Ontstressen op blote voeten

Ontstressen op blote voeten Op blote voeten lopen is een prima remedie tegen stress, je ontlaadt overtollige energie en doet nieuwe krachten op. Ook je voeten willen weleens vakantie. Geef ze de vrijheid en maak van de gelegenheid gebruik om ze eens te masseren. Aan het eind van de dag doet een voetmassage wonderen. Ontdek je voeten.

Je voeten, je steun en toeverlaat

Elke stap die je zet staan je voeten klaar om je te dienen. Je hele gewicht steunt op je voeten, die bestaan uit een heleboel botjes, spiertjes, pezen en zenuwuiteinden. De bloedsomloop vormt een druk verkeerspunt in je voeten. Je voeten zijn niet groot, maar ze zijn perfect geschikt om hun taak te volbrengen. Als je er goed over nadenkt is het verwonderlijk dat het mogelijk is dat zo'n klein lichaamsdeel in staat is om zoveel gewicht met gemak te dragen.

Je voeten willen vakantie

Ook je voeten willen ruimte en nieuwe energie opdoen. Ook je tenen willen vrijheid en eens wat anders. Neem regelmatig de gelegenheid waar om als het maar even kan je voeten neer te zetten naast je schoenen. Dat voelt als een bevrijding. Altijd in het keurslijf van schoenen, altijd van dienst zijn op de manier die in onze samenleving gewenst is, mooie bedekking verdragen die niet comfortabel is, daarvan willen jouw voeten wel eens bevrijd van zijn. Mogen ze ook even de ruimte? De saaiheid van het altijd gevangen zitten in schoenen en van het lopen op oninteressante vlakken, daagt ze niet uit. Geef ze de prikkeling van onverwachte ondergrond. Geef ze het avontuur, zodat je tenen omkrullen van genot.

De bloedsomloop van de voeten

De bloedsomloop van de voeten wordt in schoenen afgeklemd. Juist het gebied van de voeten is een gebied waar stagnatie ontstaan kan. Het bloed moet helemaal tot in de tenen gepompt worden en dan moet het weer helemaal terug. Het stimuleren van die omloop is van belang voor je hele fysieke organisme. Al wat we aan voetvriendelijke acties doen, heeft te maken met het stimuleren van de bloedsomloop. Stroomt het in je voeten goed door, dan voel je je over de hele linie beter.

Ontstressen via je voeten

Hoe heerlijk voelt het als eindelijk je schoenen uit mogen. Je laat je hond uit, maar laat je ook je voeten uit? Doe jezelf een plezier en neem de kans als hij er is. Zogauw je schoenen uitgaan begint het ontladen en ontstressen. Het contact van je voetzolen met de grond, roept dit op. In de natuur is de ontlading het sterkst. Moeder aarde neemt jouw overtollige energie graag op. Maar ook in huis kun je je voeten een prettige gewaarwording geven. Een wollen perzisch kleedje voelt warm en geeft een lichte prikkeling. Een ouderwetse kokosmat, of gewoon een deurmat geeft een sterke prikkeling. Koop een lief lamsvelletje waar je je poezelige voetjes over kan laten lopen. Of koop gewoon ergens zo'n speciale mat die voor voeten ontwikkeld is en de voetzolen stimuleert. Er zijn allerlei instrumentjes in de handel, zoals houten voetrollen, waarmee je over je voetzolen rolt. Dit zijn de noodoplossingen voor de winter, het echte werk kan in de zomer buiten.

Dauwtrappen, een feest voor voeten en het hele organisme

Het is een oude sport. Lopen door het gras dat 'smorgens vroeg nog nat is van de dauw. De vroege vogels van weleer wisten het nog. Dauwtrappen is gezond. Je voelt je jonger als je met je blote voeten door het bedauwde gras loopt. Je wórdt op dat moment ook jonger, je wordt levendiger. Je voeten worden helemaal schoon en je voelt je heerlijk fris. Via je voeten neem je de ochtend zèlf in je op. Juist in de ochtend zijn er zoveel vitale krachten werkzaam. Benut ze!

Je voeten als zintuig

Ooit las ik het verhaal van een Mexicaanse vrouw die tot haar achttiende nooit op schoenen gelopen had. Toen ze schoenen aan haar voeten kreeg voelde dat voor haar alsof ze gehandicapt werd, zoals wanneer je een blinddoek voor je ogen doet. Via haar voeten ontving ze allerlei informatie over haar omgeving. Onze voeten hebben dit vermogen nooit ontwikkeld, maar wie weet, is er iets van dat vermogen ook voor ons te ontdekken.

Contact met moeder aarde

Er is geen concreter contact met de natuur te bedenken dan dat van onze blote voeten staand op moeder aarde. Voel hoe heerlijk je voeten passen op die ondergrond van bosgrond, zeezand, koel gras, een warme rots. Voel hoe er een uitwisseling ontstaat tussen jou en moeder aarde. Je bent deel van dit grote natuurlijke geheel. Ook jij bent kind van de natuur. Door met je blote voeten dit contact te maken kun je voelen dat er iets verandert. Je voelt hoe je ontlaadt, daar begint het mee. En dan deelt heel langzaam of heel direct, de grond waar je nu direct contact mee maakt, haar werkelijkheid aan je mee. Voel het verschil tussen zandgrond of klei. Een koel bospad of warme heidegrond. Een warme rots of het asfaltfietspad. Wat kies je? Voel hoe de ene plek niet de andere is. Voel de uitstraling van waar je bent. Word je weer bewust van de verschillen in ervaring.

