Gezondheid en lifestyle: masseren

Gezondheid en lifestyle: masseren Masseren van het lichaam is al eeuwenoud, waarbij sommige culturen het naar een hoger plan geheven hebben en er ook een tijd is geweest dat al dat lichamelijke contact maar niets was. Onze preutse periode dus eigenlijk … of zou dat nog steeds bij sommige mensen leven? Ongetwijfeld, want hoewel je het je nauwelijks voor kunt stellen, is er ook nu nog behoorlijk was scepsis rond masseren. Dit, terwijl is aangetoond dat het zo goed voor het lichaam en de geest is.

Wat is het eigenlijk?

Massage is eigenlijk niet meer of minder dan het gestructureerd toepassen van druk en beweging op de zachte lichaamsweefsels. Het gaat verder dan de huid, want hierin wordt meegenomen de spieren, het bindweefsel, de pezen en lymfe en zelfs de gewrichten.
We spreken hier veelal over het professioneel masseren, maar ook in de privé sfeer kan gemasseerd worden. Maar het is dan meestal niet ingegeven door ernstige klachten, maar slechts omdat het prettig ontspannend werkt op de meeste lichamen en soms geeft het zelfs een erotische stimulans.

Toepassing

Het gebruik van massage wordt toegepast vanuit lichamelijke klachten, denk hierbij aan het lichaam wat als het ware vast zit door een bepaalde houding, spanning en stress of de sporter die het lichaam moet laten ontspannen na een krachtige fysieke inspanning. De sportmasseur of fysiotherapeut wordt hier vaak voor ingezet.
Maar het kan ook toegepast worden vanuit geestelijke of emotionele klachten, denk aan de psychische klanten van stress, het alsmaar moeten voldoen aan (eigen) opgelegde regels van de maatschappij, maar ook de gevolgen van de overgang. Hiervoor wordt veelal het alternatieve circuit ingezet. Denk maar eens aan shiatsu of voetreflextherapie.

Heel gewoon of toch niet?

In sommige landen is massage heel gewoon (denk bijvoorbeeld aan een aantal Oosterse landen) en hoort bij het dagelijks ritueel, maar dat is minder in de Westerse maatschappij. Daar wordt het lichamelijke contact van massage niet zelden als intiem gezien. Daarom ook niet zo vreemd dat de ontspanningsmassages vaak bij de saunacomplexen gegeven worden. De saunaganger is het ietwat preutse gevoel van het blote lichaam al voorbij, anders ga je immers niet naar de sauna. Een massage kan dan zo’n dagje ontspannen alleen nog maar lekkerder maken.
Waar het wordt ingegeven door de huisarts en je naar de fysiotherapeut wordt gestuurd voor een klacht, ligt het genuanceerder en mag de betreffende therapeut zijn of haar gang aan om de klacht weg te halen. Toch vreemd dat ontspanning, zeker in onze drukke maatschappij, niet als een klacht weghalen of eigenlijk voorkomen als normaal gezien wordt.

Massage altijd en anders

Eigenlijk zou je altijd “even” een lekkere massage moeten kunnen nemen. Is het geen lichaamsmassage dan is toch een lekkere voetmassage door de voetreflextherapeut. Iets wat zelfs tijdens pauze van een drukke kantoorbaan zou moeten kunnen en dat zie je dan ook steeds vaker. Even het half uurtje niet aan een ongezellige kantinetafel doorbrengen, maar in de massagestoel van een voetreflextherapeut, die in de zomermaanden ook gewoon buiten opgesteld kan worden. Daarbij ben je even verlost van de foute klimaat gecontroleerde ruimtes en krijg je je zo noodzakelijk daglicht.

Steeds meer bedrijven laten iemand een of meerdere dagen per week tijdens de pauzetijdstippen aan het werk gaan. De bedrijven geven er ruchtbaarheid aan en veelal is het wel zelf te betalen, maar wordt er door de werkgever een ruimte beschikbaar gesteld (en heel soms een kleine bijdrage). Een enkele werkgever ziet het als toegevoegde waarde en is het een soort tertiaire arbeidsvoorwaarde geworden.

Maar mocht dit nu niet tijdens kantooruren gebeuren, kan je ook zelf het initiatief nemen en jezelf eens per week een lichaamsmassage of voetreflexmassage geven. Of kijk in de zomermaanden op het strand, ook heerlijk om tijdens een lekker relaxdagje even de voeten te laten bewerken. Zeker ook als je lekker geslenterd hebt over de boulevard of winkels bekeken hebt. Op verschillende bekende plekken langs het strand zie je de mannen en vrouwen met de massagestoel aan de slag.

Tot slot

Stap over het idee dat het intiem is, je lichaam is voor de professioneel niet meer of minder dan een instrument én jij gaat je er prettiger door voelen. Massage als vast onderdeel van het leven … dat is een mooi vooruitzicht.
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het masseren van je paardHet masseren van je paardIn dit artikel zal ik uitleggen hoe je je paard een simpele massage moet geven. Een massage is zeer ontspannend voor paa…
VoetreflextherapieVoetreflextherapieVoetreflex is al eeuwenoud, afkomstig uit het en het valt zelfs binnen het vergoedingensysteem van de zorgverzekeraars (…
Massage: voordelen voor de gezondheidMassage: voordelen voor de gezondheidRelaxen in het wellnesscentrum en genieten van een heerlijke massage: we willen het allemaal wel, maar de meesten onder…

Lekker in je vel zitten voor de zomerLekker in je vel zitten voor de zomerZodra de zomer er aan komt, willen we graag ons lichaam in vorm brengen. De overtollige winterkilo´s moeten weg, die ble…
Gezelligheid, wat is het nut ervan?Gezelligheid. Elk mens kent gezelligheid. Maar wat is het nu van gezelligheid? Waarom vinden we kaarsen bij een diner ge…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.