Zes vragen over health & activity trackers
Health en activity trackers zijn aan een opmars bezig. Zo'n tracker is een armband of apparaatje rondom het middel dat bepaalde lichaamsfuncties meet. Voor een activity tracker is dat bijvoorbeeld het aantal stappen dat je vandaag hebt gezet, of het calorieverbruik. Bij een health tracker kan het gaan om je hartritme of de vraag of je slaappatroon gezond is. In de praktijk worden gezondheids- en bewegingstrackers tegenwoordig vaak gecombineerd. Bovendien is er een steeds grotere keuze in gespecialiseerde trackers: van diabetes-trackers die je glucosewaarden bijhouden tot anti-rooktrackers die je helpen stoppen met roken. Zoals vaak echter, loopt Amerika nog voorop in aanbod en mogelijkheden. Wat, hoe en waarom? Hier zes verhelderende vragen en antwoorden.
Q: Wat is een health of activity tracker?
A: er zijn health trackers, er zijn activity trackers en er zijn combinaties. Een health tracker is een armband of apparaatje voor om je middel dat bepaalde lichaamsfuncties meet. Een voorbeeld is hartritme, maar denk ook aan je slaappatroon en de kwaliteit van je nachtrust: is het een rustige of onrustige slaap? Een activity tracker houdt de waarden bij je lichaamsactiviteit bij, zoals het aantal genomen stappen.
Q: wat kan zo'n tracker allemaal?
A: steeds meer. Onder de health trackers is er een heel scala aan nieuwe gespecialiseerde functies bedacht, zoals een gewichtsmanagement-tracker, een antirooktracker, of een diabetes-tracker die helpt de aandoening te managen via bijvoorbeeld het bijhouden van glucosewaarden. Een activity tracker helpt je vooral om bij activiteiten na te gaan wat de activiteit met je doet: dus bijvoorbeeld hoeveel je calorieverbruik is bij het lopen, hoe hoog je snelheid is, maar ook hoe de hartslag is. Zo'n apparaat wordt vaak gezien als een fitness-hulpje, maar kan net zo goed helpen kijken welke invloed je dagelijkse activiteiten hebben op je hartritme of calorieverbruik. De praktijk anno nu is dat health trackers en activity trackers steeds vaker worden gecombineerd. Verwarrend genoeg, wordt zoiets dan nog steeds vaak een activity tracker genoemd. Al met al, zijn trackers een belangrijk onderdeel van zogenaamde e-health, dus gezondheidsoplossingen via de computer.
Q: hoe werkt dat in de praktijk?
Stel, je wordt 's ochtends wakker en stapt uit bed. De tracker kan dan meteen beginnen al je activiteiten bij te houden. Hoe veel stappen neem je op een dag, en benadert dat al het aantal stappen dat genoeg is om je dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging te krijgen? Je ontbijt, luncht en dineert. Dan valt bij te houden, hoe het met je calorieverbruik zit. Handig, want je kunt zo zowel vooraf doelen stellen voor dieet of beweging, als onderweg je activiteiten of calorieverbruik bijstellen als je je doel niet dreigt te halen. Aan het eind van de dag ga je naar bed, en terwijl je ligt te slapen, bekijkt je tracker hoe de kwaliteit van je slaap is: lig je er lekker rustig bij of wordt je slaap door onrust verstoord? Vaak schatten we dit zelf niet zo goed in als we denken, bijvoorbeeld door aan te nemen dat we erg slecht hebben geslapen terwijl we in realiteit een best redelijke nachtrust hebben gehad. De tracker biedt dan uitkomst. Vervolgens word je 's ochtends weer wakker en stapt uit bed. De tracker... enzovoorts.
Q: is een tracker duur?
A: Dat valt best mee. Met een euro of honderd heb je een prima functionerend én ook heel kek uitziend polsapparaatje, bijvoorbeeld de Polar Loop. Deze heeft niet alleen de gebruikelijke functies voor de onderdelen gezondheid en activiteit, maar geeft ook tips voor het halen van de doelen die je jezelf voor die dag hebt gesteld. Er zit een hartslagsensor op, die via het LED display je hartslag aangeeft. Handig is ook dat deze tracker waterproof is, fijn voor een tropische bui bij het hardlopen maar ook bij het zwemmen. Wil je het goedkoper hebben, dan kan het ook voor pakweg de helft - maar dan mis je design en handige functies zoals voor slaapanalyse, of draag- en gebruiksgemak via band of display.
Q: ik dacht dat een tracker een app was?
A: Er zijn ook apps die e-health functies aanbieden, zoals antirook-apps, maar deze werken via de smartphone. Een tracker werkt wel sowieso in combinatie met een app voor op de smartphone, dus daar ontstaat weleens verwarring. Zo'n app kun je downloaden via Google Play of de App Store van Apple. Via de app, kun je de gegevens die de tracker heeft opgeslagen bekijken en een analyse uitvoeren. Overigens is de app voor je tracker niet zomaar met alle types computer of smartphone te combineren. Het 'Android of iOS verhaal' is hier hetzelfde als voor alle computers en 'computer-achtige' toepassingen. Fabrikanten van trackers hebben wel vaak de gegevens online staan over de vraag welke apparatuur en software met elkaar overweg kan.. of niet.
Q: Is een tracker ook een soort coach?
A: Jazeker, en wel via het beloning-of-straf-principe. Een tracker kan allerlei meldingen geven. Je kunt via een melding bij de les worden geroepen als je te lang hebt stilgezeten, of, de beloningsvariant, je kunt punten krijgen als je je doelen voor die dag hebt gehaald. Er zijn meldingen die binnenkomen via de smartphone, maar er zijn ook trackers waarop de melding rechtstreeks komt. Tot slot zijn specifieke health trackers vaak te gebruiken als sportcoach, die je aanmoedigt of juist vermanende berichten afgeeft.
Leuke weetjes over de tracker
- De 'oervader' van de tracker is die goede oude hartslagmeter.
- Ook trackers gaan met de mode mee, en de band kan steeds vaker verwisseld worden. Extra banden zijn er in leuke kleuren als strak zwart, fel rood, fris blauw of zoet roze.
- Samsung kwam onlangs met een 'kruising' tussen een smartwatch en een activity tracker
- De naam tracker moet niet verward worden met de gelijknamige beleggings-investering