Zwemmen in de winter

Historie
In Nederland is er geen historie als het gaat om ijszwemmen, maar in Scandinavië en Rusland des te meer en Hippocrates was de eerste die aangaf dat ijskoud water goed is voor de gezondheid. Maar ook de Romeinse keizers (bijv. Augustus) maakte er al gebruik van en de legerarts in het leger van Napoleon lieten gewonde soldaten ook in ijswater baden om ze sneller gezond te krijgen. De Duitser Priessnitz is de grondlegger van de moderne hydrotherapie. Tijdgenoot Kneipp maakte er overigens voor zichzelf gebruik van door zich te genezen van tuberculose. Zijn baden zijn wereldberoemd geworden.In Nederland is men er nooit erg actief mee geweest, maar het is grootschalig in het nieuws gekomen door toedoen van “The Iceman” (die inmiddels door het Radboud onderzocht is). Door Wim Hof, wat zijn echte naam is, is de Nederlander ook nieuwsgierig geworden naar het ijszwemmen.
We gaan er in eerste instantie nog vanuit dat je getraind moet zijn om dit te kunnen doen, maar niets is minder waar. Je hebt helemaal niet veel training nodig om ook in ijskoud water te kunnen vertoeven. Je hoeft het namelijk ook maar kort te doen om al effect te hebben op je lichaam. Het geeft al snel een behoorlijke boost.
Wat doet ijskoud water voor je?
Wat ijskoud water (bij voorkeur 4 graden of minder) met je doet is dat het vooral enorm vitaliserend werkt en een geneeskrachtige werking op het lichaam heeft. Je moet 2x per week gedurende 1 minuut in het ijswater vertoeven en dit vanuit een normaal “opgewarmde” positie, maar je kunt ook eerst een stukje hardlopen als je dit als prettig ervaart. Dit alles is al voldoende voor het beoogde effect.Hoe werkt het lichamelijk?
Doordat je in het erg koude water stapt gaat je interne temperatuur voor een moment naar een hoogte zoals je die hebt als je koorts hebt. Mogelijke ziektekiemen verbranden als het ware. Bovendien krijgen je organen meer bloed.
Ons lichaam is niet meer alert en ons immuunsysteem bevindt zich in een soort slaaptoestand. Dit heeft weer alles te maken met de comfortzone waarbinnen we leven. Ons lichaam wordt feitelijk weinig, te weinig, uitgedaagd. Denk maar eens aan ons lichaam wat zelden nog echte kou moet trotseren. In de winter gaat immers de kachel omhoog, we trekken warme kleren aan en in de auto gaat de verwarming als eerste op vol.
Je immuunsysteem te laten schrikken en daarmee te stimuleren, kan je door er iedere ochtend gedurende ca. 2 minuten ritmisch op te kloppen … maar ook door het te laten schrikken met ijskoud water. Je lichaam is plots alert en je temperatuur stijgt … met alle positieve gevolgen van dien.
Hoe werkt het geestelijk?
Geestelijk heeft het ook effect op je, want iedere keer als je weer dat ijskoude water instapt, overwin je iets op jezelf. Verder maak je onder meer het hormoon cortisol aan, want het is een vorm van stress wat je lichaam ervaart. Het gevolg is dat je de stress in het dagelijks leven beter aankunt en je er dus minder last van zult hebben.