De geneeskracht van shilajitpoeder of mumijo

Mumijo is de algemeen geaccepteerde naam van deze plant. In Nederland gebruiken veel verkopers de Indiase naam shilajitpoeder. Mumijo is vrij zeldzaam en vele producten op de markt zijn nep, gemaakt van een teerachtige substantie zonder geneeskracht. Echte mumijo komt onder invloed van zonnewarmte uit een bergwand sijpelen. Je kunt het controleren als je het in je hand houdt; dan moet het gaan smelten door de lichaamswarmte. Mumijo wordt vooral in Rusland, Iran, Mongolië, Kazachstan, Kyrgistan, Afghanistan, Bhutan, Nepal, China en Tibet gebruikt als medicijn. Tegenwoordig wordt mumijo ook gevonden op het alleen door wetenschappers bewoonde continent Antarctica. Zelfs in Noorwegen kan mumijo worden gewonnen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Bergzweet

De internationaal gezien meest gebruikte naam van deze substantie is mumijo. Andere namen zijn mumio, mumie, mummiyo, mummiya en shilajit. In Azië gebruikt men de namen Barahshin, Dorobi, Baraga Shun, Chao-tong, Wu Ling Zhi en Brag-Shun. De namen betekenen vaak zoiets als ´zweet uit de berg´. Het wordt het meest gevonden in het Altai-gebergte, de Kaukasus en het Himalayagebergte. Momenteel wordt dit duur betaalde bergzweet ook gewonnen in Antarctica.

Geschiedenis gebruik mumijo

De Griekse wetenschapper Aristoteles beschreef deze teerachtige substantie reeds in één van zijn boeken. In de traditionele geneeskunde van Centraal-Azië wordt mumijo gebruikt om het immuunsysteem te verbeteren, de potentie te verhogen en om allergieën te bestrijden. Men zag dat dieren die zich ziek voelden likten aan deze substantie. Dieren zijn in alle culturen wegbereiders geweest voor de traditionele geneeskunde. Als een dier iets at of oplikte, werd het door mensen uitgeprobeerd om te kijken wat het effect was. In het geval van shilajitpoeder of mumijo vond men een duidelijk tonicum-effect; het hele lichaam functioneert beter na consumptie van dit product.

De kleur van mumijo kan variëren van wit, geel, bruin tot zwart.

Oorsprong mumijo

Mumijo komt van lagen in de berg die soms 3000 jaar oud zijn. Deze lagen blijven in de berg zitten totdat het warm genoeg wordt en ze eruit sijpelt. In Kyrgistan (Kyrgizië) wordt het daarom ´zweet van de berg´ genoemd. Mumijo ontstaan door plantenafval wat zich ophoopt in steenlagen van een berg. De cactusplant euphorbia royleana is aangewezen als een van de belangrijkere planten aangezien hij voor de latexachtige structiir van mumijo kan zorgen. Het is niet makkelijk te achterhalen welke planten allemaal verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van deze plant aangezien er 3000 jaar over kan worden gedaan om een bepaalde laag met mumijo te vormen.

Gebruik in de ayurveda

In de ayurveda, de traditionele, Indiase geneeskunde, wordt mumijo al minstens 3000 jaar gebruikt. In drie millennia oude boeken in het sanskriet staat namelijk dat mumijo beschouwd wordt als ´vernietiger van zwakte´. Het wordt in India bij de volgende aandoeningen gebruikt: nieraandoeningen, chronische bronchitis, diabetes, anemie (bloedarmoede), verstoorde bloedsuikerwaarden, astma, galstenen, geelzucht, dyspepsie, bloedende aambeien, epilepsie, een vergrote lever en milt, algemene spijsverteringsstoornissen, wormen, prostatitis, zenuwzwakte, impotentie en gebrek aan libido, botfracturen, algemene wondheling, verkoudheid], als vitaliteit verhogend middel en als anti-verouderingsmiddel.

Adaptogeen

In de ayurveda geldt mumijo als een rasayana. In het westen hebben we hier sinds 1947 ook een woord voor: adaptogeen. Dat zijn middelen die het makkelijker maken om te dealen met stresssituaties. Het immuunsysteem wordt verbeterd en de vitaliteit wordt verhoogd waardoor de lichamelijke en geestelijke veerkracht toeneemt en spanningen beter opgevangen kunnen worden. Mumijo blijkt volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken de activiteit van macrofagen te verbeteren. Macrofagen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem.

