Zwemmen in de winter

Zwemmen in de winter Natuurlijk kan je in de winter het overdekte zwembad opzoeken, hoe moeilijk zou je ook doen? Maar toch heeft het buitenzwemmen in de winter meer voordelen dan alleen je conditie op niveau houden. Het koude water heeft effect op zowel lichaam als geest. Misschien is het zinvol het buitenzwemmen eens bewust op te zoeken en te ervaren wat het voor je doet. Er zijn in Nederland verschillende plaatsen waar je onder begeleiding in de koude wintermaanden het ijskoude zwembad op te zoeken.

Historie

In Nederland is er geen historie als het gaat om ijszwemmen, maar in Scandinavië en Rusland des te meer en Hippocrates was de eerste die aangaf dat ijskoud water goed is voor de gezondheid. Maar ook de Romeinse keizers (bijv. Augustus) maakte er al gebruik van en de legerarts in het leger van Napoleon lieten gewonde soldaten ook in ijswater baden om ze sneller gezond te krijgen. De Duitser Priessnitz is de grondlegger van de moderne hydrotherapie. Tijdgenoot Kneipp maakte er overigens voor zichzelf gebruik van door zich te genezen van tuberculose. Zijn baden zijn wereldberoemd geworden.
In Nederland is men er nooit erg actief mee geweest, maar het is grootschalig in het nieuws gekomen door toedoen van “The Iceman” (die inmiddels door het Radboud onderzocht is). Door Wim Hof, wat zijn echte naam is, is de Nederlander ook nieuwsgierig geworden naar het ijszwemmen.

We gaan er in eerste instantie nog vanuit dat je getraind moet zijn om dit te kunnen doen, maar niets is minder waar. Je hebt helemaal niet veel training nodig om ook in ijskoud water te kunnen vertoeven. Je hoeft het namelijk ook maar kort te doen om al effect te hebben op je lichaam. Het geeft al snel een behoorlijke boost.

Wat doet ijskoud water voor je?

Wat ijskoud water (bij voorkeur 4 graden of minder) met je doet is dat het vooral enorm vitaliserend werkt en een geneeskrachtige werking op het lichaam heeft. Je moet 2x per week gedurende 1 minuut in het ijswater vertoeven en dit vanuit een normaal “opgewarmde” positie, maar je kunt ook eerst een stukje hardlopen als je dit als prettig ervaart. Dit alles is al voldoende voor het beoogde effect.

Hoe werkt het lichamelijk?

Doordat je in het erg koude water stapt gaat je interne temperatuur voor een moment naar een hoogte zoals je die hebt als je koorts hebt. Mogelijke ziektekiemen verbranden als het ware. Bovendien krijgen je organen meer bloed.
Ons lichaam is niet meer alert en ons immuunsysteem bevindt zich in een soort slaaptoestand. Dit heeft weer alles te maken met de comfortzone waarbinnen we leven. Ons lichaam wordt feitelijk weinig, te weinig, uitgedaagd. Denk maar eens aan ons lichaam wat zelden nog echte kou moet trotseren. In de winter gaat immers de kachel omhoog, we trekken warme kleren aan en in de auto gaat de verwarming als eerste op vol.

Je immuunsysteem te laten schrikken en daarmee te stimuleren, kan je door er iedere ochtend gedurende ca. 2 minuten ritmisch op te kloppen … maar ook door het te laten schrikken met ijskoud water. Je lichaam is plots alert en je temperatuur stijgt … met alle positieve gevolgen van dien.

Hoe werkt het geestelijk?

Geestelijk heeft het ook effect op je, want iedere keer als je weer dat ijskoude water instapt, overwin je iets op jezelf. Verder maak je onder meer het hormoon cortisol aan, want het is een vorm van stress wat je lichaam ervaart. Het gevolg is dat je de stress in het dagelijks leven beter aankunt en je er dus minder last van zult hebben.

Let op je gezondheid

Er is een beperkt aantal aandoeningen waar zwemmen in ijswater mogelijk mee in conflict kan komen. Het is belangrijk dat wanneer je problemen hebt met het hart, de nieren of de schildklier je eerst contact opneemt met je huisarts. Niet gezegd dat je er niet mee aan de slag kunt, maar laat het hem/haar in deze bepalen.

Tot slot

Er is inmiddels wel aangetoond dat ijszwemmen/-baden absoluut van toegevoegde waarde is voor het lichaam en de geest. Steeds meer traditionele kuuroorden en wellnessresorts, maken gebruik van de mogelijkheid om het lichaam op te warmen en vervolgens een ijsbad klaar te hebben staan. Weer eens wat anders dan alleen de sauna!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op welke leeftijd kunnen kinderen het best leren zwemmen?Op welke leeftijd kunnen kinderen het best leren zwemmen?Net zoals voor een rijbewijs zijn er ook spoedcursussen om kinderen heel snel en op heel jonge leeftijd te laten zwemmen…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…
Tips om fit de winter door te komenWind, kou, regen, hagel, sneeuw. Het weer kan ons immuunsysteem behoorlijk van slag brengen. Houdt u aan de volgende tip…
Zwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud isZwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud isElke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de he…

5 fouten die zorgen dat je niet afvaltOm af te vallen moet je simpelweg wat minder eten en/of wat meer bewegen. Maar wat moet je dan minder eten, en wat blijf…
Genieten is gratisGenieten is gratisWe zijn allemaal geboren met het vermogen tot genieten. Genieten heeft vele goede uitwerkingen. Je ontspant, je stemming…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • H. Versluis - fysiotherapeut
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.