Natuurlijke middelen bij epilepsie

De hersenen bestaan uit miljarden cellen die met elkaar communiceren door middel van kleine elektrische stroompjes. Wanneer deze stroompjes door bepaalde redenen te groot worden ontstaat er een soort kortsluiting en functioneren de hersenen tijdelijk niet meer goed. Dit wordt een epileptische aanval genoemd. Er zijn drie basisvormen van een epileptische aanval. Epilepsie kan dikwijls niet met gesubsidieerde medicijnen worden bestreden maar er zijn wel werkzame natuurgeneesmiddelen die overigens niet vergoed worden door een zorgverzekeraar. Een therapie die anno 2014 niet door de zorgverzekering wordt vergoed maar die vele mensen heeft geholpen is neuro-feedbacktherapie. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Epilepsie is kortsluiting in de hersenen. / Bron: Moini, OpenclipartEpilepsie is kortsluiting in de hersenen. / Bron: Moini, Openclipart

Inhoud:


Overactieve hersenen

Wanneer de hersencellen overactief worden geven ze in het wilde weg signalen af. Dat kan in het lichaam tot allerlei verschijnselen leiden zoals spiertrekkingen. In het geval dat de hersenen te overactief raken, kan bewusteloosheid intreden. Dat noemen we een epileptische aanval. Normaal gesproken stopt binnen afzienbare tijd de overstimulering van de hersencellen middels elektrische impulsen. De aanval houdt aldus vanzelf weer op. Er zijn verschillende soorten epileptische aanvallen.

Oorzaken en incidentie

Oudere mensen en baby´s hebben een relatief grotere kans op epilepsie maar in principe kan iedereen binnen elke leeftijdsgroep het krijgen. In Nederland lijden gemiddeld 1 op 150 mensen aan een vorm van epilepsie; dat zijn zo´n 120.000 mensen. Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Toch is bekend dat er een aantal mogelijke situaties is die kunnen leiden tot epilepsie. Deze zijn:
  • Aangeboren, erfelijke overdraging,
  • Beschadiging door letsel, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk,
  • Infectie of ontsteking in de hersenen.

Elke epilepsiepatiënt heeft steeds dezelfde soort aanvallen. Er zijn drie soorten aanvallen; de epileptische aanval, de partiële aanval en de absence.

1. Epileptische aanval

Epilepsie wordt in de volksmond ook ´vallende ziekte´ genoemd. Deze naam kreeg het omdat bij een grote aanval de spieren zich plotseling kunnen samentrekken waardoor men valt, op de tong bijt en urine laat lopen, tenminste dat zijn allemaal mogelijke gevolgen van een aanval. Tot de meest kenmerkende gevolgen behoren het voortdurend samentrekken van spieren tijdens een periode van bewusteloosheid. De gevolgen van een aanval zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar zich de tijdelijke overactiviteit van de elektrische impulsen zich voordoet. Een aanval is een grote belasting voor het lichaam. Wanneer een aanval langer dan 30 minuten duurt is er sprake van een ´status epilepticus´ wat een levensbedreigende situatie is.

2. Partiële aanval

Een minder heftige vorm van een epileptische aanval wordt een partiële aanval genoemd. Deze begint met een vreemd buikgevoel en het idee dat de patiënt iets ongewoons gewaar wordt op het visuele vlak. Soms wordt er een gekke geur waargenomen. Daarna zakt het bewustzijnsniveau. De patiënt valt terug in het doen van doelloze handelingen waarvan later niks herinnerd wordt zoals kauwen, smakken, spullen verplaatsen, wrijven, mompelen en rondlopen.

3. Absence

Een absence komt normaliter vaker bij kinderen voor. Een absence kan vrij kort duren, soms maar 30 seconden. Tijdens een absence is het kind totaal onaanspreekbaar; het reageert niet maar kijkt enkel strak voor zich uit. Daarna gaat het weer door met doen wat het voor de absence-aanval deed.

De diagnose

Een diagnose van een epileptische aanval is vrijwel altijd afhankelijk van een getuige aangezien het niet vaak voorkomt dat een arts een epileptische aanval van een patiënt meemaakt. Wanneer de huisarts denkt dat er voldoende aanleiding is voor het uitvoeren van verder onderzoek, zal er in eerste instantie een EEG-scan worden gemaakt. Middels deze scan kunnen artsen meten of er inderdaad een hersenafwijking is; deze onregelmatigheid doet zich eveneens voor tussen de epileptische aanvallen zodat het meetbaar is met een EEG-scan..

In dit artikel staan geneesplanten en adviezen die artsen normaal gesproken niet gebruiken bij epilepsie, maar ze maken onderdeel uit van de natuurgeneeskunde of fytotherapie.

Neem geen aspartaam!

Er is een aantal zaken die je kunt doen om de kans op een epileptische aanval te verkleinen. Ten eerste is het belangrijk om alle producten met aspartaam te vermijden. Epilepsie en epileptische aanvallen is een belangrijke bijwerking van aspartaam. Deze stof zit in vele light-dranken maar ook in jams en snoep met ´minder suiker´. Aspartaam heeft een slechte werking op de hersenen omdat er een synthetische stof, fenylalaline, vrijkomt in de hersenen.

Lig in de zon zonder zonnebrand!

