Preventieve onderzoeken op jonge en oudere leeftijd

Een ziekte voorkomen is beter dan een ziekte genezen. Daarom is het noodzakelijk om vanaf een bepaalde leeftijd preventieve onderzoeken te laten uitvoeren. De mogelijke preventieve onderzoeken zijn: baarmoederhalsonderzoek, borstonderzoek, dikkedarmonderzoek (virtuele coloscopie) en een prostaatonderzoek. Daarnaast kan je nog opteren voor een algemeen onderzoek op nieren, longen, hart enz..

Preventieve onderzoeken op jonge leeftijd

Uitstrijkje van de baarmoederhals

Elke vrouw die seksueel actief is, moet regelmatig een uitstrijkje van de baarmoederhals laten nemen om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen. De eerste keer een paar jaar na de start van de seksuele activiteit, ten laatste op 25 jarige leeftijd. Vervolgens om de twee tot drie jaar en dit tot 65 jaar. Nadien is éénmaal per vijfjaar voldoende. De zogenaamde risicogroepen, dit zijn vrouwen met verschillende partners, met een seksueel overdraagbare aandoening in de voorgeschiedenis, of die al eens een afwijkend uitstrijkje gehad hebben, laten best ieder jaar een uitstrijkje nemen.

Borstkankeronderzoek

Het is aangeraden dat elke vrouw vanaf zeer jonge leeftijd (20 jaar) zelf een onderzoek doet van de borsten. Door dit regelmatig te doen, dit wil zeggen iedere maand of om de andere maand, leert men het eigen borstweefsel kennen. Zo worden veranderingen in de borsten veel vlugger opgespoord. Buiten het zelfonderzoek moet jaarlijks een onderzoek van de borsten gebeuren door een arts, en dit tussen de 20 en de 70 jaar. Een mammografie, dit is een röntgenopname van de borsten, is op jonge leeftijd enkel zinvol bij vrouwen met moeder of zus die reeds op jonge leeftijd (jonger dan 50 jaar) borstkanker gehad hebben of als er symptomen zijn die kunnen wijzen op een kwaadaardig gezwel. Tussen 50 en 70 jaar wordt voor vrouwen wel een mammografie aangeraden om de twee jaar. Nadien ook om de twee jaar, afhankelijk van de levensverwachting van de patiënt.

Algemeen onderzoek

Iedere vijf jaar kan men een iets uitgebreider onderzoek laten uitvoeren. De arts doet dan een gewichtscontrole en onderzoekt het hart en de longen, de buikholte en de schildklier. Ook de huid wordt gecontroleerd op verdachte moedervlekken.

Preventief onderzoek bij mannen

Voor mannen bestaan er geen onderzoeken die vóór de leeftijd van 45 jaar worden aangeraden, tenzij (ook voor vrouwen) een algemeen onderzoek om de vijfjaar. Hierbij controleert de arts de werking van hart en longen, de buikholte, de huid, de schildklier, het gewicht en bij de man ook de teelballen.

Preventieve onderzoeken op oudere leeftijd

Voor mannen en vrouwen van 45 tot 50 jaar

Een algemeen onderzoek (controle hart en longen, organen in de buikholte, neus-, keel- en mondholte, huid, schildklier, klierstreken, gewicht, teelballen) om de vijf jaar. Op 45 jaar éénmalig een elektrocardiogram. Dit dient dan als vergelijkingsbasis indien er later problemen optreden. Oogbol drukmeting bij een oogarts voor het opsporen van chronisch glaucoom: om de vijfjaar. Jaarlijks een rectaal onderzoek, ter opsporing van darmgezwellen en prostaatvergrotingen bij de man.

Voor vrouwen van 45 tot 50 jaar

Jaarlijks een klinisch onderzoek van de borsten. Een uitstrijkje van de baarmoederhals om de twee tot drie jaar.

Voor mannen vrouwen van 50 tot 65 jaar

Een algemeen onderzoek om de twee jaar. Bloeddrukcontrole om de twee jaar. Bloedtest om de vijfjaar. Meestal controleert men dan bloedsuiker, cholesterol, bezinkingssnelheid, rode en witte bloedcellen, nier- en leverfunctie. Oogbol drukmeting om de vijf jaar. Jaarlijks een rectaal onderzoek. Een urineonderzoek om de vijf jaar.

Voor vrouwen van 50 tot 65 jaar

Jaarlijks een klinisch onderzoek van de borsten, aangevuld met een mammografie (röntgenopname van de borsten) om de twee jaar. Een baarmoederhalsuitstrijkje om de twee tot drie jaar.

Voor mannen en vrouwen vanaf 65 jaar

Algemeen onderzoek om de twee jaar. Controle van de bloeddruk om de twee jaar. Eénmalig een elektrocardiogram. Rectaal onderzoek jaarlijks. Een urine onderzoek om de twee jaar.

Voor vrouwen vanaf 65 jaar

Jaarlijks een klinisch onderzoek van de borsten, aangevuld met een mammografie om de twee jaar afhankelijk van de levensverwachting. Een uitstrijkje van de baarmoederhals om de vijf jaar.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een uitstrijkje van de baarmoederhals?Een uitstrijkje wordt aan alle vrouwen die reeds seksuele betrekking hadden, aangeraden. Aan de hand van het uitstrijkje…
Het maken van een baarmoederhals uitstrijkjeHet maken van een baarmoederhals uitstrijkjeVrouwen in de leeftijd van dertig tot zestig jaar worden elke vijf jaar ogperoepen door hun huisarts voor het maken van…
Het uitstrijkje voor baarmoederhalskanker vanaf 2017Het uitstrijkje voor baarmoederhalskanker vanaf 2017Vanaf 2017 zal het uitstrijkje om te kijken of vrouwen baarmoederhalskanker hebben veranderen. Er wordt niet langer geke…
Uitstrijkje bij vrouwen: Doel, indicatie en resultatenUitstrijkje bij vrouwen: Doel, indicatie en resultatenEen uitstrijkje is een betrouwbare en eenvoudige manier om baarmoederhalskanker op te sporen of te voorkomen, zodat de v…

Zweetvoeten behandelen?Zweetvoeten behandelen?We weten allemaal dat zweetvoeten hebben niet gevaarlijk is, maar lastig is het wel. Letten op de sokken en schoenen aan…
Hyperventilatie: oorzaken en behandelingHyperventilatie: oorzaken en behandelingHyperventilatie: door plotselinge stress of opwinding kan het al gebeuren: je raakt in paniek, hebt het gevoel geen luch…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.