Relaxdagen in oktober

Relaxdagen in oktober Oktober is zo’n maand dat je moet leren wennen aan een aantal koude maanden die eraan zitten te komen. De zomer is definitief voorbij en behalve mogelijk nog wat mooie dagen, is het toch echt een kwestie van alle neuzen richting herfst en winter. Als je daar wat dagen in vastlegt die je helpen wat “zachter” deze periode in te gaan, komt het net wat minder hard aan en kan je fysiek en mentaal meer hebben.

Herfst/winter

Ieder seizoen heeft een aantal aspecten die er in positieve en negatieve zin uitspringen. De negatieve kanten van de herfst en winter kunnen we goed benoemen, maar deze maanden kennen ook genoeg aspecten… je moet ze alleen willen zien.

De herfst is bijvoorbeeld bij uitstek kleurig. Van verschillende kleuren groen tot verschillende bruin-, rood- en oranjetinten. In de herfst komen ze allemaal voorbij. Verder kent de herfst nog een groot scala aan weertypen. Immers, de zon kan nog lekker schijnen, terwijl het toch al fris is, de mist geeft een mystiek beeld in de ochtend en de wind geeft dat wintergevoel. In de winter is de natuur stil, blaadjes zijn gevallen en de planten houden als het ware de adem in… want de winterslaap van menig dier is zeer interessant. Als er sneeuw ligt, valt daar voor menigeen van te genieten en geeft rond de feestdagen dat knusse gevoel. Meestal zijn we ergens in januari wel weer klaar met de winter, maar dan moeten we nog even.

Om je de stap van zomer naar herfst helpen te nemen, zijn enkele relaxdagen waar je je sterk maakt voor het koudere weer, prima voor lichaam en geest.

De zomer voorbij

We zijn in oktober over het algemeen al weer even bezig, zo na de zomervakantie. Toch hebben kinderen al weer even vrij (herfstvakantie) en voor de volwassen man of vrouw is het lekker om de zomer definitief achter zich te laten en goed voorbereid de herfst en winter in te gaan.

Bron: Rita Bernhardt, PixabayBron: Rita Bernhardt, Pixabay
Enkele dagen lichaam en geest opladen voor deze periode kan, behalve een weldaad, ook heel zinvol zijn om de weerstand een boost te geven. Natuurlijk heb je zo je voorkeuren voor enkele van deze dagen, maar laat het in ieder geval bestaan uit enkele belangrijke aspecten en wissel zoveel als mogelijk. Te denken valt aan:
  • Sauna en stoombaden - De sauna en enkele stoombaden (bijvoorbeeld het Turks stoombad) zorgen ervoor dat de poriën open gaan staan en je intens schoon wordt (wat ook mentaal weer doorwerkt). De doorbloeding van de huid wordt gestimuleerd en als je zo een dagje (minimaal een halve dag) afwisselend verschillende sauna’s aandoet en ook het infraroodlicht meenemen, is dat ook uitermate rustgevend en goed voor de geest. Af en toe even rusten, goed afkoelen na de sauna en het hoofd leegmaken is erg belangrijk.
  • Massage en/of hot stones – Massage is goed om de spieren lekker los te maken en door de handelingen wordt ook de bloedcirculatie en stofwisseling gestimuleerd. Voedingsstoffen en zuurstof worden nu sneller naar de lichaamscellen gebracht en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Na een massage ben je volledig ontspannen. Als je geen volledig massage wilt, neem dan een voetmassage. Een goede voetmassage is ook erg ontspannend. De stenen zijn zo’n 45 graden en geven hun warmte af aan het lichaam. Warmte dringt diep door in het spierweefsel en ontspant enorm. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en de werking stimuleert de balans van het lichaam.
  • Natuur – Bij voorkeur wissel je intensieve momenten zoals hierboven beschreven af met even de natuur in. Lekker even lopen in de natuur en kan langs het water zijn, maar mag ook het bos zijn of een mooi aangelegd park. Geniet van ieder moment en kleed je niet te dik aan.
  • Voeding – Gezond eten is verse en bij voorkeur biologische producten. Denk aan wat je volgens de schijf van vijf binnen zou moeten krijgen en varieer. Beperk je dierlijke vetten en koolhydraten uit geproduceerde producten (dus niet de natuurlijke suikers uit fruit). Brood is oké, maar teveel brood heeft je lichaam helemaal niet nodig. Neem voor je omega 3 eens een lekker visje.
  • Badderen – Op badderen reageert ons lichaam goed. Even uitdrijven in een thermaal bad (zoutbaden zijn bekend en erg prettig, maar soms wordt er ook magnesium en bromide aan toegevoegd), maar ook zijn zomaar wat baantjes trekken in een lauwwarm bad, erg prettig. Het pept op.
  • Algen – Hoewel wij ze vaak als vies ervaren, zijn algen de schoonmakers van het water. De algenpakking reinigt en voedt en hoewel dat vreemd klinkt, is een algenpakking een heel aparte ervaring. Lekker ingesmeerd worden, dan het warme broeierige plastic en de deken er omheen en zo een klein half uurtje ingepakt liggen doet echt wat met je. Uiteraard ook erg ontspannend.
  • Luister – Luister bij alles wat je doet naar je lichaam. Als je gevoelsmatig even klaar bent met de sauna, zoek dan de buitenlucht op en ga even liggen of maak een wandeling. Turks stoombad kan voor sommige mensen overweldigend zijn en op de adem slaan, luister hoe je lichaam reageert en bouw het rustig op. Eet wanneer je maag voelt dat er wel wat in mag en laat je neus en ogen even niet je leidraad zijn voor wel of niet eten.

Enerzijds niets nieuws, maar als je enkele dagen achter elkaar zo invult, geeft het die boost die voor de herfst en winter zo prettig kan zijn. Vergeet vervolgens niet ook voldoende slaap te pakken en zorg dat je voldoende drinkt. Niet alleen tijdens deze dagen, maar altijd. Water, thee, koffie... het telt allemaal mee, maar zo'n 1,5 liter per dag is over het algemeen het beste.

Klaar voor de herfst en winter

Natuurlijk is enkele dagen de zomer afschudden en je voorbereiden op de wintermaanden, niet voldoende. Je moet een gezonde levensstijl continueren en de natuur en gezonde voeding is het minste. Maar in die natuur ook je hoofd af en toe leeg en blijf lekker bewegen … ook de koude maanden.

Tot slot

Lekker fris de herfst en winter in doet net iets extra’s, daarnaast is het lekker ontspannen en is het onderdeel van je totale weerstand die je als mens nodig hebt om redelijk ongeschonden deze periode te doorstaan.
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsDuitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsMaandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag... Januari, februari, maart, april, mei... Zomer, herfst, winter en herfs…
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…

Ook zittende sporters riskeren gezondheidsproblemenIedereen weet het zoetjesaan: wie alle verplaatsingen met de auto maakt, achter zijn computer blijft zitten en zijn vrij…
Het zelfdeterminatiemodel; sleutel tot gedragsveranderingHet zelfdeterminatiemodel; sleutel tot gedragsveranderingDe zelfdeterminantietheorie werd in het jaar 2000 door Edward L. Deci en Richard M. Ryan in de gedragstheorie geïntroduc…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.