Zonnebrandcreme bevat veel schadelijke chemicaliën. Daarom is het logisch dat huidkanker pas veel voorkomt sinds we zonnebrandcreme opsmeren. Uiteraard zijn er legio mediacampagnes geweest die beweren dat de zon gevaarlijk is. Deze campagnes waren enkel goed voor de cosmetica-industrie die zonnebrandcremes produceert. Zonnebrandcremes zijn niet alleen slecht voor de huid, ze voorkomen ook dat de zon positieve invloed kan hebben op de mens. Door zonlicht maken we meer vitamine D aan en is de reden we vrolijker worden. Dit positieve gevoel blijkt eveneens een voorkomende werking voor epilepsie te genereren. Overigens is het goed om zonder zonnebrand te zonnen mits je het opbouwt. De eerste dag zon je hooguit een half uur, de tweede dag een uur, de derde dag anderhalf uur, etcetera. Verder kun je een T-shirt aantrekken tegen het verbranden. Het gebruik van kokosolie is ook erg slim als je in de zon ligt. Ook sesamolie is goed. Deze natuurlijke olie heeft een beschermingsfactor 4.

Drink genoeg water

Water is een medicijn met algemene werkingen. Watertekort kan een tekort aan neurotransmitters veroorzaken. Daarnaast voert water afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer we te weinig water drinken hopen afvalstoffen zich op, ook in de hersenen. Deze afvalstoffen kunnen ontstekingen veroorzaken welke op hun beurt weer tot een epilepsieaanval kunnen leiden. Daarom is het goed om veel water te drinken. Het is beter om twee of drie keer extra naar de W.C. te gaan om te plassen dan om een aanval te krijgen.

Tabel geneesplanten bij epilepsie

Er zijn een aantal geneesplanten extra goed bij epilepsie. Als je wilt weten waarom moet je op desbetreffende geneesplant klikken om ween artikel te lezen waarin meer informatie staat over het hoe en waarom deze plant bij epilepsie werkt. Het is niet zo dat elke plant een bewezen medicinale werking heeft. Soms kennen we alleen een werking uit de praktijk. Een voorbeeld daarvan is pioenroos. Medicijnen op basis van pioenroos worden al duizenden jaren gebruikt tegen epilepsie omdat artsen en patiënten zien dat het helpt maar er is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Rozemarijn is één van de beste anti-epilepsiekruiden. Je kunt in veel gevallen een thee drinken van het anti-epilepsiekruid. Hier staan de andere:


Een stroomstoring in de hersenen is de oorzaak van epilepsie. / Bron: M.Müller / Imaguncula, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een stroomstoring in de hersenen is de oorzaak van epilepsie. / Bron: M.Müller / Imaguncula, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Niet altijd werkzame medicijnen bij epilepsie worden vergoed door de ziektekostenverzekering maar werkzame medicijnen zoals kruiden en neuro-feedbacktherapie worden niet vergoed.

Neuro-feedbacktherapie

Een hele andere manier dan het gebruik van geneesplanten of -middelen om epilepsie tegen te gaan is met neuro-feedbacktherapie. Hierbij worden hersengolven omgezet in beelden. Door een bepaald beeld te willen zien worden de hersengolven geconditioneerd, op dusdanige manier dat epilepsieaanvallen minder kans krijgen. Dat is in het kort gezegd hoe neuro-feedback werkt. De achterliggende theorie en uitvoering zijn vrij ingewikkeld.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van kleinbladige BacopaDe geneeskracht van kleinbladige BacopaBacopa is een vaste kruipplant die graag waterrijke omgeving en modderige kusten groeit. Hij kan zelfs onder water groei…
Bacopa monniera voor het geheugenBacopa monniera is een plantje dat in de moerassige gebieden van India welig tiert. Sedert eeuwen staat deze plant beken…
Hydrolaten of gedistilleerde kruidenwatersRozenwater en oranjebloesemwater zijn bekende hydrolaten, die we vooral kennen omwille van hun toepassing in cosmetica e…
Kruiden in je haarKruiden in je haarJe haar wordt geregeld aan allerlei behandelingen en chemische middelen blootgesteld. Soms wordt je haar dof, droog of v…

Verrassende dingen die je met kokosolie kunt doenVerrassende dingen die je met kokosolie kunt doenHet zal je niet verrassen dat kokosolie vaak als wondermiddel wordt genoemd. Je kunt er echter meer mee dan je denkt! Ge…
Ontstressen op blote voetenOntstressen op blote voetenOp blote voeten lopen is een prima remedie tegen stress, je ontlaadt overtollige energie en doet nieuwe krachten op. Ook…
Bronnen en referenties
  • Beschrijving ziekten: De beste behandeling bij 56 ernstige ziekten, Jannes van Everdingen
  • Kruiden met geneeskracht: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Interview met Veerle, epilepsie-ervaringsdeskundige
  • Afbeeldingen: Thomas Dijkman
  • Afbeelding bron 1: Moini, Openclipart
  • Afbeelding bron 2: M.Müller / Imaguncula, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Dahay, 21-09-2015
Is er iemand met wie ik kan praten over de :' natuurlijke midellen bij epilepsie'?

zodat deze persoon mij een beetje kan begeleiden?

ik hoor graag van jullie? Reactie infoteur, 22-09-2015
Ik wil wel eens een gesprek voeren hierover. Je kan me bereiken door een PM te sturen, klik op ´tom008´ rechtsboven het artikel en klik op de volgende pagina op ´contact´, rechtsboven.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 08-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.