Iedereen "forever young"

Iedereen "forever young" Wie wil dat niet … maar dan met de wijsheid van de gevorderde leeftijd, althans dat hoor je menigeen zeggen. Maar dat kan natuurlijk niet, is dan het vervolg. Toch ligt dat net even wat genuanceerder. Immers met onze vergevorderde geneeskunst, ons besef van gezondheid en alles wat daar bij hoort én de mogelijkheden om het toe te passen, kunnen we de tand des tijds behoorlijk doorstaan. Innerlijk en uiterlijk een beetje bijhouden en je komt een heel eind.

Waarom jong?

Wat trekt zo in “jong zijn” aan? Die vraag kan iedere plastisch chirurg wel invullen, althans voor wat betreft de buitenkant. Men wil er mooi en aantrekkelijk uitzien en het beeld van een jong en glad goed gevormd lijf voldoet aan de standaard. Gelukkig is “jong zijn” meer dan dat en impliceert eigenlijk alles te kunnen doen en daarvoor heb je een gezond en soepel lichaam nodig. Daar hoeft, uitzonderingen daargelaten, geen plastisch chirurg aan te pas te komen. Het begint met gelukkig zijn, want dit straal je namelijk ook uit en verder…

Wat je tot je neemt

Natuurlijk reageert je lichaam op wat je eet en hoe gezonder jij eet, hoe beter je lichaam daar op regeert. Voor wat betreft alcohol wil dat niet zeggen dat je je wijntje niet kunt nemen, een wijntje per dag is immers niet eens verkeerd, maar je moet geen grootverbruiker worden.

Ten aanzien van je voeding kan je de schijf van vijf prima in de gaten houden, maar verdeel het goed. Koolhydraten (bij voorkeur uit niet geprepareerde producten) heb je nodig, maar neem deze in de ochtend en middag. Neem in de avond met name eiwitrijk eten. Neem plantaardige vetten tot je en eet veel vers fruit en groenten. Zorg tevens dat de botopbouw gestimuleerd wordt door de juiste voeding waar her onderstaande in terug te vinden is:
  • calcium
  • vitamine D
  • plantaardige eiwitten
  • vitamine B2 en B12

Roken is dubbelop slecht, zowel in- als uitwendig. Je longen krijgen een klap met meer kans op longkanker, ademhalings/uithoudingsproblemen en uitwendig heeft het drastische consequenties voor de huid. Deze veroudert in rap tempo.

De nacht in

Nachtrust is essentieel en hoewel we dit echt wel weten, staan we massaal toe dat we onderbroken nachten hebben. Zijn het op jonge leeftijd de kleine kinderen, als je ouder wordt zou dit geen rol meer moeten spelen. Behalve dat je mogelijk wat minder slaapt, zou je eigenlijk meer ontspannen moeten slapen. Om een bezoek aan de wc te voorkomen moet je niet te kort voor het slapen gaan drinken.

Slapen is meer dan goed voor je huid, je hele lichaam herstelt. Spieren worden opgebouwd en afvalstoffen worden onttrokken. De melatonine kan tevens een positieve rol spelen als het gaat om het voorkomen van kanker. Goed slapen, zeker zo’n zeven uur en zonder stress wakker worden (lees ook Geen ochtendstress). Te kort slapen, en zeker als dit met enige regelmaat is, is niet goed voor je. Het stresshormoon cortisol is niet goed en trekt een wissel op verschillende delen van het lichaam. Het kan verstrekkende gevolgen voor hart en bloedvaten hebben, maar ook de kans op diabetes en overgewicht wordt ook vergroot.

Als je bang bent voor "vouwen" in je gezicht die er niet even soepel uitgaan in de ochtend en haar wat kapot gaat gedurende de nacht ... neem dan zijden kussenslopen.

