Bespreking van het acupunctuurpunt Zhong Fu (LU 1)

Bespreking van het acupunctuurpunt Zhong Fu (LU 1) Het punt Zhong Fu (LU 1) is het eerste punt van de Longmeridiaan (Shou Tai Yin). Shou Tai Yin is de Chinese naam van de meridiaan waarop het punt gelegen is en betekent: "Hand Grote Yin".

Uitspraak

TSJUNG FOE

Naamuitleg

Zhong betekent midden en Fu betekent paleis, magazijn of verzamelplaats. Zhong verwijst naar de Middelste Warmer (Zhong Jiao). Het inwendig verloop van de Longmeridiaan start in de Middelste Warmer. Het punt bevindt zich daar waar het Qi van Maag
en Milt zich verzamelen in de Longmeridiaan.

Ligging

Het punt ligt in de eerste intercostaalruimte, 1 Cun onder Yun Men (LU 2) en 6 Cun lateraal van de middellijn.

Plaatsbepaling

Lokaliseer eerst Yun Men (LU 2). Zhong Fu (LU 1) ligt precies 1 Cun onder Yun Men.

Klassificatie

  • Alarmpunt (Mu) van de Long.
  • Verbindingspunt (Jiao Hui Xue) van de Longmeridiaan en de Miltmeridiaan.

Werking

  • Reguleert en verspreidt Long Qi en kalmeert de hoest.
  • Stimuleert de daling van Long Qi (interiorisatie-beweging = naar binnen en naar onder toe).
  • Verdrijft Exces (Hitte, Damp, Slijm) uit de borst en kalmeert de pijn.
  • Vermindert kortademigheid.

Actiemechanisme

  • Aangezien Zhong Fu (LU 1) het Alarmpunt van de Long is kan het gebruikt worden om longziekten te behandelen. Voorbeelden hiervan zijn bronchitis en longontsteking.
  • Het inwendig verloop van de Longmeridiaan begint in de Middelste Warmer (= in de epigastrische zone), waardoor ziekten van de maag succesvol kunnen behandeld worden. Voorbeelden zijn maagpijn en braakneigingen.

Indicaties

  • Ziekten van hoofd en zintuigen: verstopte neus, sinusitis, pijnlijke keel, hevige neusslijmvliesontsteking en verminderd reukvermogen.
  • Ademhalingsziekten: kortademigheid, bronchiaal slijm, astma, bronchitis met veel sputum, chronische hoest, gevoel van volheid en pijn in de borst, bloedspuwen, longontsteking en krop.
  • Spijsverteringsziekten; opzwelling van buik en ledematen, misselijkheid, braakneiging, de hik, overgeven, anorexia en oedeem van armen en benen.
  • Andere ziekten: schouderpijn, rugpijn en borstvliesontsteking.

Naaldtechniek

Schuin prikken met de naaldpunt gericht naar boven en buiten toe tot op 0,3 à 1 Cun diepte onder een hoek van 45°.

Naaldsensatie

Uitstralend naar de arm toe.

Moxa

Moxa is toegestaan.

Massage

Masseer het punt met de vingertop een 5 à 10 minuten lang. Duw hard genoeg zodat je de uitstraling van het punt (= de naaldsensatie) goed kan voelen. Dan mag je er zeker van zijn dat het punt zijn werk perfect zal doen.
Draai eventueel met de vingertop in wijzerzin op het punt om het te tonifiëren (energie toevoegen bij zwakte, dus een versterkende actie) of draai in tegenwijzerzin om het punt te disperseren (energie verspreiden bij Volte of Excestoestanden).

Enkele voorname puntcombinaties

  • Pijnlijke keel: Zhong Fu (LU 1) + Yang Jiao (GB 35).
  • Kortademigheid: Zhong Fu (LU 1) + Po Hu (BL 42).
  • Oedeem: Zhong Fu (LU 1) + Jian Shi (PC 5) + He Gu (LI 4).
  • Bemoeilijkt slikken: Zhong Fu (LU 1) + Yi She (BL 49).
  • Het beginstadium van een invasie door een Externe Pathogene Factor als hoest het hoofdsymptoom is: Zhong Fu (LU 1) + Lie Que (LU 7) + He Gu (LI 4).
  • Borstpijn als gevolg van Hart Bloed Stagnatie: Zhong Fu (LU 1) + Nei Guan (PC 6).
  • Accumulatie van Flegma in de borst: Zhong Fu (LU 1) + Feng Long (ST 40).
  • Tonifiëren van de Long of elimineren van Päthogene Factoren, zowel acuut als chronisch: Zhong Fu (LU 1) + Fei Shu (BL 13).
  • Tonifiëren van Milt en Long: Zhong Fu (LU 1) + Zu San Li (ST 36) + Tai Bai (SP 3).

Waarschuwing

Nooit naar mediaal prikken, zodat men de longen niet raakt. Een pneumothorax zou anders het gevolg kunnen zijn.
© 2014 - 2024 Kris-w, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De overgang, opvliegers verminderen met acupunctuurDe overgang, opvliegers verminderen met acupunctuurDe overgang veroozaakt klachten die menig vrouw tot wanhoop drijft. Opvliegers, zweten, slaapstoornissen, prikkelbaarhei…
Energie volgens de traditionele Chinese geneeskundeEnergie volgens de traditionele Chinese geneeskundeIn de Chinese geneeskunde staan alle organen in betrekking tot elkaar. Er wordt uitgegaan van correspondenties (verbande…
Moxa en bijvoetAcupunctuurpunten kunnen op verschillende manieren gestimuleerd worden. Klassiek gebeurt dat door het inbrengen van naal…

De ziekte van ménière, natuurlijk genezenDe ziekte van ménière, natuurlijk genezenProsper Ménière is de Franse arts die deze ziekte voor het eerst heeft omschreven. Naar hem is de ziekte vernoemd. De ex…
De geneeskracht van shilajitpoeder of mumijoMumijo is de algemeen geaccepteerde naam van deze plant. In Nederland gebruiken veel verkopers de Indiase naam shilajitp…
Bronnen en referenties
  • Eigen cursus
  • Liu Gongwang - Acupoints & Meridians
Kris-w (11 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.