Op weg naar een betere gezondheid

Op weg naar een betere gezondheid Zit je niet lekker in je vel en zou je graag lichamelijk en geestelijk beter in je vel zitten, misschien zijn onderstaande tips dan iets voor jou. Trek iedere dag wat tijd uit voor jouw gezondheid en zorg dat je zowel lichamelijk als geestelijk weerbaar bent. Tien tips voor een betere gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, want dat gaat vaak hand in hand.

Beweging

Zorg iedere dag voor wat beweging in de buitenlucht. Veel buiten zijn verhoogd je weerstand en bewegen is goed voor de gezondheid. Ga dus iedere dag een half uurtje naar buiten om te wandelen, te fietsen of hard te lopen. Dit doet niet alleen wonderen voor je lichamelijke gezondheid, maar ook je geestelijke gezondheid zal hier baat bij hebben.

Eten

Eet gezond. Dat wil niet zeggen dat je allerlei ingewikkelde voedingspatronen moet aanhouden. Zorg voor veel groente en fruit, drink genoeg en dan bij voorkeur water en probeer verder de schijf van vijf aan te houden. Snoepen mag best, maar liefst een enkele keer en niet iedere dag. Probeer minimaal één keer in de week vis te eten.

Wees positief

Probeer zowel het leven als jezelf positief te zien. Houd een dagboek bij, waarin je iedere dag iets positiefs vermeldt. Een positieve quote, iets wat je hebt gedaan, iets waar je trots op bent, iets wat je hebt gezien of gehoord. Alles is goed, wanneer het maar positief is en soms is de eerste krokus die uit de grond komt, een kort gesprek met een onbekende of een complimentje over je nieuwe tas al genoeg. Iemand die positief is ingesteld, heeft meer energie.

Blijf leren

Kak niet in, maar houd je geest flexibel door geregeld iets nieuws te proberen. Denk niet dat je te oud bent, want je bent nooit te oud om te leren. Het is goed om aan iets nieuws te beginnen, of het nu muziek spelen, schilderles, ballet of een studie of cursus is. Geestelijk actief blijven vermindert de kans op geheugenstoornissen en dementie.

Wees lief voor jezelf

Koester vriendschappen en vermijdt mensen die de energie uit je zuigen. Laat andere mensen niet over jouw leven beslissen, alleen jij weet wat goed voor je is. Wanneer iets anders loopt dan je gehoopt had, is dit geen fout maar een leermoment. Welke beslissing je ook neemt, je zal er altijd wijzer uitkomen wanneer je van je beslissingen als leermomenten kan zien. Iedereen die iets onderneemt loopt de kans op mislukkingen, maar wil dat zeggen dat je het leven aan je voorbij moet laten gaan, omdat je een fout kan maken? Je zegt tegen een klein kind toch ook niet, dat hij maar niet moet gaan lopen omdat hij dan kan vallen?

Maak vrienden

Wees open en maak contact met mensen. Het zal je verbazen, hoe goed mensen hier op reageren. Je kan nooit genoeg vrienden hebben, zij dragen mee aan jouw levensgeluk. Ook in vriendschappen kan je je neus wel eens stoten, maar niet alle mensen zijn hetzelfde. Laat je leven niet leiden door sociale angst. Iedereen wordt wel eens afgewezen, iedereen maakt het wel eens mee dat een vriend hem laat vallen, maar sociale contacten zijn belangrijk en het risico waard.

Slaap voldoende

Te weinig slaap zorgt ervoor dat we prikkelbaar worden, fouten maken en vatbaarder zijn voor infecties. Zorg dus voor voldoende slaap. Hoeveel uur slaap dat is kan nog wel eens schelen, maar denk aan gemiddeld zeven uur tot acht per nacht voor volwassenen. En voor de slechte slapers onder ons, kijk even kritisch naar je dagbesteding. Geestelijk moe, maar lichamelijk niet is vaak de oorzaak. Misschien dat sporten, of na het eten nog een blokje om kunnen helpen om 's nachts beter te slapen. Andere redenen kunnen zijn:
  • te drukke activiteiten voor het slapen
  • stress of zorgen
  • lawaai zoals een snurkende partner
  • teveel koffie, thee of cola
  • te warme of te koude slaapkamer
  • andere externe factoren, lees verder Slaap en slapeloosheid

Stop met uitstel en rommelen

Dingen voor je uitschuiven levert stress op. Je denkt er meer aan, doordat je toch weet dat je het moet doen. Je kan in tijdnood komen, wat ook weer extra stress oplevert. Ook een rommelige omgeving doet meer kwaad dan goed. Door de rommel ben je meer tijd kwijt, want je bent voortdurend op zoek naar iets en rommel in je omgeving is ook nog eens slecht voor je concentratievermogen.

Kop op

Hoe je je ook voelt, sta iedere dag op, kleed je aan en begin aan de dag. Hoe depressief je ook bent, van niets doen en in je bed blijven liggen wordt je alleen maar depressiever. Wanneer je je zo ellendig voelt, heb je nergens geen zin meer in en is alles je te veel, maar wanneer je hier aan toegeeft blijf je je zo voelen. Het levert je niets op. Wanneer je toch maar opstaat en iets probeert te doen, voel je je vaak beter.

Het beste moet nog komen

Kijk niet voortdurend achterom, maar kijk vooruit naar de toekomst. Blijf plannen maken, ga reizen, spreek af met vrienden en onderneem geregeld wat nieuws. Zorg dat je flexibel van geest blijft en niet te snel vastroest. Zo blijf je geestelijk gezond en houd je plezier in je leven, ook op hoge leeftijd.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een rijk en gezond levenEen rijk en gezond levenSlechte gewoontes hebben we allemaal en het liefst zouden we hier vanaf willen komen, maar een mens is een gewoontedier.…
Eigenwaarde: waardeer jezelf!Eigenwaarde: waardeer jezelf!Het gevoel van eigenwaarde kan je leven maken of breken. Ben jij tevreden met jezelf? Hoe groot is jou eigenwaarde? Hoe…
Sportpsychologie en fitness: een goede combinatie!Sportpsychologie en fitness: een goede combinatie!Sportpsychologie en fitness lijkt een minder voor de hand liggende combinatie. Toch is sportpsychologie in fitness net z…

Ongemerkt meer bewegen; zo blljven drukke mensen fit & slankOngemerkt meer bewegen; zo blljven drukke mensen fit & slankDat een zittende leefstijl slecht is voor de gezondheid mag wel als bekend worden verondersteld. Veel en lang zitten is…
Positief denken: de voordelen van optimismePositief denken: de voordelen van optimismeEen positieve instelling maakt je gelukkiger. Maar daar houdt het niet mee op. Optimisten zijn succesvoller op de arbeid…
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.