Zweetvoeten behandelen?

Zweetvoeten behandelen? We weten allemaal dat zweetvoeten hebben niet gevaarlijk is, maar lastig is het wel. Letten op de sokken en schoenen aan je voeten, extra wassen en niet onbelangrijk, de vieze lucht voor jezelf en je omgeving.

De zweetvoet!

Je hebt eccriene en apocriene zweetklieren. Eccriene is terug te vinden op het hele lichaam en reguleert de lichaamstemperatuur Apocriene zweetklieren vind je op specifieke plaatsen terug zoals de oksels en dus de voeten. Vers zweet is geurloos, maar er kan bij bovenmatig zweten een vervelende geur ontstaan.

Veel of weinig last?

Veel mensen hebben zich er bij neergelegd, van zweetvoeten kom je niet af en ‘behandelen’ de voeten maar om het enigszins binnen de perken te houden. Toch is het niet helemaal waar en soms kan er wel degelijk wat aangedaan worden.

Voordat je met rigoureuze middelen aan de slag gaat moet je je wel afvragen of het de moeite waard is. Ruik je je voeten als je in niet ventilerende schoenen hebt gelopen, dan hebben de meeste mensen immers wel ergens last van. Of los van wat je draagt en doet, heb je altijd last van zweetvoeten? En de volgende vraag is dan ook, hoe erg heb je er last van? Genoeg om iets te ondernemen, dan zijn er dus enkele mogelijkheden.

Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende manieren waardoor je zweetvoeten krijgt.
Zo kan de ventilatie van de voeten niet goed zijn (begint als de temperatuur oploopt). Kunststof schoenen en nylon sokken/panty’s kunnen dan de boosdoeners zijn. Maar ook voeten die niet goed verzorgd worden. Als bacteriën om wat voor reden dan ook de kans krijgen zich te ontwikkelen ontstaat zweet.
Als de temperatuur en de situatie het toelaat is blote voeten eigenlijk altijd het beste.

Hoe zweetvoeten tegen te gaan?

Naast middelen die je bij de drogist kunt krijgen, zijn er ook allerlei middelen uit ‘grootmoederstijd’. Een opsomming van een aantal mogelijkheden om van de zweetvoeten af te komen.
  • Deo spray voor de voeten (o.a. Kneipp en Gehwol)
  • Anti bacteriele spray (o.a. Pedispray)
  • Jodiumoplossing (o.a. Betadine)
  • Voetencreme (o.a.Gehwol en Akileine)
  • 2x per dag wassen, katoenen sokken gebruiken zonder wasverzachter en doe er wat talkpoeder in.
  • Was de voeten dagelijks en smeer ze daarna in met azijnwater.
  • Iedere avond een wisselbad voor de voeten nemen. 10 seconden in heet water en daarna 5 seconden in koud water. Herhaal dit gedurende zo’n 20 minuten.
  • Na het wassen van de voeten de voeten insmeren met zinkolie en daarna de katoenen sokken aan. Herhaal dit een tijdje iedere ochtend.
  • Dagelijks een voetenbadje met ijsthee. Zelfgemaakt of kant en klaar gekochte, dat maakt niet uit.

Tenslotte

Welke middeltje ook werkt, verzorg de voeten altijd goed. Dode huidcellen, eelt verwijderen. Dagelijks de voeten wassen, katoenen sokken dragen en leren schoenen (of als de situatie het toelaat blote voeten). Dat is de minimale zorg voor gezonde voeten.
© 2009 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweetvoeten of stinkvoeten: oorzaken, behandeling & tipsZweetvoeten of stinkvoeten: oorzaken, behandeling & tipsVoeten die overmatig zweten verspreiden doorgaans een erg irritante geur die vaak wordt vergeleken met stinkende kaas, a…
Stinkvoeten, hoe kom ik van mijn stinkvoeten af?Last van stinkvoeten? Het niet durven uittrekken van uw schoenen? Stinkvoeten zijn heel erg vervelend en worden ook als…
Wat te doen tegen zweetvoeten? Nu zweetvoeten verhelpenWat te doen tegen zweetvoeten? Veel mensen hebben behoorlijk veel last van zweetvoeten. Het hebben van zweetvoeten is da…
Zweetvoeten, kom je er vanaf?Zweetvoeten, kom je er vanaf?We kennen allemaal wel iemand die absoluut zijn of haar schoenen niet uit moet trekken in gezelschap. Zweetvoeten, het k…

Schistosomiasis: infectie parasitaire wormen SchistosomaSchistosomiasis: infectie parasitaire wormen SchistosomaSchistosomiasis wordt ook wel bilharzia genoemd, naar de Duitse arts Theodor Bilharz (1825-1862) - de ontdekker van deze…
Preventieve onderzoeken op jonge en oudere leeftijdEen ziekte voorkomen is beter dan een ziekte genezen. Daarom is het noodzakelijk om vanaf een bepaalde leeftijd preventi…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.