Yoga oefeningen tegen stress

Yoga oefeningen tegen stress We hebben er allemaal wel eens last van … stress. Maar “wel eens” of “regelmatig” is een groot verschil, bovendien is het goed om dan vast te stellen dat het niet om gezonde stress gaat. Behalve achterhalen waar de stress vandaan komt en vervolgens handelen, is de stress weg laten vloeien op het moment dat deze zich aandient, ook wel zo prettig. Je moet immers de dag nog door en dit bij voorkeur energiek.

Stress

De een heeft er meer last van dan de ander, maar stress is niet meer of minder dan spanning. Per persoon verschilt het in hoeverre het schadelijk is. Ieder mens is anders en dus ook wat deze aan spanning aan kan. Toch denken we bij stress aan ongezonde druk, ongezonde en vooral aanhoudende spanning. Toch is stress van oorsprong niet verkeerd, je lichaam reageert slechts op de druk.

Goed en slecht

Dan kunnen we meteen het verschil tussen gezonde en ongezonde stress duiden. Stress ligt in het verlengde van de natuurlijke reactie van het lichaam. Gezonde stress maakt je klaar voor actie. Het maakt je alert en efficiënt, bovendien vergroot het je concentratievermogen en zo vergroot je de kans om goed te presteren.
Als de balans echter verstoord raakt, om wat voor reden dan ook, komt er meer op je af dan je aankunt en zo ontstaat de ongezonde stress waar wij het meestal over hebben. Oorzaken kunnen sterk uiteenlopend zijn en is afhankelijk van het karakter van de betreffende persoon en de levensfase waarin deze persoon zit. Er zijn wel wat eigenschappen en/of karaktertrekken te benoemen die stress op kunnen leveren, zoals:
 • Grote mate van verantwoordelijkheid of betrokkenheid.
 • Moeilijk “nee” kunnen zeggen.
 • De perfectionist.
 • Niet of nauwelijks om hulp/steun kunnen vragen.
 • Ambitieuze en/of competitieve instelling.
 • Pessimisme, ofwel het glas meestal half leeg zien.

Stress hanteren

Constateren dat je een stresskip bent of verhoogde kans op stress hebt is de eerste stap, maar dan komt het vervolg … er iets aan doen. Er zijn trainingen die je kunt volgen om je stress beter hanteerbaar te maken en het niet te prominent aanwezig te laten zijn in je leven. Maar je kunt ook kijken of je leef- en eetpatroon gezond is. Beweeg je genoeg, eet je gezond, slaap je voldoende en zo nee, breng het in balans (met of zonder hulp).

Nu is bewegen altijd goed voor lichaam en geest, maar yoga kan op eenvoudige manier nog iets extra’s betekenen. Enkele oefeningen die goed zijn om ontspannen de dag te beginnen of op het moment dat je stress op voelt komen;

 • Begin altijd met een goede ademhaling en dit kan vanuit een zittende houding, wel met rechte rug. Haal een vijftal keer diep via de neus adem (voel de zuurstof je lichaam binnenkomen), houdt de adem een viertal tellen vast en adem daarna rustig via de mond uit. Herhaal dit een acht- tot tiental keren in alle rust en voel je lichaam rustiger worden.
 • Ga rechtop zitten en maak je rug zo lang als mogelijk. Je kunt op de grond gaan zitten of op een stoel, maar zorg dat je comfortabel zit. Sluit nu je ogen en duw de onderkant van je handpalmen zacht tegen de gesloten ogen. Laat je vingertoppen tegen je voorhoofd rusten. Deze houding gedurende drie lange, diepe ademhalingen vasthouden en leg daarna je handen ontspannen op je bovenbenen. Adem twee keer opnieuw goed door en herhaal deze oefening nog een keer.
 • Ga plat op je rug liggen. Ontspan je benen, die iets uit elkaar liggen, en laat je voeten naar buiten vallen. Je armen laat je langs je lichaam liggen met de palmen omhoog wijzend. Doe je ogen dicht en adem regelmatig door je neus. Concentreer je op je ademhaling, ontspan volledig, laat de zwaartekracht toe en voel hoe de stress uit je lichaam stroomt. Na een minuut beweeg je je handen en voeten voorzichtig en kom in alle rust overeind.
 • Het betreft een staande houding waarbij je jezelf met een rechte rug stevig op de grond zet en je knieën licht gebogen zijn. Je armen hangen ontspannen naast het lichaam. Je voeten staat iets uit elkaar op dezelfde breedte als de schouders. Haal nu diep adem via de onderbuik en rek je lichaam verticaal uit waardoor je je ruggengraat als het ware verlengt. Deze houding even vasthouden en ontspan daarna een tiental seconden. Herhaal daarna de oefening een vijftal keer en voel de energie weer binnenstromen.

Conclusie

Als je iets serieus aanpakt heeft het altijd kans van slagen, maar staat of valt met eventuele gedragsveranderingen, de balans in je leven (terug-)brengen en bijvoorbeeld deze oefeningen dagelijks toepassen om opkomende stress te baas te kunnen of beter nog stress voor te zijn. Van “het een kans geven” is nog nooit iemand slechter geworden.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…

GezichtsgymnastiekGezichtsgymnastiekAlles kunnen we trainen en alles zullen we trainen, maar dan is het wel handig te weten waar je het voor doet. Gezichtsg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jesslef, Pixabay
 • Annemieke Cornelisse - www.niiraja.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.