Een voetenbad voor je vuile voeten

Als je voeten vuil zijn geworden geef je ze 's avonds een voetenbad. Dat is iets heel anders dan je voeten wassen onder de douche, dan krijgen je voeten nog geen rust. Je hoeft maar één keer een voetenbad genomen te hebben om te weten hoe heerlijk dat is. Misschien ga je het dan vaker doen. Als je elke avond je voeten een voetenbad geeft, zul je merken dat je je over de hele linie beter gaat voelen. Via de voeten voer je vele afvalstoffen af. Na een voetenbad kun je dat ook wel voelen. Het hele gebied van je voeten is schoon en ontstresst.

Masseer je voeten in een voetmassage

Als je schoenen dan toch uit zijn en je voeten inmiddels misschien weer helemaal schoon, kun je ze nog wat meer aandacht geven. Het gebied van voeten en enkels kan gemasseerd worden, je kunt het natuurlijk ook làten doen.

Pak een van je voeten in je handen en voel, voel zowel met je handen als met je voeten. Grote kans dat je nu al een diepe zucht van ontspanning slaakt. Wrijf gewoon eens lekker met je handen over het hele gebied van voeten en enkels. Ook de enkels zijn belangrijk. Je merkt misschien dat je handen als vanzelf naar bepaalde gebieden gaan. Laat je handen doen wat ze willen doen. Ontdek wat zich aandient. Luisteren naar je lichaam is op dit moment luisteren naar de behoeften van je voeten en enkels. Kijk wat je zelf kunt bedenken aan aanpak van je voeten.

Je kunt je hele voet nemen en de tenen naar je toe trekken en dan de andere kant op buigen. Je kunt de onderkant van je voet en de bovenkant in tegenovergestelde richting van elkaar draaien. Met de duimen kun je over het hele gebied van de voetzool gaan en overal drukken. Je zult merken dat sommige delen gevoelig zijn. Oefen de druk uit die goed voor je voelt. We zijn geen expert en we willen niks forceren.

Je kunt ook licht en snel kloppen met je vingers over het hele gebied. De tenen kunnen een voor een vastgepakt worden, eraan trekken, ermee draaien de ene en de andere kant op. Je kunt ze spreiden ten opzichte van elkaar. Al doende vind je allerlei manieren om de boel in beweging te krijgen.

Neem je onderbeen boven de enkel vast en schud licht met je voet. Met je hand kun je de voet ten opzichte van de enkel draaien, de ene kant op en de andere kant.

Dit zijn suggesties en voorbeelden. Welke volgorde van aanpak je het prettigst vindt is aan jou. Aan het einde kun je de voeten afstrijken en je daarbij voorstellen dat je alle overtollige energie wegneemt. Dan sla je je handen uit naar de grond, zodat er geen energie aan je handen blijft hangen.

De reflexzones van de voeten

Op het hele gebied van voeten en enkels liggen reflexzones die corresponderen met de rest van je lichaam. Op je voetzolen ligt de plattegrond van je lichaam a.h.w. afgebeeld. Er zijn boeken over voetreflexologie waarin je die kaartjes kunt vinden. De zones volgen heel logisch de ligging zoals hij in je lichaam is. Langs de binnenrand van je voeten ligt de ruggengraat, langs de buitenrand je heupen en armen. De grote teen correspondeert met je hoofd en het gebied onder de binnenste tenen correspondeert met de ogen en onder de buitenste tenen met je oren. Daaronder komen de longen en daaronder het hart en de andere organen, in de onderste helft onder de hakken ligt het gebied van de darmen, enz. Een bezoek aan een voetreflexoloog kan onverwachte resultaten opleveren voor uiteenlopende kwalen.

Jouw persoonlijke zorg voor je voeten, de basis van je bestaan

Het effect van de zorg voor je voeten valt niet te onderschatten. Maak nu een begin met je voeten te geven wat ze nodig hebben. Voor de een past massage beter, de ander houdt van het lopen op blote voeten, een volgende ziet wel wat in regelmatige voetenbaden. Zoals in alles kijk jij wat voor jou het eerst haalbare is, datgene wat het makkelijkste lijkt om mee te beginnen. Ook het voelen van je voeten, zo door de dag heen, heeft al effect, zelfs dat kan al maken dat de sensoren in je voeten wakker worden. Veel succes met het gezond maken en verstevigen van jouw basis.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koude voeten voorkomenKoude voeten voorkomenKoude voeten, de een heeft er meer last van dan de ander. Als je voeten koud zijn krijg je ze vaak maar langzaam weer wa…
Zweetvoeten behandelen?Zweetvoeten behandelen?We weten allemaal dat zweetvoeten hebben niet gevaarlijk is, maar lastig is het wel. Letten op de sokken en schoenen aan…
Last van overmatig zwetenLast van overmatig zwetenVoor mensen die last hebben van overmatig zweten, is dit erg vervelend en schamen zich hier soms voor. Soms komt er met…
Handen en voeten verzorgenHanden en voeten verzorgenJe handen en voeten worden elke dag intensief gebruikt. Daarom verdienen zeker je handen en voeten een extra verwenbeurt…

Natuurlijke middelen bij epilepsieDe hersenen bestaan uit miljarden cellen die met elkaar communiceren door middel van kleine elektrische stroompjes. Wann…
Wildemanskruid, een licht giftige anemoonWildemanskruid, een licht giftige anemoonWildemanskruid is een anemoonsoort met licht giftige eigenschappen en bevat beslist geen eetbare delen. Sommige mensen k…
Reactie

Coen, 20-11-2016
Voelt erg lekker op blote voeten lopen, door nat gras heerlijk, je gebruikt intensief spieren in je voeten, gr. coen. Reactie infoteur, 31-12-2016
Hoi Coen. Ja, je hele organisme wordt aangesproken, het vitaliseert. groetjes Sofia.

Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.