Chronische hyperventilatie: Hartkloppingen

Chronische hyperventilatie: Hartkloppingen Laat je gezondheid de laatste tijd te wensen over? Kom je er maar niet achter waardoor het komt dat je steeds weer niet lekker bent? Voel je je raar en niet jezelf? Weet je zelf dat het niet tussen je oren zit maar beweren anderen van wel? Chronische hyperventilatie zou weleens de oorzaak hiervan kunnen zijn. Hartkloppingen kunnen symptomen zijn die bij chronische hyperventilatie horen, maar hoe kom je nou aan die hartkloppingen?

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie kan ontzettend vele nare symptomen veroorzaken, belangrijk is om te weten dat deze symptomen eigenlijk geen kwaad kunnen en weer over gaan als de hyperventilatie weg is. Dat de symptomen soms heel beangstigend zijn daar kunnen stiekem veel mensen over meepraten, en helaas is de grootste trigger van hyperventilatie angst, dus je komt in een cirkeltje terecht waar je niet meer uit lijkt te komen.

Chronisch hyperventilatie vs hyperventilatie

Iemand die chronisch hyperventileert, doet dat onbewust de hele dag door. Acute hyperventilatie is erg herkenbaar, mensen gaan dan plotseling snel en onregelmatig ademhalen en worden zichtbaar angstig, ze hebben een duidelijke aanval. Chronische hyperventilatie is bijna niet te achterhalen als je zelf niet bewust bent van je snelle ademhaling. Zo zal bij iemand met chronische hyperventilatie waarschijnlijk de mond openvallen wanneer ze horen dat een "normale" ademhaling rond de 8 tot 10 keer per minuut is. Vaak komt iemand die chronische hyperventilatie heeft niet onder de 15 a 20 keer per minuut uit en is 8 keer ademen per minuut ook absoluut niet haalbaar.

Hoe krijg je hartkloppingen?

Het gevolg van een te snelle ademhaling brengt tal van symptomen met zich mee, waaronder de "enge" hartkloppingen. Als je hyperventileert, bewust of onbewust, dan adem je meer zuurstof in en meer koolzuur uit. Het inademen van meer zuurstof kan geen kwaad, de boosdoener is het uitademen van meer koolzuur dan dat je uit zou moeten ademen. De koolzuurwaarden in je bloed dalen en het gevolg daarvan is dat de PH waarde stijgt. Je bloed wordt minder zuur en wordt dus meer alkalisch. Als reactie gaan je spieren melkzuur produceren want je lichaam wil de PH waarde van je bloed herstellen. Dit voel je vaak al snel door pijnlijke, vermoeide en trillende spieren. Daar komen dus ook de hartkloppingen vandaan, je hart is een grote spier die als reactie gaat samentrekken, hartkloppingen dus. Een hart kan soms ook uit het niets op hol slaan waardoor je een heel gejaagd gevoel kunt krijgen. Of het slaat een slag over of maakt juist een dubbele slag, waarbij vaak een raar gevoel richting keel te voelen is. Het kan vrij beangstigend zijn want je hart is toch de motor van je lichaam, maar in het geval van chronische hyperventilatie is het onschuldig. Allerlei gedachten kunnen de revue passeren, werkt mijn hart wel goed, waarom doet mijn hart zo raar? Als je tenslotte bang wordt zal je hart alleen maar meer getriggerd worden om nog meer onregelmatigheden te veroorzaken.

Geruststelling helpt

In het ziekenhuis kun je je hart eens goed laten onderzoeken voor alle zekerheid, maar vooral voor je eigen geruststelling. Want stress over je hart werkt niet echt bevorderend. Als er uit de onderzoeken komt dat je hart helemaal gezond is dan zullen in vele gevallen de hartkloppingen snel verdwijnen. Natuurlijk kunnen de hartkloppingen nog weleens terugkomen want de chronische hyperventilatie is niet weg, maar wellicht is je erbij neerleggen nu makkelijker en verdwijnen de hartkloppingen sneller. Rust erover wil dus heel veel zeggen.

Hartkloppingen zijn slechts één van de vele erg vervelende symptomen van chronische hyperventilatie. Echter bij twijfel wordt geadviseerd sowieso een bezoek te brengen aan een huisarts. Een huisarts kan ook je koolzuur opmeten waardoor je meteen weet of je hyperventileert of niet.
© 2015 - 2024 Spring, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HyperventilatieHyperventilatie is heel vervelend. Het heeft vaak een angstige werking op de persoon en in combinatie met een paniekaanv…
Hyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingHyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingAls je angstig of erg gespannen bent, kan dat veel klachten geven, waaronder hyperventilatie. Als je hyperventileert, da…
Chronische hyperventilatie, herkennen en genezenChronische hyperventilatie, herkennen en genezenEen van de moeilijkst te herkennen aandoeningen is chronische hyperventilatie. Het wordt gekenmerkt door een hele serie…
Chronische hyperventilatie: Tintelingen en spierklachtenChronische hyperventilatie: Tintelingen en spierklachtenHeb je last van tintelingen in je handen, voeten en/of gezicht en doen je spieren niet wat ze normaal doen, soms in de v…

Soms steken in de zij, oorzaak en behandelingSoms steken in de zij, oorzaak en behandelingSteken in de zij kunnen continu aanwezig zijn of soms optreden. Het vaakst zien we dat dit af en toe optreedt. Dit kan o…
Epiduraal hematoom, symptomen en behandelingEpiduraal hematoom, symptomen en behandelingEen hematoom is een bloeduitstorting. Wanneer we spreken over een epiduraal hematoom bedoelen we een bloeding tussen de…
Bronnen en referenties
  • http://www.hyperventilatietips.nl/symptomen/hyperventilatie-hartkloppingen.html
Spring (35 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.