Geen ochtendstress meer

Geen ochtendstress meer Dat willen de meeste mensen wel, want dat er veel mensen ochtendstress hebben is wel duidelijk. Van de mannen heeft volgens onderzoekers meer dan 60% ochtendstress en bij vrouwen is dit nog hoger, bijna 68%. Maar je kunt ook anders opstaan … moet je wel wat moeite voor doen, maar dan begin je je dag een stuk rustiger.

”Ik ben nu eenmaal zo”

Dit hoor je wel eens en zeker als iemand zegt geen ochtendmens te zijn. Maar de wetenschap heeft inmiddels ook aangetoond dat dit niet klopt. De mens is ingesteld zoals de natuur en heeft van nature allemaal dezelfde “klok” ingebouwd. Echter, een mens vormt zich gedurende zijn/haar leven en dat varieert. Er zijn meerdere redenen waarom de ene mens toch meer naar de ochtend neigt en de andere meer naar de avond, maar het is uiteindelijk allemaal aan te leren en dus niet iets waar je mee geboren wordt.

Verder is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat extraverte mensen meer dan introverte mensen gemakkelijker en met minder stress de dag beginnen. Dit heeft te maken met de cortisolrespons, wat een hormonale hersenactiviteit is om je in de ochtend in beweging te krijgen. Omdat vrouwen iets stressgevoeliger zijn, maken deze – volgens de onderzoekers – wat meer cortisol aan.

Stressvrij opstaan

Als je besloten hebt met minimaal een neutrale gemoedstoestand en zonder stress op te staan, zijn er wel wat zaken waar je aan moet werken. Een dergelijke verandering kost tijd en dus moet je voldoende gemotiveerd zijn om hieraan te beginnen. Door het consequent vol te houden, wordt het langzaam in je systeem opgenomen. Gemiddeld genomen kost een dergelijke verandering een drietal weken, maar iedereen is anders dus het kan ook iets positiever of negatiever uitvallen.

Randvoorwaarden

Goed uitgerust en zonder stress de dag beginnen, vergt ook wat “voorbereiding”.
  • Een goed bed, en dat is voor iedereen anders, is een basis. Probeer uit in de winkel of probeer van de winkel een bed te lenen om er achter te komen waar je het beste op slaapt.
  • Zorg dat je een goed kussen hebt. Dat is voor iedereen ook weer anders, dus probeer het in de winkel uit.
  • Een goed ventilerende deken of dekbed reguleert je lichaamstemperatuur het beste.
  • Ventileer je slaapkamer tijdens de dag goed en laat ’s nachts ook het raam een stukje open.
  • Kijk niet te lang TV in bed voor het slapen gaan.
  • Laat je slaapkamer een rustige uitstraling hebben en verwijder dus frutsels en frummels.
  • Kleuren die een positief effect hebben op de slaapkamer zijn de blauwtinten eventueel in combinatie met taupe-achtige kleuren en wit doet het ook altijd goed.
  • Maak geen gebruik van kunstmatige verwarming in de slaapkamer, maar laat het lichaam het werk doen.

Begin je dag met…

Doe alles vanaf het wakker worden heel bewust en geconcentreerd, voel je lichaam goed. Zo voorkom je dat je meteen gaat piekeren en komen hoofd en lichaam weer goed bij elkaar.
  • Of het daglicht is of de wekker, begin je dag niet met sluimeren, maar rek je – al liggend - goed uit en zorg dat alle spieren “wakker” worden. Sluimeren levert sowieso niets op, want je stelt je er op in dat je nog even kunt blijven liggen (uitstelgedrag), maar het doet niet voor lichaam of geest.
  • Als je goed uitgerekt bent, ga dan eerst even zitten met je voeten naast het bed op de grond en strek je armen nog eens goed naar beide zijde uit en maak zo je longen groter. Adem vervolgens enkele keren diep in via de neus, even vasthouden en via de mond uitademen. Voel de zuurstof in je lichaam.
  • Ga dan naast je bed staan en herhaal nogmaals deze oefening. Voel of alle spieren goed wakker zijn om zo de dag te kunnen beginnen. Als de situatie er naar is, loop dan even op blote voeten, zo aard je goed en dat is een goed begin van de dag.
  • Afhankelijk van de volgorde die je normaal hanteert, is het goed ook deze zaken heel bewust te doen. Sta eens stil bij de zaken die normaal als een automatisme verlopen. Je stoelgang, lekker fris douchen, je ochtendmaaltje (nooit overslaan!), een moment voor je huisgenoten, eventueel nog een wandeling met de hond.

Bron: Stokpic, PixabayBron: Stokpic, Pixabay
Te druk
Druk zijn is niet erg, maar stress in de ochtend wil eigenlijk zeggen dat je denkt het niet te gaan halen, of je hebt te veel gepland of je verwacht tegenvallers op ander gebied. Bekijk je schema nog eens goed, want wellicht plan je te positief of roep anders de hulp in van een professional. Vaak zijn kleine aanpassingen al voldoende om de planning natuurlijker te laten verlopen.

Het is onderzocht dat als je een volle agenda hebt, met weinig tot geen spelingsruimte, dit in de vroege ochtend al in je hoge gedachten (je dagelijkse dingen) zit en logisch dus dat het je al vroeg in de ochtend bezighoudt. Het is genoegzaam bekend dat dit geen goed begin van je dag is.

Verder zorgt het er voor dat je je concentratie in een rap tempo af kan nemen en ten kosten gaat van de afspraken bijvoorbeeld aan het eind van de ochtend. Verder heeft ochtendstress ook effect op je huisgenoten en zeker kinderen zijn bevattelijk voor gestrest gedrag van ouders / opvoeders.

Concluderend

Zorg voor een optimale slaapruimte om zo goed als mogelijk te herstellen, maak een reële dagindeling en probeer vooral niet 10 uur bezigheden in 8 uur te proppen. Verder moet die sluimerknop op uit en laat je lichaam lekker ontwaken met bewust rekken en strekken. Het werkt de hele dag door. Geef het een kans!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkstress: Zondagavond StressWerkstress: Zondagavond StressNaarmate het weekeinde vordert, vrezen velen de maandagmorgen. De zondagavond is de boosdoener. De stress voor de werkst…
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Ochtendhumeur vermijden: tipsOchtendhumeur vermijden: tipsDe morgenstond heeft niet altijd goud in de mond. Heb jij of je partner ook last van een ochtendhumeur? Dan weet je wel…
Werken vanuit huis als eigen baas: de voor- en nadelenWerken vanuit eigen huis, eigen baas zijn, en alles doen zoals jij het wilt - het klinkt perfect! Toch is het niet gemak…

Iedereen "forever young"Iedereen "forever young"Wie wil dat niet … maar dan met de wijsheid van de gevorderde leeftijd, althans dat hoor je menigeen zeggen. Maar dat ka…
Is straling van mobieltjes gevaarlijk of niet?Van alle Nederlanders zegt 1 a 2 procent hypergevoelig te zijn voor straling van mobiele telefoons, zendmasten en wifi.…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Stokpic, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.