Gezichtsgymnastiek

Gezichtsgymnastiek Alles kunnen we trainen en alles zullen we trainen, maar dan is het wel handig te weten waar je het voor doet. Gezichtsgymnastiek is er een die binnen die categorie valt. Maar aangezien alles in je gezicht functioneert door spieren, is het eigenlijk logisch dat ook die spieren getraind moeten kunnen worden. Met als doel … een lekker gezond, glad en strakker gezicht.

Spieren trainen

Getrainde spieren zien er strakker uit, dat is niets nieuws. Wat maakt dat we onze buikspieren trainen om een mooie platte buik te houden, we hardlopen of wandelen om de benen goed in model te houden en zetten we onze bovenarmen in actie om de “kipfilets” tegen te gaan. Sporten is gezond voor het lichaam en de geest en houdt het lichaam in “model”, ook als je ouder wordt. Toch nemen we het gezicht daar lang niet altijd in mee, terwijl ook het gezicht een bundel van spieren is. Misschien omdat het gladtrekken bij de plastisch chirurg zoveel gemakkelijker is? Hoe dan ook, dagelijks wat oefeningen meenemen voor de gezichtsspieren levert je veel op (behalve grappige bekken trekkerij).

Verval

Het klinkt wellicht heel dramatisch, maar vanaf pakweg je 25ste levensjaar gaat het langzaam achteruit ofwel ... het verval treedt in. Enerzijds het normale verouderingsproces van de mens en anderzijds kan ons leefpatroon (denk hierbij aan UV stralen, slaaptekort, roken) het proces versnellen en tenslotte spelen genetische factoren ook nog een rol.

Veel mensen zijn zich er steeds meer bewust van en eten in ieder geval gezond. Goed reinigen, hydrateren en beschermen doen heel veel vrouwen al en gelukkig ook steeds meer mannen. Echter, bij het dagelijks ritueel van wat oefeningen voor het gezicht, is nog niet zo vanzelfsprekend.

Gezichtsspieroefeningen

Enkele oefeningen die op dagbasis niet meer dan enkele minuten kosten en veel opleveren.

Mond

De mond gebruiken we de hele dag, is het niet om er voor te zorgen dat ons eten naar binnen gaat, dan is het wel om te communiceren of om te zoenen. Kortom, de mond is continu in beweging. Wat niet wil zeggen dat je daarmee de spieren in het gebied van de mond voldoende traint. Er is een eenvoudige oefening die goed is om dagelijks te doen. Daarmee zet je je mond “in de uiterste stand”, te weten: maak een grote O met de mond, ze groot als mogelijk. Dit enkele tellen vasthouden en daarna zo breed als mogelijk lachen. Trek je mondhoeken zover mogelijk richting de oren en maak een enorme grijns. Even vasthouden en wissel weer af met de grote O. Dit afwisselend een minuut of wat volhouden.

Voorhoofd

Het voorhoofd toont veel van je mimiek en hoewel mimiek de mens “echt” maakt, levert het in de loop der jaren nogal wat ongewenste rimpeltjes op op het voorhoofd. Een effectieve oefening is je handen plat tegen je voorhoofd te leggen met je handpalmen op je wenkbrauwen. Trek daarna met je handen de huid naar boven en houd deze houding al drukkend enkele tellen vast. Kijk vervolgens naar de grond en probeer tegelijkertijd het voorhoofd naar beneden te trekken, terwijl je handen het geheel naar boven drukken. Kijk vervolgens recht vooruit, even vasthouden en weer omlaag kijken en even vasthouden. Voel de spieren in je voorhoofd zich aanspannen als je met je handen de tegendruk geeft. Dit een minuut of wat volhouden. Sluit af met je wenkbrauwen enkele keren snel op te trekken en dan weer te ontspannen.

Ogen

We kennen allemaal wel de lachrimpeltjes, van die kleine rimpeltjes aan de buitenkant van de ogen. Lachen is goed en lekker, maar deze rimpeltjes echt voorkomen wordt lastig (hoewel een goede crème dagelijks smeren zeker kan helpen). De huid boven het oog (ook richting de neus) wordt ook slapper gedurende de jaren en door dagelijks een beetje “gekke” oefening te doen, train je deze spieren. Het werkt als volgt: leg de middelvingers van beide handen op je jukbeenderen en de wijsvingers op de buitenkant van de wenkbrauwen. Trek nu de wenkbrauwen omhoog en zorg dat de wijsvingers de wenkbrauwen omhoog houden, als je de spanning loslaat. Sluit nu je ogen en knijp ze even dicht. Kom terug in de oorspronkelijke stand en herhaal de oefening gedurende een minuut.

Wangen

De wangen kunnen veel hebben als het gaat om rimpels, maar als het richting de neus en mond gaat wordt de huid weer wat lastiger (om rimpels te voorkomen). Er is een eenvoudige oefening die, bij regelmatige toepassing, kan helpen. Zet je handen aan de zijkanten van je gezicht, maar de pinken zoveel als mogelijk direct langs de mondhoeken. Bol nu je wangen op en wissel dit af met het uitsteken van de tong (zover als mogelijk). Iedere keer enkele seconden vasthouden en ontspannen. Herhaal de oefening gedurende een minuut.

Tot slot

Niet dat het hebben van wat rimpeltje in het gezicht ernstig is … het maakt je een mens van vlees en bloed. Echter, als je goed voor jezelf wilt zorgen, zijn er smeersels, massages, oefeningen etc. die het proces ietwat vertragen. Het feit dat het ook nog prettig aanvoelt en wat positieve aandacht voor jezelf is, is mooi meegenomen.
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerRimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerEr zijn verschillende producenten die beweren hét middel tegen rimpels en huidveroudering ontworpen te hebben. Zo ook no…
Je biceps trainen doe je zo!Je biceps trainen doe je zo!Het eerste waar veel mensen aan denken bij spieren is aan de biceps, of ook wel de spierballen genoemd. Maar hoe kun je…
Starten met krachttraining - Het sterker maken van spierenStarten met krachttraining - Het sterker maken van spierenAls je gaat starten met krachttraining, is het van belang om te weten welke richtlijnen hiervoor zijn opgesteld. Deze ri…
Trainen met de sandbagTrainen met de sandbagHet trainen met een zandzak wordt steeds populairder en vaker toegepast. Het trainen met een zandzak is een ware uitdagi…

Wat is stress? Je lichaam, soorten stress en symptomenStress kan door veel dingen worden opgeroepen: op tijd komen, een spannende sollicitatie, trouwen, een vakantie... Ieder…
Yoga oefeningen tegen stressYoga oefeningen tegen stressWe hebben er allemaal wel eens last van … stress. Maar “wel eens” of “regelmatig” is een groot verschil, bovendien is he…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.