Genieten is gratis

Genieten is gratis We zijn allemaal geboren met het vermogen tot genieten. Genieten heeft vele goede uitwerkingen. Je ontspant, je stemming komt tot rust, je komt in balans, je komt dichter bij jezelf. Genieten kan echter ook door surrogaatmiddelen worden opgeroepen, verslaving kan dan optreden. Je bent afhankelijk van snoep, sigaretten, alcohol, chocola, drugs, sex. Dan gaat er iets mis. Zolang je kunt genieten van de kleine dingen in het leven zit je op het goede spoor. De zon zal altijd weer op gaan, je dekbed biedt je heerlijke warmte en bescherming. Even niks doen leidt tot een gevoel van tevredenheid. Genieten is gratis. Het enige wat je ervoor nodig hebt is er ruimte aan geven en het besef. Pas als men door ziekte of andere grote problemen beseft hoe gelukkig je bent met gezondheid en een warm huis en een warme relatie enz., worden de misschien kleine momenten van genieten gewaardeerd. Genieten is een vorm van intelligentie. Kijk naar je kat, die weet er alles van.

Genieten is gratis

Genieten kost niets. Je hoeft je er alleen maar voor open te stellen. Als de zon schijnt kan dit aanleiding zijn om met gesloten ogen je over te geven aan het moment. Het is zelfs als een meditatie, als je het zo zou willen noemen. Dit soort korte kleine momenten kun je op allerlei manieren inpassen in je dagelijkse bestaan. Genieten van het eten, genieten van muziek en even niets anders doen dan dat.

Aan het genieten ruimte geven

Genieten hoef je niet te leren, maar je kunt het wel verder ontwikkelen. Hoe doe je dat? De momenten dat je geniet er helemaal laten zijn. Merk ze op. Het genietvermogen zou je als een zintuig kunnen beschouwen. Neem niet alles als vanzelfsprekend. Neem vooral de tijd. Waardeer. Laat je rust het winnen boven je onrust.

Vijanden van het genieten

Geen tijd denken te hebben is een grote vijand in je bestaan. Onrust, stress, ongeduld, ontevredenheid, ze blokkeren allemaal het eenvoudige vermogen om van het leven te genieten.

Genieten is gezond

Als je geniet ontspan je. Als je je ontspant dan ontstress je. Onder stress gaat je weerstand omlaag. Als je werkelijk in alle rust geniet en ontspant, blijft je weerstand op peil.

Leven is een kunst

Klinkt misschien raar, maar bij nader inzien toch ook weer niet. Leven doen we sowieso, dus dan kun je het maar beter zo aangenaam mogelijk maken voor jezelf. Het zegt heel wat dat de dingen die we moeten doen om in leven te blijven, ook bronnen zijn van genot. Eten en drinken om te beginnen, en zonder sex was de menselijke soort al uitgestorven. Daar moet wel een zekere wijsheid of intelligentie achter zitten. Je kunt ook overdrijven. Teveel eten of drinken bijvoorbeeld, of alleen nog maar op de bank hangen, is het einde van de genieting. De kunst blijft de juiste maat te vinden in alles wat je doet. Dit is weer een van de diepste wijsheden in het bestaan.

Genieten moet!

Schrijf het maar in je woordenboek of agenda. Hoe meer je dagelijks ruimte schept om te genieten, hoe meer je vermogen ertoe zich uitbreidt. Kom nu niet aan met: geen tijd, geen rust ervoor. Wat kost het je om als je eet, er aandacht aan te geven en ervan te genieten? Zo maak je het begin. Niks moet hoor, het gaat om genieten, we willen het leuk houden. Dan kun je het genieten dus ook uitbreiden naar het voorbereiden van je maaltijd en het kopen van lekkere ingrediënten. Het helpt als je ondertussen beseft hoe gelukkig je bent dat dit allemaal voor jou binnen handbereik is, dat andere deel van de wereldbevolking heeft dat geluk niet. Je hoeft je daar niet schuldig over te voelen, want dat helpt niet. Maar eigenlijk is genieten dan toch wel het minste dat je kunt doen. Geef je leven en haar positieve kanten ook de waardering ervoor. Why not?

Onbevredigd blijven terwijl je dacht dat je ging genieten

Veel genot is niet bevredigend, het laat je met een leegte achter, of met een kater. Het genot moet iets maskeren, het is pseudo genot. Er is iets dat je niet wil voelen en het hulpmiddel: koffie, eten, drugs, alcohol, sex, chocola, voldoet slechts zeer korte tijd. Het is altijd nodig in deze ernstige en minder ernstige gevallen van een zekere verslaving of afhankelijkheid, om het tegendeel, het werkelijk genieten aandacht te geven. Zodat er werkelijke bevrediging kan plaatsvinden. Ook het kijken naar wat je probeert niet te voelen is onvermijdelijk als je niet wil blijven hangen in ongewenste gevoelens en gedrag.

Genieten en het aanwezig zijn in het nu

Je kunt niet op een ander moment genieten dan in het nu. Zonder aanwezig te zijn bij je ervaring is echt genieten niet mogelijk. Eckhart Tolle heeft in zijn boek: "De kracht van het nu." de ervaring van het zijn in het nu begrijpelijk geschreven. Het komt erop neer dat je je lichaam voelt, liefst in zijn totaliteit van top tot teen en dat je je dan de vraag stelt: Is dit lichaam levend? Zeer waarschijnlijk antwoordt je lichaam met een tinteling. Je voelt het bruisen en stromen, aanvankelijk is de gewaarwording subtiel en slechts licht waarneembaar en misschien alleen maar in je hoofd of handen bijvoorbeeld. Maar naarmate je langer of vaker je aandacht hierop richt, is de ervaring onmiskenbaar aanwezig. Je moet even weten waar je je aandacht op moet richten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Egyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstEgyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstDe Egyptische kunst en de kunst van de Middeleeuwen zijn beide dienend. Ze staan in het teken van het heilige, het godde…
Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Afkicken - Hoe kom ik van mijn verslaving af?Verslaafd raken is één ding maar afkicken is vele malen lastiger. Als verslaafde kan je veel negatieve invloed hebben op…
Belastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalenBelastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalenHoeveel belasting en btw betaalt u over kunst en antiek in 2022 en 2023? Kunst en antiek kunnen een vermogen waard zijn,…

Zwemmen in de winterZwemmen in de winterNatuurlijk kan je in de winter het overdekte zwembad opzoeken, hoe moeilijk zou je ook doen? Maar toch heeft het buitenz…
De voor- en nadelen van online shoppenDe voor- en nadelen van online shoppenHet is in deze tijd niet meer weg te denken en we doen het steeds vaker: online shoppen. De webwinkels schieten de grond…
Bronnen en referenties
  • De kracht van het nu. Eckhart Tolle
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.