Bewegen

Veel mensen die ouder worden hebben met name last van een stram lichaam en wat moeilijker op gang komen. Helemaal voorkomen kan niet altijd, want als het in je genen zit, zal je er mogelijk toch mee te maken krijgen. Echter, je verkleint de kans als je goed blijft bewegen. Je lichaam en al haar spieren goed op gang brengen kan je in de ochtend met rek- en strekoefeningen doen, maar yoga leent zich er ook bij uitstek voor. Een reeks oefeningen die alle spieren raken, kan je lichaam soepel houden tevens pak je met yoga de ademhaling aan.

Spreekt voor zich dat je moet blijven bewegen, wat ook voor de interne mens weer goed is. Want het stimuleert je stoelgang, helpt bij de botopbouw en je hebt genoeg longinhoud. Maar bewegen zorgt ook dat je spieren lekker soepel blijven en als je lichaam lekker aanvoelt en je lekker in je vel zit, helpt dat ook voor een positievere stemming. Dit heeft weer effect op je uiterlijk.

Bewegen is ook ontspannen en ontspanning is nodig voor de balans in het leven en voorkomt stress. Als je regelmatig lekker ontspannen beweegt, draai je de biologische klok zomaar enkele jaren terug.

Reinigen

Reiniging is belangrijk. Doe je dat met de juiste beweging en gezonde voeding voor het innerlijk, het uiterlijk mag je helpen met goede reinigende producten. Stem af op je huidtype, lat je goed voorlichten en bescherm vooral je huid. Ook tegen de zon … want als er een snelle verouderaar is, dan is het de zon wel!

Hormonen

Hormonen hebben enorme invloed op ons leven. Met name bij vrouwen is dat duidelijk tijdens vruchtbare jaren. Oestrogeen en progesteron zijn daar de belangrijkste hormonen in en als dit daalt, dit begint eigenlijk al na je 30ste (in kleine mate), wordt je huid wat droger, krijg je minder zin in seks en dat is immers ook gewoon bewegen. Bovendien de kans op hart- en vaatziekten en botontkalking neemt toe. Het kan al met al nogal wat consequenties hebben en er zijn mensen die aan het langzaam teruglopen van deze hormonen iets willen doen. Dat kan met hormoontherapie. Dit zijn identieke hormonen als degene die je zelf aanmaakt.

Tot slot

Een gezonde leefstijl is goed, dat weten we … maar willen we de souplesse van een jong lichaam enigszins in takt houden en uiterlijk fris ouder werden, dan moeten we daar wel aan willen voldoen. Feitelijk is het niet spannend en toch blijken we het allemaal moeilijk te vinden, hebben we moeite de verleidingen van het leven te weerstaan en denken op jongere leeftijd vaak dat het wel mee zal vallen. Dat is logisch, want dan is je huid nog strak en je lichaam soepel. Maar de ervaring van iedereen die ouder wordt en dit als zodanig ervaart, zou toch voldoende bellen moeten doen rinkelen, vandaar nog maar eens opgesomd hoe simpel het kan zijn.
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)Ouderdomsverziendheid, of ook wel Presbyopie genoemd is een aandoening dat iedereen een keer zal overkomen. Lees hierond…
Veroudering tegengaanVeroudering tegengaanNiemand wil oud worden. Het liefst zien we er zo jong mogelijk oud. Daarom is de mens altijd op zoek naar een middel dat…
Hormoontherapie bij borstkankerHormoontherapie bij borstkankerBorstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Gelukkig worden de behandelmethoden voor deze nare ziek…
Ouderdom komt met gebreken, of toch niet?Ouderdom komt met gebreken, of toch niet?Ouderdom, ouderdomsverschijnselen en veroudering worden vaak als negatief ervaren. Maar is dat wel correct? De meeste me…

Daglicht doet levenDaglicht doet levenDaglicht hebben we nodig, de evolutie heeft ons in de buitenlucht gevormd tot de mens die de aarde nu bewoond. De mens i…
Geen ochtendstress meerGeen ochtendstress meerDat willen de meeste mensen wel, want dat er veel mensen ochtendstress hebben is wel duidelijk. Van de mannen heeft volg…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.