Inhoudsstoffen mumijo

In mumijo zitten zowel organische als anorganische mineralen. Het bevat verder gezonde schimmels en sporenelementen. Elke locatie beschikt over een mumijo met andere inhoudsstoffen. In alle soorten mumijo zitten benzoëzuur, humuszuur en fulvinezuur. Deze stoffen bevinden zich eveneens in modderbaden met helende werking. In de tuinbouw worden deze stoffen soms als meststoffen gebruikt tegen bodemverarming. Soms zijn deze stoffen terug te vinden in voedingssupplementen. Fulvinezuur is een van de stoffen die een maagzweer tegen gaat. Op het gebied van mineralen bevat deze plant ijzer, calcium, magnesium, zink, mangaan, fosfor, koper en molybdeen.

Sinds 1961 is mumijo een officieel medicijn in Rusland bij botbreuken.

Mumijo tegen alzheimer

Een van de eigenschappen is dat shilajitpoeder of mumijo een neuroprotectieve werking heeft. Dat houdt in dat de hersencellen en de zenuwcellen beschermd worden door deze stof. Hierdoor kunnen ziekten als alzheimer gestuit worden in hun ontwikkeling. In 2010 deed een Duits onderzoeksteam een uitgebreide chemische analyse van mumijo en concludeerde men dat het inderdaad een beschermende werking heeft of zenuwcellen. Bovendien zag men geneeskrachtige werking voor de maag. Overigens zijn er miljoenen neuronen of zenuwcellen in de maag aanwezig. De eerste onderzoeksresultaten wijzen uit dat mumijo een krachtig medicijn kan worden bij alzheimer maar er is veel meer wetenschappelijke activiteit nodig om dit idee te onderbouwen. Doordat er meer bloed naar de hersenen wordt gevoerd is dit een middel bij vergeetachtigheid.

Tegen stress

Mumijo heeft duidelijke adaptogene eigenschappen. Het kan de productie van maagzuur bij stresssituaties verminderen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek waarbij de werking van mumijo werd vergeleken met die van aspirine. Mumijo werkt veel beter dan aspirine. Bovendien is de teerachtige substantie beter in staat om de vorming van maagzweren tegen te gaan, in vergelijking met aspirine, zo blijkt uit diverse Indiase onderzoeken.

Antioxidant

Mumijo is een krachtig antioxidant. Het stimuleert enzymprocessen in het lichaam die leiden tot de vorming van antioxidanten. Deze stoffen gaan vrije radicalen tegen.

Mumijo is een antiek panacee; een universeel geneesmiddel bij uiteenlopende ziektebeelden.

Pijnstiller

Zwitsers onderzoek wijst uit dat mumijo pijnstillende capaciteiten heeft. De pijnstillende werking werd onderzocht door het te vergelijken met morfine. Van morfine is bekend dat er gewenning optreedt; men heeft steeds meer nodig om het pijnstillende effect te bereiken. Door mumijo in combinatie met morfine te gebruiken treedt deze gewenning een stuk minder op. Dat is goed omdat morfine bijwerkingen heeft; je wordt er loom van.

Tegen allergie

De positieve werking bij allergieën uit de traditionele geneeskunde is eveneens bevestigd door modern wetenschappelijk onderzoek. Het heeft onder andere te maken met een verbeterde functie van het maagdarmslijmvlies wat mumijo triggert. Hierdoor komen allergene stoffen minder snel in het lichaam terecht. Verder leveren de ontstekingsremmende en immuunsysteemstimulerende eigenschappen een belangrijke bijdrage aan het feit dat mumijo werkzaam is bij allergieën.

Gebruiktips shijalit

Shijalit wordt traditioneel in rauwe melk gedaan. Deze is in Nederland weinig te koop; je kunt het bij sommige boerderijen afhalen. Je zou het ook in romige, biodynamische volle yoghurt kunnen doen. Let goed erop dat het demeter-keurmerk erop staan, anders is het geen goede yoghurt want alleen ecologische yoghurt voldoet niet. Je kunt het toevoegen aan smoothies, ijs, pudding en water.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn adaptogenen?Adaptogenen bestaan nog maar relatief kort in de farmacologische wereld. Het is een categorie aan geneesplanten met een…
Apocynum en andere planten tegen depressieNaast Sint-janskruid zijn er wereldwijd natuurlijk nog veel meer planten met een anti-depressieve werking. Het woord dep…
Superfood: macaMaca een lustopwekkend middel uit het Peruaanse Andesgebergte in Zuid-Amerika. Maca heeft een hoge voedingswaarde en is…
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…

Bespreking van het acupunctuurpunt Zhong Fu (LU 1)Bespreking van het acupunctuurpunt Zhong Fu (LU 1)Het punt Zhong Fu (LU 1) is het eerste punt van de Longmeridiaan (Shou Tai Yin). Shou Tai Yin is de Chinese naam van de…
Bronnen en referenties
  • Duits onderzoek 201: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139983/
  • PDF: SHILAJIT: UNRAVELING THE MYSTERY
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mumijo
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.