kan bestaan uit warme of koude tonen.
 • Warme ondertoon: de huid heeft een warme kleur, de ondertoon is geel.
 • Koude ondertoon: de huid heeft een koude kleur, de ondertoon is blauw of roze.

Ondertoon van de huid bepalen

Je kunt de ondertoon van de huid bepalen door bijvoorbeeld gouden en zilveren sieraden naast je gezicht te houden. Als je een warme ondertoon hebt staan gouden sieraden je veel beter dan zilveren. Je kunt dit ook met stoffen doen. Houd bijvoorbeeld eens een oranje of rode sjaal bij je gezicht en kijk wat er gebeurt. Staat dit niet mooi bij je huid, dan heeft de huid een koude ondertoon. Hierbij staan ‘koude’ kleuren zoals blauw mooi. Het is dus even puzzelen welke ondertoon jouw huid heeft. Als je er zelf niet uitkomt kan je ook een kleurenanalyse laten doen door een professional.

Als je eenmaal bekend bent met de ondertoon van je huid is het al veel makkelijker om een foundation te kiezen. Er is echter wel een regel die je moet onthouden, namelijk dat je een foundation kiest met de tegenovergestelde ondertoon dan van de huid. Heb je een koude ondertoon, dan kies je dus een foundation met een warme ondertoon. De foundations worden opgedeeld in kleursoorten. Je kunt hieruit afleiden welke ondertoon de foundation bevat. Meestal wordt er gebruik gemaakt van de volgende kleursoorten:
 • W (warm)
 • C (koud)
 • N (neutraal)
De neutrale kleur is er voor mensen die tussen beide huidtypen inzitten. Neutraal wordt bij sommige cosmeticamerken Beige genoemd.

Om het nog wat extra te verduidelijken:
 • Een warme (gele) huid gaat voor C (koud)
 • Een koude (roze) huid gaat voor W (warm)
 • Een beige/neutrale huid gaat voor N (neutraal) of Beige

Het lastige aan alles is dat elke cosmeticamerk zijn eigen codes hanteert. Sommige cosmeticamerken maken weer gebruik van R, N en D. R staat in dit geval voor rose (warm), N staat voor neutraal en D staat voor doré (koud). Weer andere merken gebruiken BD (beige doré, neutraal maar neigt naar koud), BR (beige-rosé, neutraal maar neigt naar warm) en B (beige, neutraal). Dit merk maakt dus gebruik van combinaties.

Je hebt ook nog merken die gebruik maken van NC en NW. NC betekent Not Cold en is dus een foundation met een warme ondertoon. NW betekent Not Warm, wat betekent dat de foundation een koude ondertoon bevat. Het is dus vaak een beetje puzzelen wat er bedoeld wordt met de letters, maar de meeste cosmeticamerken gebruiken een van de bovengenoemde codes.

Kleurintensiteit

Dan is er nog de intensiteit van de kleur. Achter de codes staan altijd nummers. Deze nummers geven de intensiteit van de foundation aan. Staat er 01 of 1, dan is dit voor een hele lichte huid. Hoe hoger het cijfer, hoe donkerder de foundation. Het is belangrijk om de foundation altijd één tint lichter te nemen dan de eigen huidskleur. Vaak lijkt een foundation in het potje namelijk heel licht, maar als het eenmaal op het gezicht zit wordt het iets donkerder. Het gevaar van een foundation die te donker is, is dat er een donkere lijn ontstaat bij de kaak. Je krijgt dan het masker-effect. Je kunt beter voor een foundation kiezen die met de kleur van de huid samensmelt en dit doe je door dus één tint lichter te kiezen. In ieder geval nooit donkerder om jezelf een bruin kleurtje te geven. Dit doe je door een bronzing powder aan te brengen. Die is bedoeld om je gezicht kleur te geven, een foundation is bedoeld om het gezicht egaal te maken.

