mijn kijk opDe geneeskracht van Kava
Kava is een drank die al eeuwenlang onder poly-, micro- en melanesiërs wordt gedronken. Vroeger werd er een drank van gemaakt doordat jonge mannen of meisjes op de wortel kauwden en deze uitspuugden in een kom waarna er een ceremoniële drank van werd gemaakt die het geestelijk bewustzijn en de waarneming intensiveert. In Fiji is kava drinken ingekapseld binnen de toeristische activiteiten; menig hotel organiseert een avondje kava drinken.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving Kava
In het Latijn heet deze plant
Piper Methysticum. Piper betekent ´peper´ en Methysticum is een afleidingsvorm van ´methu´ en dat betekent ´bedwelmende drank´. Letterlijke betekent de Latijnse, botanische naam ´bedwelmende peperdrank. Kava betekent ´scherp´ of ´pikant´. Dat verwijst naar de enigszins scherpe smaak van de wortel. Een andere naam voor kava is kava-kava. Soms wordt het met een ´w' geschreven; kawa of kwaw-kawa.
Geschiedenis gebruik kava
Kava wordt van oudsher gebruikt om de sociale cohesie te bevorderen. Hij werkt tonisch en opwekkend. Wanneer overeenkomsten werden gedaan of conflicten moesten worden opgelost kan deze drank uitkomst bieden. In Polynesië, Melanesië en Micronesië is de drank bekend om zijn kalmerende werking. Het vermindert angst, stemt de mens vreedzaam en welwillend. Het geeft een licht euforisch gevoel en verschaft een rustige slaap. Het is geen bewustzijnsveranderende drug. Tegenwoordig wordt de drank niet meer bereid door op de wortel te kauwen; men roostert de wortel en maakt er een maceraat, een koud aftreksel van in water of kokoswater. Kava is een traditioneel medicijn tegen een grote verscheidenheid aan ziekten. Blaasontsteking, syfillis, gonorhee, menstruatiepijnen, te weinig moedermelkproductie, kinkhoest, astma, reumatische aandoeningen, debiliteit bij kinderen, oorpijn, tandpijn en oogbindvliesontsteking worden er mee genezen in de volksgeneeskunde van Oceanië. George Foster reisde mee op het schip tijdens de tweede reis van James Cook door de
Stlle Oceaan of Pacifische Oceaan. Foster beschreef als eerste westerling kava. De Duitse farmacoloog H.J. Meyer toonde aan dat kavapyronen en kavalactonen de medische basis vormen voor de geestopwekkende en medicinale eigenschappen van deze plant.
Werkzame stoffen kava
Van de kavaplant worden voornamelijk de volwassen wortelstokken gebruikt. De wortelstokken zijn volwassen als ze drie jaar zijn. In deze wortel zitten verschillende stoffen. Het bevat hars wat onder andere de volgende stoffen bevat: kavalactonen, kavapyronen, kawaïne, methysticine, yangonine, desmethoxyyangonine en 11-methoxyyangine. Verder zitten er chalconen, zetmeel, slijmstoffen, de
mineralen kalium, calcium,
magnesium,
natrium, aluminium en
ijzer, suikers en
aminozuren in deze subtropische plant.
Kava tegen angstgevoelens
Kava werkt tegen angstgevoelens. Om deze redenen wordt kava in de
fytotherapie aangewend bij:
- Psycho-sociale angsten, faalangst, plankenkoorts,
- fobieën, vliegangst,
- Angsten en onrust bij depressiviteit,
- Lichamelijke klachten door angst:
- Hartkloppingen, te hoge of te lage bloeddruk,
- Hyperventilatie, beklemmingsgevoelens,
- Nerveuze astma, maagproblemen, braken, diarree,
- Overdreven aandrang om te urineren, bedplassen, prikkelbare blaas.
Kava voor geheugen en energie
Kava heeft in lage dosis een andere werking dan in hoge dosis. In lage dosis wordt het waarnemingsvermogen verscherpt; men is alerter. Daarnaast wordt in lage dosis het geheugen, het spraakvermogen en het reactievermogen aangescherpt. Deze medicinale werkzaamheden worden in de fytotherapie aangewend om kava voor te schrijven bij:
- Verminderd geheugen,
- Verminderde aandacht,
- Mentale alertheid,
- Verminderde energie.
Kava als rustgevend middel
In hogere dosis wordt het reactievermogen niet aangetast terwijl kava een kalmerende werking heeft. De licht euforiserende werking maken kava een natuurmedicijn bij depressies. De ervaring van het persoonlijke geluk wordt verhoogd door middel van kava. Bij de hoogste doseringen van kava is het een slaapbevorderend middel. Dit geneeskrachtige spectrum aan medicinale mogelijkheden kan voor een fytotherapeut aanleiding te zijn om het in te zetten bij de volgende indicaties:
- Innerlijke onrust, zenuwachtigheid, spanning,
- opwinding, stress, overdreven stressgevoeligheid,
- Overwerktheid, overdreven emotiviteit,
- ADHD, ADD,
- Afbouwen van verslavende synthetische tranquillisers,
- Gedachten- en concentratiestoornissen,
- Matige reactionele depressiviteit, neerslachtigheid
- Insomnia of slapeloosheid.
Indicaties van menopauzale klachten:
- Depressiviteit, humeurigheid, angst, duizeligheid,
- Pre-menstruele spanningen, nerveuze maag- en darmstoornissen, nerveuze maagpijn,
- Impotentie door angst, spanning, zenuwuitputting.
Omdat kava het zenuwweefsel beschermt kan het hersenletsel door zuurstoftekort voorkomen.
Kava bij spierproblemen
De krampwerende en spierontspannende werking van kava zijn samen met de anticonculsieve of stuipwerende eigenschappen goed tegen overdreven spierspanningen welke kunnen leiden tot allerlei aandoeningen. Kavapyronen beïnvloeden het effect van elektrisch opgewekte convulsieve prikkels die de spieren in beweging zetten waardoor overdreven spierreflexen, spierschokken en -stuipen aanzienlijk verminderen. Hierdoor is kava een prima inzetbaar natuurmiddel bij de volgende indicaties die met de spieren van doen hebben:
- Gespannen, verkrampte spieren bij nervositeit en stress,
- Spierpijnen, spierkrampen,
- Spanningshoofdpijn, nekpijn,
- Adjuvans bij fibromyalgie,
- Ondersteunend bij convulsies en epilepsie.
Kava bij oedemen en nierproblemen
Kava is een diuretisch middel; dat wilt zeggen dat het de werking van de nieren stimuleert in de aanmaak van urine. Door deze medicinale werkingen wordt kava in de fytotherapie aangewend bij de volgende indicaties:
- Blaasontsteking,
- Prostaatontsteking,
- Vaginitis,
- Pijn van blaas, urinewegen, vagina en prostaat, (plus hoofdpijn en tandpijn),
- Oedemen.
Consulteer de fytotherapeut
Wie kava als geneeskrachtig middel wil gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Kava-extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover inlichten, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.