Kruiden tegen angst

Angst wordt beschouwd als een vrije, ongebonden, zich niet aan een speciale situatie verbonden toestand. Angst is een normale, aangeboren reactie op bedreiging of op het ontbreken van mensen of objecten die veiligheid en bescherming bieden. Angst hoort bij levende wezens en is dus nooit helemaal te vermijden. Verlichting van angsten is wel mogelijk en daarbij kan het gebruik van kruiden en voeding een handje helpen. Naast psychologische en sociale factoren kunnen allerlei stoffen angst doen ontstaan: cafeïne (meer dan 700 mg per dag), codeine, marihuana, enz.. Ook lichamelijke stoornissen kunnen angst provoceren; hypoglycemie, hartinfarct, hyperthyreoïdie, acute bloeddrukstijging, enz.. Ernstige gebeurtenissen of berichten kunnen eveneens angst veroorzaken.

Angst en de hersenen

Angst ontstaat door verwerking van allerlei impulsen in de hersenen. De impulsen van buiten worden hier gekoppeld aan cognities en emoties in wisselwerking met informatie naar en van het lichaam. Angst kan ontstaan als resultaat van deze verwerking. De amygdala en haar connectie met onder andere de hypothalamus speelt een centrale rol in zowel normale als in pathologische angst. In dit circuit wordt de ernst van de bedreiging geëvalueerd en tevens de emotionele reactie hieraan gekoppeld. Overprikkeling van de amygdala zou de basis van de pathologische angst kunnen zijn.

Farmacologen hebben aannemelijk gemaakt dat bepaalde biochemische processen in het limbisch systeem verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van angst. De zenuwimpuls wordt in de synaps van de ene cel op de andere overgebracht door middel van neurotransmitters. De neurotransmitters worden door het uiteinde van een dendriet uitgescheiden en binden zich aan specifieke receptoren (complexe eiwitten) van de volgende zenuwcel.

Therapieën tegen angst

Relaxatie-oefeningen, transcendente meditatie, directieve therapie met adviezen, gedragstherapie en psychotherapie zijn mogelijke behandelings­vormen. De farmacotherapie van angststoornissen bestaat o.a. uit de toediening van benzodiazepines en antidepressiva. Benzodiazepines zijn vooral geïndiceerd als er ook somatische klachten aanwezig zijn. Voordeel van de benzodiazepines is hun goede verdraagzaamheid en snelle werking. Als nadeel kan men noemen de kans op afhankelijkheid en bijwerkingen (sedatïe, versterking van het effect van alcohol).

Piper methysticum of Kawa tegen angsten

De therapeutische doeltreffendheid van kava als anxiolytisch middel wordt onderbouwd door talrijke klinische dubbel-blindstudies. Groepen die kava toegediend kregen (verumgroep) scoorden beter op psychologische tests dan placebogroepen. Het anxiolytisch effect van kava is vergelijkbaar met de klassieke tranquillizers (benzodiazepines) zonder de negatieve bijwerking er van: het heeft een relaxerende en euforiserende werking zonder gewenningsverschijnselen, fysische afhankelijkheid, cardiotoxische bijwerkingen en geheugenstoornissen, verbetering van de slaapkwaliteit en lichte verbetering van de waakzaamheid en het concentratievermogen. De kavalactonen werken synergetisch (grotere werkzaamheid van het geheel dan van de afzonderlijke delen). Kava heeft een relaxerend en spasmolytisch effect bij spierspasmen ten gevolge van nerveuze spanningen en bij spanningshoofd- en nekpijnen.

Andere kruiden tegen angst

Alle kruiden voor het zenuwstelsel, zowel de toniserende (tijm, rozemarijn, sintjanskruid en citroenmelisse) als de sedatieve (valeriaan, passiflora en hop) kunnen, afhankelijk van de symptomen, gebruikt worden tegen angst.

Aromatherapie

Geurstoffen kunnen een ontspannende, opwekkende sfeer creëren maar ook rechtstreeks bepaalde hersencentra prikkelen. Het meest harmoniserende is wel echte lavendel/Lavandula angustifolia, maar ook Citrussoorten, Melissa en vele andere beïnvloeden enigszins het vegetatieve zenuwstelsel.

