Verdiepingsslag in yoga

Verdiepingsslag in yoga Yoga is enorm populair, tot zover niets nieuws. Dat yoga je ook of misschien wel met name dichter bij jezelf brengt, is bij veel mensen wel bekend, maar niet wat het je allemaal op kan leveren. Menigeen die aan yoga doet voelt zich gewoon goed en dat is perfect. Maar indirect doet yoga meer. Hoewel het voor een bepaalde groep mensen eerst wetenschappelijk aangetoond zal moeten worden, de praktijk wijst uit dat ook het indirect aspect van yoga, de verdiepingsslag, absoluut aanwezig is.

Yoga als basis

Dat bewegen, sporten, belangrijk voor de mens is, is een bekend gegeven. Zelfs de overheid probeert de mens massaal aan het bewegen te krijgen, al was het maar omdat obesitas oprukt. Hoe dan ook, dat bewegen bij de mens hoort is uiteindelijk ook van levensbelang.
Yoga is eeuwenoud, maar eigenlijk in de 2e helft van de vorige eeuw pas populair in het westen geworden. Dan hoort het ook bij de westerse cultuur om er een draai aan te geven, zodat het “passend” wordt voor onze leefwijze. Al deze yogavormen zijn prima en worden vooral ook commercieel geëxploiteerd.

De meerwaarde van yoga

Wat gelukkig steeds meer mensen ervaren én uitdragen, is het gegeven wat de meerwaarde is van yoga. Yoga is een levensstijl en voert veel verder dan “slechts” bewegen. De ademhalingstechniek die zo benadrukt wordt tijdens de yogaoefeningen, werkt – als je serieus met yoga bezig bent – door tijdens je normale bezigheden. Je meer grondige ademhaling (dieper en rustiger) is iets wat enig moment vanzelf gaat (als je het maar lang genoeg doet). Als je ademhaling rustiger wordt, komt je lichaam ook in een rustiger vaarwater.

De rust die je creëert is een goede tegenhanger van het drukke westerse bestaan. Een bestaan waar van alles moet en bij voorkeur wel nu. Gelukkig zien mensen de idiotie er ook van in en zoeken, naast het hoofd boven water houden, ook de verdiepingsslag. Omdat de wijsheid uit het oosten komt, althans dat wordt/werd nogal eens gezegd, is men hier aan de slag gegaan met oosterse wijze van balans in het leven. Yoga is daar mogelijk de bekendste van.
Iedereen die yoga een serieuze kans geeft, ervaart wat het doet. Waarbij gezegd moet worden dat het aan te raden is, om in de beginfase in ieder geval lessen te volgen (welke vorm van yoga je ook kiest), want het begin is absoluut belangrijk. De rust die in je moet komen, je ademhaling en hoe je je lichaam in gereedheid brengt voor wat er komen gaat.

"You cannot always control what goes on outside. But you can always control what goes on inside."

Oefening

Wat je ook als ongeoefende yoga beoefenaar kunt doen, is de stilte opzoeken. De stilte in jezelf en is eigenlijk een soort combinatie van yoga en mediteren. Door de stilte op te zoeken, stimuleer je je zintuigen, verbeter je je concentratievermogen en kan je scherp zijn.

Een kwartier even in de vertraging

Reserveer 10 tot 15 minuten voor jezelf, maar dan ook echt voor jezelf. Want je moet dit proces gedurende die periode doorlopen en dat moet je geconcentreerd doen. Dat wil dus ook zeggen dat enige vorm van afleiding niet wenselijk is.

Het uitgangspunt is dat je alles doet wat je normaal doet, maar dan pakweg de helft langzamer. Dat klinkt mogelijk vreemd, maar begin met enkele diepe ademhalingen. Diep vanuit je onderbuik en maak je lichaam groter, zuig je longen vol lucht en laat je middenrif afplatten zodat je buik opbolt. Doe dit gedurende minimaal een minuut en probeer tegelijkertijd je hoofd zo leeg als mogelijk te maken.
Pak daarna je dagelijkse werkzaamheden op, blijf goed en vooral rustig ademhalen, en zorg dat die vertraging in al je werkzaamheden komt. Lopen, praten, kijken, ruiken, zien … in alles … en dus ook je denkproces. Wat nog wel eens een moeilijke zou kunnen worden.
Laat alles goed op je inwerken en ervaar hoe dit voelt.

De praktijk wijst uit dat je op een gegeven moment het even net allemaal iets scherper waar gaat nemen en je meer rust in je lijf krijgt. Doe deze oefening zo vaak als je wilt, maar wil je er een beetje “handigheid” in krijgen, herhaal het dat iedere dag op een ander tijdstip. Omdat je zelf op verschillende tijdstippen ook anders bent, is het goed dit te ervaren als je er de slow motion in gooit.

Conclusie

Behalve voor jezelf heeft dit proces, als je het kunt integreren in de persoon die je bent, ook nog als voordeel dat je meer open staat voor de ander. Alsof je meer ruimte creëert voor die ander, wat in feite natuurlijk ook is. Dit levert aandacht, vriendelijkheid en meer gevoel op, wat weer tot een betere verstandhouding kan leiden … en daar kan toch niemand op tegen zijn.
© 2014 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…

Zes vragen over health & activity trackersZes vragen over health & activity trackersHealth en activity trackers zijn aan een opmars bezig. Zo'n tracker is een armband of apparaatje rondom het middel dat b…
Waarom je vaker citroen moet etenWaarom je vaker citroen moet etenCitroen is een vrucht die veel positieve eigenschappen kent. Het is daarom ook raadzaam om regelmatig citroen aan je eet…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.