Foundation testen

Foundation test je op de kaaklijn. Veel mensen testen de foundation op de pols of hand. Dit geeft geen betrouwbare indicatie, want de kleur op je hand kan verschillen van de kleur op je gezicht. Het kan namelijk zo zijn dat je lichaam een koude ondertoon heeft en je gezicht een warme. In dit geval is het belangrijk om een foundation te kiezen die matcht met de lichaamshuid. Een klein voorbeeldje:
De huid heeft een koude ondertoon, je gezicht een warme ondertoon. Eigenlijk zou je een foundation met een koude ondertoon moeten kiezen (want je kiest altijd het tegenovergestelde van de huid-ondertoon), maar dit past dan niet meer bij de rest van de huid. Je gezicht krijgt nu namelijk een roze gloed, terwijl de rest van je huid dit niet heeft. Je gaat nu duidelijk een verschil zien. In dit geval is het beter om een foundation te kiezen met een warme ondertoon.

Naast deze informatie kun je natuurlijk altijd in de parfumerie of drogisterij vragen of het personeel u wilt helpen. Zeker in een luxe parfumerie weten de medewerkers veel af van de kleuren van een foundation.
© 2012 - 2024 Biancaj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zo’n huid aanbrengt…
Foundation voor een vette huid: Welke soort is het best?Een vette, glimmende huid met onzuiverheden ziet er niet altijd even verzorgd uit. Wanneer je foundation aanbrengt op ee…
Make-up tips voor een donkere huidHeb je een donkere huid? Dan wil je alsnog mooie make-up op je gezicht aanbrengen. Waar moet je zoal op letten wanneer j…
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…

Elke dag gelukkig door 7 simpele gewoontesElke dag gelukkig door 7 simpele gewoontesGelukkig zijn heb je grotendeels zelf in de hand. Geluk kun je stimuleren door beweging, geestelijke oefening, spirituel…
Let op Gezondheid!: ‘Onvoldoende beweging’Let op Gezondheid!: ‘Onvoldoende beweging’Veel mensen denken bij de woorden ‘te weinig beweging’ meteen aan overgewicht en dikke mensen. Deels is deze gedachte te…
Bronnen en referenties
 • http://www.specktra.net/t/23613/nc-vs-nw/30
 • http://www.cosmopinie.nl/artikelen/informatief/348/foundation-de-juiste-kleur-kiezen
 • www.douglas.nl
Reactie

Sambrink, 23-01-2014
Hallo,

Nu ben ik van alles aan het uitzoeken over foundation en lees ik in verschillende stukken dat je moet letten op je ondertoon en de foundation moet aanpassen op je ondertoon. Is deze geel kies dan een gele ondertoon. Verder las ik in een boek dat in de 50-60er jaren zelfs tot eind jaren 70 werd gekozen voor de tegenovergestelde tint zoals genoemd in bovenstaand artikel. Dat in de jaren 80 de foundation gelijk moest zijn wat betreft de ondertoon in het gezicht en dat in de jaren negentig eigenlijk het liefst alleen geel gebruikt wordt omdat het de tinten die je wilt verdoezelen neutraliseert en de tinten die je wilt benadrukken versterkt ( boek make-up make-overs). Hoe zit het nou precies? Reactie infoteur, 14-04-2014
Hallo Sambrink,

Het is inderdaad zo dat je eigenlijk het beste kan kiezen voor een toon die gelijk staat aan jouw ondertoon. Heb je een rode ondertoon dan kan je het beste kiezen voor een foundation die ook een rode ondertoon heeft. Wat echter wel zo is, is dat iedereen mooier wordt van een gele ondertoon en niet altijd van een rode ondertoon. Door vigasisten wordt vaak gebruik gemaakt van foundation met een gele ondertoon omdat dit bij iedereen mooi staat. Het neutraliseert inderdaad de roodheid uit je gezicht. Wat ik ook als tip mee wil geven is; kijk naar je hals. Vaak is het zo dat de half en rest van het lichaam een andere ondertoon hebben dan het gezicht. Het beste kan je kiezen voor een ondertoon die bij de hals past omdat de foundation dan mooi overloopt. Je kunt het beste naar een parfumerie gaan en je daar met beide ondertonen laten opmaken, elk op een helft van je gezicht. Je ziet zo snel wat mooi staat en welke ondertoon bij je huid past. Check dit altijd wel even in daglicht. Ik hoop je wat beter geïnformeerd te hebben en anders hoor ik het graag.

Biancaj (1 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.