Enkele referenties

Kyle, G. Evaluating the effectiveness of aromatherapy in reducing levels of anxiety in palliative care patients: results of a pilot study. Complement Ther Clin Pract. 2006;12(2):148-155. View Abstract
Hongratanaworakit, T., Heuberger, E., and Buchbauer, G. Evaluation of the effects of East Indian sandalwood oil and alpha-santalol on humans after transdermal absorption. Planta Med 2004;70(1):3-7. View Abstract

Lees verder

© 2012 - 2020 Herborist, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke remedies om Angst te behandelenNatuurlijke remedies om Angst te behandelenDoor onze levenswijze leiden meer en meer mensen aan stress en alle soorten angsten. Het is natuurlijk normaal om af en…
Migraine voorkomen met natuurlijke midddelenMigraine voorkomen met natuurlijke midddelenNatuurlijke middelen tegen migraine. Ze zijn er. Wie aan migraine lijdt, weet dat dit er voor kan zorgen dat iemand hele…
Kruiden om beter te slapenKruiden om beter te slapenNiks is vervelender dan slecht kunnen slapen. Slapeloosheid vormt tegenwoordig een groot probleem waar meer en meer mens…
Natuurlijke middelen tegen stressNatuurlijke middelen tegen stressEr zijn diverse natuurlijke, plantaardige geneesmiddelen (fytotherapie) die werkzaam zijn tegen stress. Bekende middelen…

IJzerstapelingsziekte: symptomen, diagnose en behandelingIJzerstapelingsziekte: symptomen, diagnose en behandelingIJzerstapelingsziekte is een ziekte waarbij er teveel ijzer in het lichaam wordt bewaard. De grote hoeveelheden ijzer wo…
Goede resultaten met vaccin tegen kankerGoede resultaten met vaccin tegen kankerKanker is een geduchte tegenstander van de mens. Het veelkoppige monster heeft zoveel gezichten dat het bijna onmogelijk…
Bronnen en referenties
  • Cursus herboristenopleiding http://sites.google.com/site/kruidwis/
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/fytotherapie/depressie

Reageer op het artikel "Kruiden tegen angst"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

P. Schmitz, 19-04-2016 16:33 #3
L.S.,

Ik zou graag de kava kava willen gebruiken, ik gebruik nu benzodiazepinen en zou liever op de kava kava overgaan omdat deze niet verslavend is volgens uw artikel. Hoe zou ik aan deze tabletten/capsules/drupppels kunnen komen? En in welke hoeveelheid zou deze nodig zijn ivm bijv. 10 mg benzokdiazepine?
Ik heb voornamelijk een probleem met inslapen en daar schijnt het goed voor te werken. Hoe weet ik of de kwaliteit goed is? Dus weet u een goed adres waar je dit middel kunt bestellen?
Bij voorbaat mijn dank, ik zou zeer gebaat zijn bij een niet verslavend middel waardoor ik wat beter zou kunnen slapen.
Met hartelijke groet
p.schmitz

Ehsp, 13-09-2012 12:31 #2
Op meerdere plekken zie ik toch steeds weer dezelfde 'lever' waarschuwing terug komen.
Dus weet nu niet meer wat te geloven. Waar is officiële wetenschappelijk onderbouwde informatie-onderzoek te vinden over dit middel, over de rond circulerende 'lever' waarschuwing en of dat inderdaad een fabeltje is en inmiddels achterhaald en dus niet waar en of dat dat inderdaad te maken heeft gehad met de sterkte van de extracten…?

Er vanuit gaande dat dit middel inderdaad geen 'lever' problemen oplevert; waar kan ik dit kopen in Nederland, als ik dat wil?

Ehsp, 10-09-2012 15:12 #1
Volgens mij niet zo'n goed plan dit te gebruiken. Op verschillende plekken wordt gewaarschuwd voor serieuze risico's die het gebruik van Kava voor de lever kunnen opleveren. Dus wat nu wijsheid is…?

Hieronder een deel uit een artikel (13/01/2002):
"Het extract van Kava wordt vooral gebruikt voor zijn effecten op de slaap en de relaxatie. Het wordt ook gebruikt in remedies tegen angst en zou weinig toxisch zijn. De laatste weken werden overal in Europa enkele gevallen van leverproblemen gemeld. Sommige patiënten dienden dringend een levertransplantatie te ondergaan, andere zijn overleden ten gevolge van de inname van voedingssupplementen op basis van die plant."

Dus of de inzichten zijn veranderd of het is nog steeds gevaarlijk Kava te gebruiken. Reactie infoteur, 10-09-2012
Ik ben op de hoogte van de controverse rond Piper, maar ben er helemaal niet mee eens. Het heeft waarschijnlijk allemaal te maken met de extreem hoge concentratie in de extracten die in Europa worden aangeboden. Wat ook al het geval is met andere kruiden. Op die manier wordt alles gevaarlijk, zelfs water zoals u waarschijnlijk wel weet. Piper word ten andere al duizend jaar gebruikt in zijn land van oorsprong.

Infoteur: Herborist
Gepubliceerd: 10-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!